Asinsspiediena nepārtraukta un ilgstoša monitoringa metode un ierīce (turpinājums)

Šajā projekta posmā bija paredzēts noskaidrot ilgstošas un nepārtrauktas arteriālā spiediena mērīšanas metodes stabilitāti un uzlabot precizitāti.

Arteriālā spiediena aprēķināšanai izmantojām pulsa viļņa izplatīšanās laiku. Tā noteikšanai reģistrējām elektrokardiogrammu un fotopletizmogrammu (PPG).

Noskaidrojām, ka PPG sensoru, kas reģistrē pulsa vilni reālā laikā, izdevīgāk novietot uz auss, nevis pirksta, kā tas tika darīts iepriekš.  

Signāls, kuru iespējams uztvert no auss ļipiņas vai gliemežnīcas augšējās daļas (1. attēls), ir stabilāks, jo to mazāk ietekmē dažādas ķermeņa kustības.

1. attēls. PPG sensora novietojums uz auss ļipiņas un uz auss gliemežnīcas augšējās daļas.

Pārvietojot sensoru no pirksta uz ausi, tiek atbrīvotas rokas, līdz ar to ir ērtāk kustēties un veikt ikdienas darbības asinsspiediena vērtību noteikšanas laikā.

Elektrokardiogrammas (EKG) reģistrēšanai izveidojām īpašu jostiņu. To apliek ap krūšu kurvi, zem drēbēm tā nemaz nav redzama. Vienlaicīga PPG un EKG reģistrācija ir ērtāka, nekā spiediena mērīšana, lietojot ierīces, kurām nepieciešama manšetes kompresija (2. attēls).

2. attēls. Pētījuma fragments. Vienlaicīgi tiek reģistrēti elektrokardiogrammas un fotopletizmogrammas signāli un mērīts asinsspiediens, izmantojot kompresijas metodes ierīci. 

Uzmanība tika pievērsta individuālai atkārtojamībai (viena persona uz identisku mērījumu ieradās vairākas reizes, ar vismaz vienas dienas pārtraukumu). Noskaidrojām, ka arteriālā spiediena un pulsa viļņa izplatīšanās laika korelācija dažādās mērījuma reizēs daudz neizmainās, tomēr lineārās regresijas koeficienti, kas tiek izmantoti arteriālā spiediena aprēķināšanā, var izmainīties būtiski. 

Tāpēc, lai nepārtraukti un ilgstoši (vairākas stundas un dienu no dienas) sekotu arteriālajam spiedienam, izmantojot metodi, kas to aprēķina pēc lineārās regresijas un pulsa viļņa izplatīšanās laika datiem, ieteicams periodiski veikt matemātiskā modeļa koeficientu koriģēšanu.

  Optical noninvasive monitoring of skin blood pulsations 
  Bilateral photoplethysmography studies of the leg