Uzzināt par paplašinātās realitātes iespējām un izaicinājumiem pie kafijas tases, pašam izmēģināt izglītojošu virtuālo realitāti un tikt pie vērtīgām balvām – to visu varēs piedzīvot Latvijas Universitātes Zinātnes kafejnīcā “Acis kubā”, kas notiks 24. maijā plkst. 17.00 LU Akadēmiskā centra Dabas mājas vestibilā.

Kas pirmais nāk prātā, dzirdot vārdu salikumu “virtuālā realitāte”? Noteikti, ka iztēlojamies kādu spēli, kas ar galvas displeju palīdzību cilvēku ieved pavisam citā pasaulē. Tomēr paplašinātā realitāte nav tikai izklaide, tas ir veids, kā dažādu nozaru profesionāļi, trenējoties interaktīvajā simulētajā vidē, apgūst nepieciešamās darba iemaņas. Arvien nozīmīgāku lomu tā iegūst medicīnā, militārajā jomā, rūpniecībā un būvniecībā.

Paplašinātā realitāte vairs nav nākotne, dažādas lietojumprogrammas jau ir daļa no mūsu ikdienas dzīves. Lai arī virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģiju izmantošana tiek pozicionēta kā iespēja sekmēt apmācību un citu darba uzdevumu izpildi, joprojām atvērts paliek jautājums: vai šīs tehnoloģijas ir pielāgotas visiem cilvēkiem, tajā skaitā cilvēkiem ar redzes traucējumiem?

“Lai veicinātu tehnoloģijas pielietošanu plašākam cilvēku lokam, ir svarīgi ņemt vērā redzes individuālās īpatnības, spējas, vajadzības un atbilstoši pilnveidot tehnoloģijas,” atzīmē Optometrijas un redzes zinātnes pētniece Tatjana Pladere. Viņa Zinātnes kafejnīcā pastāstīs, kā uz virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijām reaģē cilvēka redzes sistēma.

Ieskatu paplašinātās realitātes pasaulē un kā tā palīdz pedagoģiskajā darbā, Zinātnes kafejnīcā sniegs Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes eksperte Zinta Zālīte-Supe.

Par virtuālās realitātes izmantošanu medicīnas izglītībā stāstīs uzņēmuma Exonicus projektu vadītāja Līga Ellere. Exonicus ir izstrādājis visaptverošas medicīniskās simulācijas programmatūras produktu komplektu, kuru, izmantojot ārsti un medicīnas studenti, var pārbaudīt un uzlabot savas lēmumu pieņemšanas spējas un analītiskās prasmes kritiskās ārkārtas situācijās virtuālajā realitātē.

Diskusiju vadīs LU profesors, radio NABA raidījuma “Zinātnes vārdā” vadītājs Ivars Austers.

Zinātnes kafejnīcas noslēgumā būs iespēja pašam izmēģināt Exonicus un Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē izmantotās virtuālās realitātes lietojumprogrammas.

Uz Zinātnes kafejnīcu aicināts ikviens interesents, ieeja ir bez maksas. Kā ikkatrā Zinātnes kafejnīcā – diskutēsim pie kafijas tases.

Tiekamies!

Dalīties

Saistītais saturs

Kapu stāsti izstāstīti – aizvadīta Zinātnes kafejnīca saulrietā
24.02.2023.

Kapu stāsti izstāstīti – aizvadīta Zinātnes kafejnīca saulrietā

Katra neveiksme ir solis attīstībā – zinātnieki dalās savos neražu stāstos
28.11.2022.

Katra neveiksme ir solis attīstībā – zinātnieki dalās savos neražu stāstos