Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte (LU TF) sadarbībā ar nevalstisko organizāciju “Integrācijas un Miera Institūts” (IMIN) sarunu festivāla “Lampa” ietvaros šā gada 3. un 4. septembrī organizē vairākus pasākumus, kuros ikviens interesents varēs piedalīties virtuālās diskusijās par garīgumu Latvijas sabiedrībā un tā ietekmi uz aktuālajiem procesiem šodien.

“GARĪGUMA TELTS” FESTIVĀLĀ “LAMPA”

Sarunu festivāla “LAMPA” ietvaros šogad bija plānots visiem interesentiem sniegt iespēju apmeklēt garīguma telti, kurā norisinātos izglītojošs diskusiju cikls, kas palīdzētu veicināt garīgi un reliģiski integrētu Latvijas sabiedrību. Lai gan šogad nav iespējams satikties klātienē, LU Teoloģijas fakultāte sadarbībā ar Integrācijas un Miera Institūtu aicina piedalīties tiešsaistes garīguma teltī.

LU Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode uzsver to, cik nozīmīgi ir runāt un diskutēt par reliģijām: "Reliģija ir ikvienas zināmās kultūras pamatā, un jau pirmie cilvēki domāja par to, kas visu satur kopā. Sarunas par reliģiju aizved mūs pie jautājumiem par visu, par īstenību, par dažādām kultūrām, par katra cilvēka dzīves centru".

Festivāla “LAMPA” ietvaros garīguma tēmai veltīto pasākumu cikls aizsāksies 3. septembrī, plkst. 10.00, ar praktisku lekciju par zen budismu, kuras laikā ikvienam būs iespēja pašam tiešsaistē izmēģināt meditācijas praksi. Lekciju vadīs Elga Bridžīna Rūsiņa, kas ordinēta par budistu mūķeni 2000. gadā Shasta Abbey klosterī Kalifornijā un atgriezusies Latvijā 2014. gadā. Elga ir piepildījusi ilgi loloto sapni par budisma pasniegšanu savā dzimtenē Latvijā, vadot budisma mācības centru “Soto Zen Rīga”. 

Turpinājumā notiks diskusija par cilvēktiesībām un reliģisko brīvību no tiesību un teoloģijas aspekta. Uz neērtajiem jautājumiem par cilvēka pamattiesību, likumdevēju un reliģisku organizāciju savstarpējām attiecībām atbildes meklēs Eiropas Komisijas nacionālā eksperte dzimumu līdztiesības tiesību, darba tiesību un brīva darbspēka kustības jomās asoc. prof. Dr. iur. Kristīne Dupate, luterāņu bīskape emerita Jāna Jēruma Grīnberga un LU Teoloģijas fakultātes dekāne un Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienības valdes locekle Dace Balode. Likumi nosaka, ka darba attiecībās nedrīkst notikt diskriminācija uz dzimuma pamata, taču jautājumā par sieviešu priesterību notiek izņēmumi. Kādēļ tā notiek? Vai baznīca ir sfēra, uz kuru neattiecas cilvēka pamattiesības? Par šiem un citiem jautājumiem uzzini vairāk diskusijā “Vai sieviete baznīcā ir cilvēks?”, kas notiks 3. septembrī, plkst. 16.00.

Pirmā dienas noslēgumā tiks aplūkota Covid-19 ietekme uz kristietības praktizēšanu Latvijā. Diskusija tiks rīkota Rīgas Lutera draudzes sociālā uzņēmuma “Centrs Cilvēka Izaugsmei Torņakalns” telpās, kā arī tiks pārraidīta virtuāli, simbolizējot situāciju, kurā nonāca vairums reliģisko organizāciju Latvijā, kad ārkārtējās situācijas laikā reliģisko praktizēšanu piekopt tam paredzētajās vietās vairs nebija iespējams. Par to, vai un kā krīze transformē arī baznīcas komunikāciju ar cilvēku, Rīgas Lutera draudzes mācītājs, kapelāns un LU TF docents Linards Rozentāls diskutēs ar mācītāju Aiju Greiemu un mācītāju, LU TF docentu Juri Calīti. Kāpēc lūgšanu telpai ir tāda nozīme ticīgo vidū?

Savukārt 4. septembra laikā būs iespēja pārbaudīt tēzi, ka pasaule tiek “labota” caur mierpilnu un cieņpilnu attiecību atjaunošanu — ar Dievu, ar sevi, ar citiem un visu radību. LU TF maģistrante, bloga peaceroads.com un kristīgā medija “Tuvumā.lv” autore Ineta Lansdovne kopā ar LU TF zinātnisko asistentu Ņikitu Andrejevu un Dr.theol. Vitāliju Petrenko pētīs nepieciešamību pēc izlīguma šajā procesā, runājot ne tikai par sociālo taisnīgumu, bet arī par sociālo žēlastību. Jautājums par izlīgumu bieži vien tiek pamests novārtā, tādējādi ir ļoti nozīmīgi to aktualizēt.

Diskusijas vadītāja Ineta Lansdovne uzsver: "Sašķeltā sabiedrībā mēs nevaram palīdzēt “dzēst uguni”, ja paši “piemetam klāt malku”. Tas vistiešākajā veidā ietekmē “būšanu... un dzīvošanu kopā!”. Šajā diskusijā īpaši vēlamies pieskarties Latvijā joprojām aktuālajam sociālajam izlīgumam starp divām kopienām - latviešu un krievvalodīgo - no praktiskās teoloģijas skatu punkta. Kā kļūt par izlīguma nesējiem un kādus piemērus piedāvā Latvijas kristīgās kopienas?"

Garīgo diskusiju ciklu šī gada sarunu festivāla “LAMPA” ietvaros noslēgs interaktīva diskusija par mūsdienu izglītības reformu un reliģijas lomu tajā. Diskusijas laikā tiks meklētās atbildes un pretnostatīti viedokļi par aktuāliem jautājumiem, tostarp kā sadzīvot ar daudzveidīgiem pasaules uzskatiem mācību procesā un kā īstenot reliģisko brīvību mūsdienu izglītības kontekstā. Šo diskusiju veidos LU Teoloģijas fakultātes profesore un vadošā pētniece Laima Geikina kopā ar vēsturnieku Valdi Klišānu.

 

PAR LEKTORIEM

Elga Bridžīna Rūsiņa – budistu mūķene zen budisma tradīcijā, ordinēta 2000. gadā Shasta Abbey klosterī Kalifornijā. Vada mācību centru “Soto Zen Riga”.

Dr. iur. Kristīne Dupate – LU Juridiskās fakultātes asociētā profesore, Eiropas Komisijas nacionālā eksperte dzimumu līdztiesības tiesību, darba tiesību un brīva darbspēka kustības jomās.

Jāna Jēruma Grīnberga – luterāņu bīskape emerita.

Dr. theol. Dace Balode – LU Teoloģijas fakultātes dekāne un profesore, Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienības valdes locekle un mācītāja. Pētniecības jomas: Jaunā un Vecā Derība, kā arī sievietes loma baznīcā dažādos periodos un avotos.

Dr. theol. Linards Rozentāls – Rīgas Lutera draudzes mācītājs, kapelāns Vecāku mājā un LU TF docents.

Aija Greiema – mācītāja.

Juris Cālītis – mācītājs, LU TF docents, Zvannieku mājas dibinātājs un vadītājs.

Ineta Lansdovne – LU TF maģistrante, bloga “peaceroads.com” un kristīgā medija “Tuvumā.lv” autore. Vairāk nekā 10 gadus strādājusi brīvprātīgo darbu dažādos projektos ārpus Latvijas – Taizemē, Kambodžā, Mjanmā, Ēģiptē un Dienvidāfrikā.

Ņikita Andrejevs – LU TF doktorants un zinātniskais asistents, tulks, viens no ikgadējā 8. maija Izlīguma vakara organizētājiem Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā.

Dr. theol. Vitālijs Petrenko – Latvijas Bībeles Centra vadītājs kopš 2008. gada, pētnieks (St. John’s College, Durhamas Universitāte, Anglija), asociētais profesors (Norwegian School of Leadership and Theology, Oslo, Norvēģija), Rīgas "Pestīšanas Tempļa" baptistu draudzes mācītājs, Miera un Izlīguma virziena dalībnieks Pasaules Evaņģēliskajā Aliansē.

Dr. theol. un Dr. paed. Laima Geikina – LU TF profesore un vadošā pētniece, aktīvi darbojas Neatkarīgās izglītības biedrībā.

Valdis Klišāns – vēsturnieks un skolotājs.

 

PAR SADARBĪBU

LU Teoloģijas fakultātes sadarbībā ar “Integrācijas un Miera institūtu” aizsākās jau 2019. gada vasarā, kad tika veidoti pirmie uzmetumi dažādu pasākumu īstenošanas iespējām. Šogad sarunu festivāls “LAMPA” ir devis neatsveramu platformu idejām, kas ir nozīmīgas abām šīm organizācijām: integrētas sabiedrības, kā arī kvalitatīva starpreliģiju un starpkultūru dialoga veicināšana.

Norādes uz katras diskusijas tiešsaistes vietni atrodamas festivāla “Lampa” mājaslapā, kā arī Teoloģijas fakultātes un “Integrācijas un Miera Institūts” Facebook vietnēs.

 

LU TEOLOĢIJAS FAKULTĀTES PĀRSTĀVJU UN ABSOLVENTU DALĪBA SARUNU FESTIVĀLĀ "LAMPA" 2020. GADĀ

Šogad sarunu festivāla "LAMPA" ietvaros dažādās diskusijās piedalīsies arī citi LU Teoloģijas fakultātes pārstāvji, kā arī absolventi.

LU Teoloģijas fakultātes zinātniskais asistents, pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs sarunu festivālā "LAMPA" ir viens no organizētājiem 2. septembrī, plkst. 18.30, notiekošajai jauniešu sarunai "Manam draugam nav prāta". Sarunas laikā kopā ar profesionāļiem un auditoriju tiks meklētas un atrastas atbildes uz to, kā ikviens no mums var sniegt palīdzību savam draugam, kurš maldās dzīves labirintā. 4. septembrī, plkst. 10.00, Nils Sakss Konstantinovs piedalīsies diskusijā "Bērnam sāp, bet nemāku palīdzēt". Tajā pašā dienā plkst. 16.00 Nils Sakss Konstantinovs vadīs publisku drāmas terapijas seansu "Man riebjas skola!" Šī seansa laikā pusaudži, pielaikojot dažādus skatpunktus, analizēs problēmas, ar kurām viņi saskaras skolā, kā arī kopā ar diskusijas vadītājiem meklēs risinājumus, kas ļautu veidot iekļaujošāku un empātiskāku skolas vidi. Savukārt festivāla noslēdzošajā dienā, 5. septembrī, plkst. 11.30, Nils Sakss Konstantinovs izteiks savu viedokli par pusaudžu depresiju diskusijā "Pusaudžu depresija — viens no valsts ilgtspējas apdraudējumiem".

LU Teoloģijas fakultātes absolvents, Cēsu jaunās skolas direktors Ivo Rode 3. septembrī, plkst. 17.30, piedalīsies diskusijā "Kas audzina manu bērnu? Vecāku, valsts, skolas un sabiedrības atbildība par bērna izglītību". Diskusijas laikā dalībnieki mēģinās nonākt pie konstruktīvam idejām jautājumā par atbildības uzņemšanos bērna izglītības procesā.

LU Teoloģijas fakultātes absolvente, slimnīcas kapelāne Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas garīgās aprūpes un sociālā darba dienesta vadītāja Dana Kalniņa-Zaķe 4. septembrī, plkst. 11.30, piedalīsies paneļdiskusijā "Sēru lapa". Mūsdienās sēras tiek uzskatītas par tabu, par tām nerunā, lai gan ar sērām sastopas teju katrs cilvēks visā pasaulē. Paneļdiskusijas “Sēru lapas” mērķis ir veicināt izpratni par sērām un to specifiku, raisīt diskusiju par to, kā sabiedrība un atsevišķi katrs indivīds var palīdzēt sērojošam cilvēkam, kā arī dalīties pieredzē, ieteikumos un konsultēties ar speciālistiem.

Zinātniskā grāda pretendente, Iļģuciema sieviešu cietuma kapelāne un mācītāja Rudīte Losāne 5. septembrī, plkst. 11.00, piedalīsies diskusijā "Cietumi 2.0: no ieslodzījuma uz korekciju". Dažādu profesiju pārstāvji un nozaru eksperti, kuru ikdiena aizrit darbā ar likumpārkāpējiem, sarunas laikā dalīsies savā pieredzē un diskutēs par aktualitātēm Latvijas ieslodzījuma vietu personāla izglītošanas procesā.

LU Teoloģijas fakultātes absolvents, pasniedzējs, "Nāves festivāls" organizators Rinalds Gulbis 5. septembrī, plkst. 20.00, piedalīsies diskusijā "Zaļās prakses kapos: bezatkritumu dzīvesveids un kapu kultūra". Vai un kā iespējams ietekmēt un mainīt nācijai nozīmīgas kapu kultūras tradīcijas, lai samazinātu kapsētās radīto atkritumu apjomu? Kapusvētki, mirušo piemiņas dienas, apbedīšana un kapu apkopšana ikdienā atspoguļo ne tikai priekšstatus par kapu estētiku, pauž attieksmi pret aizgājušajiem, bet iet roku rokā ar sabiedrības patērniecības uzvedību.

 

***

Festivāla “Lampa” šī gada vienojošā tēma ir “kopā”.

Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte ir ekumēniska un iekļaujoša fakultāte, kas ir ne tikai gatava iesaistīties dialogā, bet arī veicināt to.

“Integrācijas un Miera Institūts” ir jauna nevalstiskā organizācija, kuras pastāvēšanas pamatmērķis ir veicināt izpratni par dzīvošanu iekļaujošā un aatvērtā sabiedrībā.

Dalīties

Saistītais saturs

LU festivālā “Lampa” piedāvās vairākas diskusijas un Web diskotēku
21.08.2020.

LU festivālā “Lampa” piedāvās vairākas diskusijas un Web diskotēku