Sestdien, 13. aprīlī, LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā notika Latvijas 47. atklātās astronomijas olimpiādes klātienes kārta, kurā 28 dalībnieku konkurencē pirmo vietu izcīnīja RTU Inženierzinātņu vidusskolas 10. klases skolnieks Toms Cerbulis.

Latvijas 47. atklātā astronomijas olimpiāde aizsākās jau otrdien, 9. aprīlī, kad norisinājās olimpiādes neklātienes kārta. Tajā, risinot vairākus astronomijas uzdevumus,  par iespēju piedalīties olimpiādi noslēdzošajā klātienes kārtā sacentās 97 skolēni. Skolēni no 8. – 12. klasei pārstāvēja visu Latviju – Rīgu, Skrīverus, Rēzekni, Cēsis, Daugavpili, Lielvārdi, Jēkabpili, Jelgavu, Jūrmalu, Vaiņodi un Valmieru. Neklātienes kārtā, kas norisinājās tiešsaistē, dalībnieki risināja uzdevumus par ķīniešu zondi Change`s 4, kas šobrīd darbojas uz Mēness, galaktiku raksturlielumiem, kā arī par Saules un Mēness aptumsumiem.

Neklātienes kārtas uzdevumus var apskatīt šeit.

Pēc neklātienes kārtas rezultātiem skolēni, kas bija ieguvuši vismaz 21 punktu no 50, tika aicināti piedalīties klātienes kārtā, kas, kā minēts, norisinājās 13. aprīlī LU Zinātņu mājā. Klātienes kārtā piedalījās 28 dalībnieki, demonstrējot savas zināšanas astronomijā. Uzvarētājus noteica, summējot neklātienes un klātienes rezultātus. Galveno balva – teleskopu saņēma RTU Inženierzinātņu vidusskolas 10. klases skolēns Toms Cerbulis, otro vietu izcīnīja RTU Inženierzinātņu vidusskolas 11. klases skolēns Mihails Štolcs, trešais – Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas 11. klases skolēns Matīss Platacis un atzinību saņema Līga Pentjuša no Rēzeknes 5. vidusskolas 12. klases.

Olimpiādes rezultāti apskatāmi šeit.

Atklāto astronomijas olimpiādi organizēja Latvijas Astronomijas biedrība sadarbībā ar LU IT departamentu, LU FMOF Fizikas nodaļu,  kā arī LU izdoto populārzinātnisko žurnālu par astronomiju “Zvaigžņotā debess”. Galveno balvu – teleskopu uzvarētājam nodrošināja www.ieskaties.lv – Latvijā lielākais teleskopu un optikas internetveikals. 

Foto: Māris Krastiņš un Inese Dudareva

 

Dalīties