Augstais purvs. Foto: Māra Pakalne

18. martā Īrijas Zemkopības ministrijas zemes apsaimniekošanas un biodaudzveidības ministre Pipa Haketa (Pippa Hackett) viesosies Latvijā, kur kopā ar Latvijas Universitātes (LU) LIFE PeatCarbon projekta ekspertiem un SIA “Rīgas meži” pārstāvjiem apmeklēs Cenas tīreli, lai kopā uzzinātu par purvu nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā, kā arī, lai iepazīstinātu ar LIFE projekta rezultātiem, veicot purva aizsardzības un apsaimniekošanas pasākumus.

Cenas tīrelis ir īpaši aizsargājama dabas teritorija Latvijā, kur var vērot gan dabisku purva veģetāciju, gan arī notiekošo kūdras ieguvi. Lai uzlabotu purva hidroloģisko situāciju, Cenas tīrelī 2006. gadā tika uzsākti purva aizsardzības pasākumi, kuru pozitīvo rezultātu var vērot pie Skaista ezera.

“Atjaunojot purvus, iespējams samazināt siltumnīcas efekta gāzu izdalīšanos no šīm Eiropas mērogā retajām ekosistēmām. Par to liecina fakts, ka augstie purvi Eiropā ir kļuvuši par prioritāri aizsargājamu biotopu. Tikšanās laikā plānots diskutēt par purva saglabāšanas, aizsardzības un atjaunošanas nepieciešamību, ņemot vērā, ka augstajiem purviem Eiropā un Latvijā ir tendence samazināties,” stāsta projekta vadītāja Māra Pakalne.

LU purvu ekspertiem Īrijas ministres Pipas Haketas vizīte ir īpaši nozīmīga, jo dos iespēju apspriest jautājumus par purvu atjaunošanu, kas ir svarīgi gan Īrijā, gan Latvijā. Līdz šim citu valstu ministri nav izrādījuši interesi apsekot Latvijas purvus.

“Kā liecina jaunākā informācija arī Latvijā augsto purvu platības dažādu apstākļu ietekmē samazinās, tajā skaitā saimnieciskās darbības dēļ. Interesanti, ka vēstniecības darbinieki par Latvijas purviem un projektu ir uzzinājuši no EK LIFE programmas projektu mājaslapām, jo LU jau kopš 2010. gada īsteno projektus, kuri ir saistīti ar purvu aizsardzību un ir pat saņēmuši Eiropas Komisijas atzinību par veiksmīgiem darba rezultātiem,” papildina M. Pakalne.

Vairāk par LIFE PeatCarbon projektu var uzzināt mājaslapā www.peatcarbon.lu.lv

 

Par projektu

Eiropas Komisijas Klimata apakšprogrammas līdzfinansētā projektā LIFE21-CCM-LV-LIFE-PeatCarbon Latvijas eksperti kopā ar kolēģiem no Somijas, Dānijas un Vācijas projektā īsteno purvu atjaunošanas pasākumus purvos Latvijā un Somijā. Lai pārtrauktu purvus nosusinošo ietekmi un purvu biotopu degradāciju, Latvijas un Somijas purvos tiks stabilizēts hidroloģiskais režīms. Pārmitrā vidē purvu veģetācija spēs atjaunoties un ogleklis tiks saglabāts kūdrā, rezultātā samazināsies SEG emisijas. Nozīmīgi projekta pasākumi ietver inovatīvu metožu pielietojumu, tajā skaitā ekosistēmu modeļa izveidi, balstītu uz attālās izpētes un monitoringa rezultātiem ar mērķi sekot līdzi izmaiņām hidroloģiskajā režīmā, purvu veģetācijas atjaunošanās procesā un SEG emisiju samazināšanā. Monitorings arī papildina zināšanas par purvu atjaunošanas ietekmi SEG emisiju samazināšanai un ir pielietojams sabiedrības un politiķu izglītošanā.

Dalīties

Saistītais saturs