LU MF Farmakoloģijas katedras pētnieks Dr. med. Vladimirs Piļipenko. Foto no personīgā arhīva.

Ar SIA "Mikrotīkls" atbalstu uzsākti deviņi jauni pētniecības projekti dabaszinātnēs un medicīnā. Tādejādi mecenāts Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) pētniekiem devis iespēju izmeklēt arī metformīna neirorestoratīvās īpašības eksperimentālā Alcheimera slimības modelī.

Pēdējo 70 gadu laikā vidējā dzīvildze pasaulē ir ievērojami pagarinājusies un šobrīd sasniedz jau 73 gadus gan sievietēm, gan vīriešiem. Ilgāks mūža garums nozīmē lielāku iespēju sastapties ar novecošanu saistītām slimībām, visbiežāk ar Alcheimera slimību. Pēc Pasaules Veselības organizācijas 2018. gada datiem šī slimība ir arī trešais visbiežākais nāves cēlonis Eiropā.

LU MF šā gada septembrī uzsāktā pētījuma galvenā būtība ir noskaidrot, kas ir pamatā metformīna neironus aizsargājošai jeb neiroprotektīvai darbībai sporādiskās Alcheimera slimības modeļdzīvniekos.

"Jau esam atklājuši, ka metformīns uzlabo vairākus smadzeņu procesus dzīvniekos, kuriem ir izveidota sporādiskā Alcheimera slimība - neiroiekaisumu, smadzeņu glikozes nepietiekamo metabolismu un atmiņas pasliktināšanos. Šajā pētījumā mēs noskaidrosim, caur kuriem mehānismiem metformīns veicina šos efektus - caur uzlabotu glikozes uzņemšanu smadzenēs, smadzeņu insulīna jutīguma palielināšanu vai citādi," skaidro projekta vadītājs, LU MF pētnieks Dr. med. Vladimirs Piļipenko.

Pētnieki darba gaitā plāno iegūt fundamentālās zināšanas par droša pretdiabēta līdzekļa metformīna efektiem Alcheimera slimības gadījumā. Šīs zināšanas potenciāli varēs izmantot, lai dizainētu klīniskus pētījumus un cilvēkos pārbaudītu terapeitiskās stratēģijas agrīnai neirodeģēneratīvo slimību apturēšanai.

Pētījums “Metformīna neirorestoratīvo īpašību izmeklēšana eksperimentālajā Alcheimera slimības modelī” divu gadu garumā noritēs, pateicoties SIA “Mikrotīkls” finansiālam atbalstam, ko administrē LU fonds. V. Piļipenko vadītā pētnieku grupa saņems atbalstu 27000 EUR apmērā, bet kopumā SIA “Mikrotīkls” ar 170119,81 EUR ziedojumu atbalstīs deviņus zinātniskus projektus dabaszinātnēs un medicīnā.

Ar SIA "Mikrotīkls" atbalstu uzsākti deviņi jauni pētniecības projekti dabaszinātnēs un medicīnā.

Dalīties