Otrdien, 10. novembrī, plkst. 17.00 Latvijas Universitātes (LU) zinātnes pasākumā “Zinātnes kafejnīca” vairākas talantīgas Latvijas zinātnieces diskutēs par tēmu "Sieviete zinātnē - uzdrīkstēties sasniegt". Pasākums norisināsies attālināti un būs vērojams tiešsaistē. 

Kāds ir ceļš līdz zinātnieces karjerai, vai mūsdienās vēl pastāv stereotipi par sievietēm zinātnē, vai zinātnē ir vajadzīgas sievietes, kāda ir zinātnieces darba specifika – uz šiem un citiem jautājumiem LU “Zinātnes kafejnīcā” atbildes sniegs vairākas talantīgas Latvijas zinātnieces.

Pirms 22 gadiem aizsākās L'Oréal Baltic UNESCO iniciatīva speciāli “Sievietēm zinātnē”. Šī programma ir izveidota, lai popularizētu, palielinātu un veicinātu to sieviešu atbalstu, kuras veic pētniecisko darbu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pēdējo 22 gadu laikā programma ir atbalstījusi un popularizējusi vairāk nekā 3500 zinātnieces no 118 valstīm un apbalvojusi 112 starptautiskās laureātes, no kurām trīs ir ieguvušas Nobela prēmiju. Šīs talantīgās zinātnieces lauž sabiedrības stereotipus un virza uz priekšu zinātni. Viņas ir paraugs topošajiem zinātniekiem, kā arī skolēniem, mudinot izvēlēties karjeru zinātnē. LU “Zinātnes kafejnīcā” piedalīsies vairākas šīs programmas laureātes un ar saviem pieredzes stāstiem mēģinās iedrošināt arī citas sievietes nebaidīties un iesaistīties zinātnē.

Zinātnes kafejnīcas dalībnieces:

  • Iveta Pugajeva – zinātniece pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR”, Ķīmijas laboratorijā. Zinātnē darbojas jau 7 gadus, pirms tam strādājusi laboratorijā, 2020. gada L'Oréal Baltic laureāte;
  • Līga Grīnberga – zinātniece LU Cietvielu fizikas institūtā, zinātnē darbojas vairāk nekā 21 gadu, 2007. gada L'Oréal Baltic laureāte;
  • Kristīne Šalma-Ancāne – zinātniece Rīgas Tehniskajā universitātē, 2016. gada L'Oréal Baltic laureāte;
  • Anna Ramata Stunda – zinātniece Latvijas Universitātē, pētniece, kosmētikas izejvielu ražojoša jaunuzņēmuma Alternative Plants līdzdibinātāja.

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja L'Oreal.

“Zinātnes kafejnīcu” būs iespējams skatīties tiešraidē LU portālā, LU facebook kontā un LU youtube kontā.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Dalīties

Saistītais saturs

Zinātnieces: Zinātne ir pašaizliedzīga, bet pārliecībai jābūt vienmēr
11.11.2020.

Zinātnieces: Zinātne ir pašaizliedzīga, bet pārliecībai jābūt vienmēr