Andris Kužnieks. Foto: Ingus Bajārs, Open Centre

7. februārī plkst. 12.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks 78. starptautiskās zinātniskās konferences atklāšanas plenārsēde. To atklās Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks, uzstājoties ar referātu “Ceļā uz spēcīgu un vienotu Eiropu – jaunās Eiropas Komisijas prioritātes.”

Ikgadējā LU starptautiskā zinātniskā konference ir kļuvusi par neatņemamu zinātniskās dzīves sastāvdaļu, kas nes līdzi gandrīz gadsimtu ilgas tradīcijas. Šogad konference norisināsies jau 78. reizi.

Katru gadu konference tiek atklāta ar plenārsēdi, kurā uzstājas personības, kas ieņem būtisku lomu Latvijas sabiedrībā un aktualizē sabiedrībā, izglītībā un zinātnē būtiskus jautājumus. Pagājušajā gadā plenārsēdē uzstājās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, pirms tam tagadējais Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, vēl iepriekš - bijušais Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, Valsts prezidents Egils Levits.

Andris Kužnieks, ieskicējot referāta fokusu, uzsver: “Eiropa šobrīd saskaras ar daudziem izaicinājumiem, un lai atbildētu uz tiem, jaunieceltā Eiropas Komisija Urzulas fon der Leienas vadībā ir izvirzījusi ambiciozus mērķus gan aprites ekonomikā, gan digitalizācijā, gan īstenojot zaļo kursu. Šī Komisija sevi pieteikusi kā ģeopolitisku; tādu, kas ir gatava stiprināt savas lielvaras līderpozīcijas visā pasaulē. Digitalizācija, cīņa ar klimata pārmaiņām un pāreja uz klimatneitrālu kontinentu jau līdz 2050. gadam prasa ne tikai ambīcijas – tās ir un būs investīcijas zinātnē, uzņēmējdarbībā, digitalizācijā, visdažādākajos pārrobežu un starptautiskos projektos, lai kopā, gudri rīkojoties, panāktu līdzsvaru tur, kur tirgus to nedara. Eiropai vienlaikus jāaizsargā gan tās iedzīvotāju labklājība, gan vērtības. Jā, mums Eiropā ir tik nepieciešamā zinātnieku un rūpniecības kapacitāte, lai mēs būtu konkurētspējīgi ar citām lielvalstīm. Taču nedrīkstam aizmirst par to, cik lielu lomu spēlē sadarbība, spēja radīt, ieklausoties, saprotot un kopā virzoties uz mērķu sasniegšanu. Lai būtu sasniegumi, nepieciešama daudzveidība un iespējas brīvai domāšanai.” Pēc referāta interesentiem būs iespēja uzdot lektoriem sev interesējošus jautājumus un piedalīties diskusijā.

Plenārsēdē un konferences sekcijās aicināti piedalīties visi interesenti – studenti, mācībspēki un pētnieki no visām Latvijas augstskolām un zinātniskajām institūcijām, uzņēmumu un organizāciju pārstāvji, kā arī ārvalstu viesi starptautiskajās konferences sekcijās. Laipni aicināti visi interesenti gan kā dalībnieki ar referātiem, gan kā klausītāji un diskusiju dalībnieki.

LU 78. starptautiskās zinātniskās konferences darbs tiek organizēts sekciju sēdēs pa zinātņu nozarēm, starpdisciplināri un 12 prioritāro pētniecības tēmu sekciju darbā.

Konferences ietvaros tiek apspriesti zinātnes sasniegumi gan ar Latvijas zinātnisko potenciālu, uzņēmējiem un dažādu tautsaimniecības nozaru līderiem, gan ar zinātniekiem no dažādām ārvalstu zinātniskām institūcijām.

Konferences norises laiks ir no 2020. gada janvāra līdz martam, kad visās LU fakultātēs norit sekciju sēdes un atsevišķi pasākumi. Šogad plānota 121 sēde. Sīkāk par konferences datumiem un tēmām var sekot līdzi mājaslapā www.konference78.lu.lv.

TIEŠRAIDE

Dalīties