Ceturtdien, 13. jūnijā, Latvijas Universitātes (LU) bibliotēkā Korejas studiju centrs piedzīvoja svētkus un zīmīgas pārmaiņas. Plkst. 16.00 norisinājās grāmatas “Korejiešu valoda latviešiem II” atklāšanas pasākums, un tā laikā notika arī svinīgā Korejas studiju centra vadītāju maiņa.

“Korejiešu valoda latviešiem I” ir turpinājums 2017. gadā izdotajai korejiešu valodas pašmācību grāmatai “Korejiešu valoda latviešiem I”. “Grāmata atvieglo mācību procesu tiem jauniešiem, kas uzsākuši korejiešu valodas apguvi Latvijas Universitātes Āzijas studiju programmā, kā arī sniedz iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam, neatkarīgi no dzīvesvietas un pieejas mācību kursiem, pašmācību ceļā apgūt korejiešu valodu,” skaidro LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesors Džinsoks So. Drīzumā noslēgsies darbs arī pie trešās mācību grāmatas, kas tiks prezentēta rudenī. “Studenti, kas būs apguvuši korejiešu valodu ar visu trīs mācību grāmatu starpniecību, būs ieguvuši pietiekamu valodas prasmju un zināšanu bāzi, lai ikdienas situācijās varētu brīvi sazināties ar korejiešiem,” pārliecināts ir profesors So.

Atvēršanas svētkos piedalījās arī Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks. Rektors uzsver Korejas studiju centra attīstības nozīmi: “Latvijas Universitāte ar to ir īpaša – tā ir vienīgā vieta Latvijā, kur ir korejiešu valodai, kultūrai un vēsturei veltīta programma un centrs, kurā ar lielu Korejas pārstāvniecības atbalstu strādā arī Korejas pētnieki. Turpmāk Korejas studiju centrā strādās arī Latvijas Universitātes pasniedzēji pētnieki.”

I. Muižnieks par jaunatvērto grāmatu pauž: “Koreja, nerunājot par seno un bagātīgo vēsturi un kultūru, ekonomikas ziņā ir šobrīd viena no spēcīgākajām valstīm Āzijā, kā arī tās attīstība ir ļoti strauja. Koreja ir valsts, kurā izglītībai ir milzīga nozīme. Tieši pateicoties izglītībai un zinātnei, Koreja no mazattīstītas trešās pasaules valsts ir veikusi milzīgu lēcienu attīstības ziņā pēdējo 30 gadu laikā. Mums ir daudz ko mācīties, kā arī paveras lielas perspektīvas gan sadarbības, gan zinātnes un ekonomikas jomās. Valoda kā saziņas instruments var vērt durvis un palīdzēt šos sakarus īstenot.”

Grāmatas atvēršanas svētkos notika svinīga Korejas studiju centra vadītāju maiņa. Asoc. profesoram p.i. Džinsoks So, kurš šo amatu ieņēma no Korejas studiju centra dibināšanas brīža 2016. gadā, amata pienākumus nododot jaunieceltajam centra direktoram Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesoram Jānim Priedem. Par vienu no saviem pamatuzdevumiem jaunais centra direktors uzskata jaunas akadēmiskās pētnieku paaudzes sagatavošanu: “Apguvuši korejiešu valodas un kultūras jautājumus pēc iespējas augstākā līmenī, jaunie kolēģi spēs daudz labāk par mani īstenot Korejas studiju centra mērķus un uzdevumus.” Savukārt tuvākā perioda mērķis, kam jau ir piešķirts Korejas Akadēmijas finansējums, ir Āzijas BSP sinoloģijas apakšprogrammas Korejas studiju moduļa pārveide par Āzijas BSP apakšprogrammu.

Dalīties