Jau devīto reizi Vides izglītības fonds organizē izglītojošu un pieredzes apmaiņas pasākumu “Ekoskolu Ziemas forums”, kas notiks Rīgas Rīnužu vidusskolā no 23. līdz 25. februārim, kur pulcēsies ap 300 jauniešiem un pedagogiem no visas Latvijas. Forumā tematiskas darbnīcas vadīs arī LU Ekopadomes pārstāves Gunta Kalvāne un Kitija Balcare.

Darbnīcu “No -93.2°C līdz +56.7°C - klimata izglītība no pirmskolas līdz augstskolai: praktiskas idejas un padomi klimata mācīšanā un mācīšanās procesā” vadīs Dr. geogr. Gunta Kalvāne, kas ir arī LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes docente un vadošā pētniece un LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vadošā eksperte: “Forumā dalīšos ar savu praktisko pieredzi par to, kā stāstīt un mācīt un mācīties par klimatu. Piemēram, kas ir -93.2 un +56.7? Absolūtie gaisa temperatūras rekordi pasaulē, ko laiku pa laikam “kāds nogāž no troņa” gan klimata pārmaiņu dēļ, gan attīstoties pētnieciskajām tehnoloģijām, kā tas ir bijis minimālākās gaisa temperatūras stāstā, ko fiksējuši satelīti. Notiek arī īpašas “tiesas sēdes”, lai izvērtētu rekordistu patiesumu, kā tas ir bijis maksimālās temperatūras stāstā.”

Savukārt par tēmu “Ekoteātris. Kā runāt par cilvēka un dabas attiecībām teātra valodā?” darbnīcā stāstīs Mg. sc. hum. Kitija Balcare, kas ir arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes doktorante, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vecākā eksperte un LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta zinātniskā asistente: “Saasinoties vides problēmjautājumiem, lielāku uzmanību tiem pievērš arī mākslinieki, meklējot veidus, kā par to runāt savos mākslas darbos. Viena no pieejām ir ekoteātris jeb teātris, kas pievēršas cilvēka un dabas mijiedarbībai un kas tiecas uz apritīgumu izrādes dzīves ciklā. Līdzās ieskatam ekoteātra jēdzienā un tā praktiskās izpausmēs Latvijā, nodarbībā sniegšu arī praktiskus padomus, kā ekoteātra paņēmienus ir iespējams izmantot mācību procesā un jauniešu vides aktīvisma veicināšanā.”

Ekoskolu Ziemas forumā jaunieši un pedagogi piedalās vides aizsardzību un izglītību saistītās mācībās un praktiskās nodarbībās. Tiks pievērsta uzmanība aktuālām tēmām - klimata pārmaiņu saikni ar mūsu ikdienas izvēlēm pārtikas, transporta, enerģijas un ikdienas ieradumu jomās, vides piesārņojumu, aprites ekonomikas principiem un to praktisku īstenošanu ikdienā, bioloģiskās daudzveidības izzušanas iemesliem un nepieciešamajām rīcībām.

Praktisko prasmju darbnīcās un izglītojošās nodarbībās ar padomiem dalīsies virkne ekspertu, vēršot uzmanību aktuālajām tēmām, piemēram, kā dzīvesveids izmaina klimata pārmaiņas, kas ir zaļās profesijas, kādi komunikācijas instrumenti jāizvēlas vides tēmu aktualizēšanai un citas tēmas. Nodarbības vadīs pārstāvji no Latvijas Dabas fonda, Zero Waste Latvija, Latvijas Ornitoloģijas biedrības, Pasaules Dabas fonda, biedrības ‘’Zaļā brīvība’’, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centra, Elektrum, Latvijas Universitātes, Dabas aizsardzības pārvaldes, Piedzīvojuma gara, Deep White, Loesje Latvija un citi.

Arī šogad pasākuma norise plānota pēc iespējas videi draudzīgāka – netiks izmantoti vienreizlietojamie trauki un tiks uzmanīts, lai atkritumu daudzums būtu pēc iespējas mazāks, kā arī lai enerģijas resursi tiktu izmantoti pēc iespējas efektīvāk. Ēdienkartē plānots samazināts dzīvnieku izcelsmes produktu daudzums.

Ekoskolu Ziemas forums 2024 programma: ej.uz/ezf24programma.

Par Ekoskolu programmu

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas 199 izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Ekoskolu programmā var darboties, arī nepretendējot uz Ekoskolas statusu, bet vienkārši piedaloties programmas vides izglītības aktivitātēs - akcijās, kampaņās, konkursos, apmācībās, pieredzes apmaiņās, forumos u.c. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem vides izglītības mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

 

Dalīties

Saistītais saturs

LU Ekopadomes pārstāve Kitija Balcare piedalās raidījumā “Kultūrpēda”
15.04.2024.

LU Ekopadomes pārstāve Kitija Balcare piedalās raidījumā “Kultūrpēda”

Latvijas Universitāte pirmo reizi saņem Latvijas Ekoskolas sertifikātu
16.09.2022.

Latvijas Universitāte pirmo reizi saņem Latvijas Ekoskolas sertifikātu