Artūrs Tomsons. Foto no privātā arhīva.

Artūrs Tomsons ir 2008. gada Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) absolvents, kurš savulaik saņēma LU fonda stipendiju “Nipon”. Šobrīd Artūrs strādā par arheologu, sniedz konsultācijas un veic uzraudzības un izpētes darbus.

Artūra ikdiena sastāv no nepieciešamības nodrošināt arheologa klātbūtni dažādu būvdarbu laikā, pilsētu vēsturiskajos centros un citu kultūras un arheoloģijas pieminekļu teritorijā un aizsargzonās.

Absolvents lepojas ar savu 2018. gada sasniegumu – monogrāfiju par senajiem zobeniem un ieroču arheoloģiju Latvijā, kas balstīta 2012. gadā LU VFF aizstāvētajā promocijas darbā. Par monogrāfiju arī tapa LNT ziņu raidījuma sižets. Artūrs arī priecājas, ka ir iespēja vadīt biedrību “Latvijas Arheoklubs” un organizēt eksperimentālās arheoloģijas projektus.

Bijušajam LU fonda stipendiātam ikdienas motivāciju un iedvesmu sniedz ikvienas nozares aizsācēju biogrāfijas, iedvesmojoši pirmatklājēju stāsti. Artūru visvairāk motivē būšana dabā, ceļošana, vēsturisko arheoloģisko vietu apmeklējumi, kā arī darbošanās eksperimentālajā arheoloģijā ar pašu izgatavotu seno rīku kopiju un aizvēstures tehnoloģiju mūsdienīgu testēšanu.

LU absolvents jau kopš bērnības zināja, ka arheoloģijas joma būs tā, kurā viņš darbosies, viņam bija skaidrs, ka viņš saistīs savu dzīvi ar vēstures studijām ar tālāku specializāciju arheoloģijā. Viņa mērķis ir uzlabot sabiedrības izpratni par kultūras mantojuma saglabāšanu kopumā, tajā skaitā veicināt arheoloģijas nozares saglabāšanu un attīstību.

Artūrs uzskata, ka ir svarīgi atbalstīt jaunos studentus un pētniekus, lai nebūtu jāziedo savs brīvais laiks savai dzīves nodrošināšanai, lai nebūtu jādomā par to, kā kvalitatīvi apvienot darbu ar studijām. Studiju gados stipendijas iegūšana viņam bijusi ļoti nozīmīga. Tā ļāva iegūt nepieciešamo laiku pētījuma rakstīšanai un, investējot daļu naudas aprīkojumā, arī pētījuma kvalitatīvākai realizācijai, jo ne visām studiju institūcijām ir pieejams nepieciešamais aprīkojums.

Absolvents LU fondam vēl turpināt sniegt pozitīvismu un atbalstu tiem, kam tas patiešām ir vajadzīgs. "Šo atbalstu spēju novērtēt arī pēc vairāk nekā 10 gadiem,” min absolvents.

Dalīties