Latvijas Universitāte (LU) no Latvijas augstskolām ieguvusi augstākos rezultātus starptautiski plaši atzītajā Jauno Eiropas un Centrālāzijas valstu reitingā (Emerging Europe and Central Asia University Rankings 2021), ierindojoties 41. vietā un reizē arī ieņem visaugstāko 1. vietu no visām reitingā atspoguļotajām augstskolām rādītājā, kas vērtē pasniedzēju ar doktora grādu īpatsvaru, informē reitinga veidotāji.

Reitings veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus, no kuriem visbūtiskākie ir pasaules mēroga reputācija, universitātes reputācija darba devēju vidū, kā arī citējamība un publikāciju skaits, pasniedzēju un studentu skaita attiecība, pasniedzēju ar doktora grādu attiecība, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvars.

Latvijas Universitātes rezultāti šajā reitingā uzlabojušies četros rādītājos. Visaugstākos rezultātus LU ieguvusi vērtējumā – personāls ar doktora grādu, kurā LU ieņem augsto 1. vietu šajā reitingā. Augstu rādītāju LU ieguvusi arī vērtējumā, kurā tiek skatīts vidējais zinātnisko publikāciju un citējamības skaits fakultātēs un struktūrvienībās – 20. vieta. LU kāpusi arī akadēmiskās reputācijas vērtējumā – 46. vieta un rādītājā, kas vērtē ārvalstu mācībspēku īpatsvaru universitātē – 56. vieta. Tāpat Universitāte ieņem augstu rezultātu starptautiskās sadarbības rādītājā – 44. vietu un darba devēju reputācijas vērtējumā – 50. vietu.

“Šis ir labs sākuma punkts ieejot šī gadsimta trīsdesmitajos gados, kur LU izaugsme un atpazīstamība Eiropā un Centrālāzijā paaugstinās ārvalstu studentu un mācībspēku konkurenci iegūt iespēju studēt un savus pētījumus veikt tieši Latvijas Universitātē,” uzsver prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā, profesors Valdis Segliņš. “Universitāte jau otro gadu pēc kārtas šajā reitingā stabili ieņem augstāko vietu no Latvijas augstskolām. Šie rezultāti apliecina, ka mēs esam ieņēmuši pareizo izaugsmes ceļu un parāda virzienus kam mums vairāk būtu jāpievērš uzmanība. Arvien vairāk Universitātes zinātniskajā un pētnieciskajā darbā iesaistās jaunie pētnieki, kas atainojas arī šajos reitinga rezultātos, kuros šogad ieņemam pašu augstāko – 1. vietu reitinga rādītājā, kas vērtē personāla īpatsvaru ar doktora grādu,” gandarīts par reitinga rezultātiem V. Segliņš.

No Latvijas augstskolām reitingā iekļuvušas arī Rīgas Tehniskā universitāte – 57. vieta, Rīgas Stradiņa universitāte – 121. vieta, Latvijas Lauksaimniecības universitāte 200. – 220. vieta, Daugavpils Universitāte 251.–300. vieta un Transporta un sakaru institūts ierindojas 351.–400. vietā.

Reitingā visaugstāk novērtētās universitātes: 1. vietu jau vairākus gadus saņēmusi M. Lomonosova Maskavas Valsts universitāte, 2. vietā ierindojās Tartu Universitāte un 3. vietā  Sanktpēterburgas Valsts universitāte.

"QS University Rankings" augstskolu reitings ir viens no pasaules ietekmīgākajiem un arī visplašāk pazīstamajiem universitāšu reitingiem. Kopumā reitingā vērtētas 400 reģiona labākās universitātes, no kurām 52 sarakstā iekļautas pirmoreiz.

Vairāk informācijas par QS University Rankings: EECA reitinga rezultātiem: https://www.topuniversities.com/university-rankings/eeca-rankings/2021

Dalīties

Saistītais saturs

"THE Emerging Economies" universitāšu reitingā LU novērtēta visaugstāk Latvijā
09.03.2021.

"THE Emerging Economies" universitāšu reitingā LU novērtēta visaugstāk Latvijā