KAforHR mācības

Latvijas Universitāte (LU) kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un citiem partneriem Vācijā, Somijā un Polijā īsteno projektu “KAforHR”, kura mērķis ir veicināt sadarbību starp partnervalstu biznesa, izglītības iestādēm un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un palīdzēt veidot inovatīvas darba vietas.

Lai mazie un vidējie uzņēmumi ilgtermiņā saglabātu konkurētspēju, ir jāstiprina to inovācijas spēja. Cilvēku kapitāls ir vissvarīgākais resurss inovāciju un produktivitātes uzlabošanai. KAforHR projekts ir vērtīgs rīks uzņēmumiem, ar kura palīdzību radīt un ieviest inovācijas savā darba vietā.

Projekta ietvaros tika veikts pētījums par partnervalstu labo praksi par inovācijām darba vietā un izstrādātas apmācības, izmantojot “KAIN” (Knowledge Acquisition according to Individual Needs) metodi. “KAIN” metode paredz, ka dalībniekiem ar dažādu pieredzi tiek izveidota kopēja zināšanu bāze, ņemot vērā to individuālo pieredzi un tiek sniegta palīdzība izstrādāt un ieviest inovatīvus risinājumus uzņēmumā. Pēc teorētiskās informācijas iegūšanas un pieredzes apmaiņas mācību dalībniekiem ir divi mēneši, lai ieviestu inovāciju savā uzņēmumā.

Š.g. septembrī norisinājās apmācību pirmais posms, kur piedalījās 15 dažādu nozaru un lielumu uzņēmumu vadītāji un personāla vadītāji, un jau šobrīd mācību dalībnieki ir uzsākuši darbu pie individuālo inovāciju plāna ieviešanas uzņēmumā. Projekta ietvaros dalībnieki ieguva zināšanas par izmaiņām mūsdienu darba tirgū un uzņēmējdarbības vidē, inovatīva uzņēmuma un uzņēmēja īpašībām, inovācijām un radošumu biznesā, nemonetāro motivāciju, lai nodrošinātu darbinieku apmierinātību un citām aktuālām tēmām, kā arī viesojās uzņēmumos “TET”, “Bite Latvija” un “Accenture Latvija”.

Apmācību dalībnieki līdz novembrim individuāli darbosies pie inovāciju ieviešanas savos uzņēmumos, savukārt tālākās mācību ietvaros paredzēts arī Fontes Executive Search vadošās pētnieces Antas Praņēvičas seminārs par atalgojuma sistēmas izstrādi un vizīte 4Finance birojā, kur uzņēmuma cilvēkresursu direktore Daiga Ērgle pastāstīs par iespējām un izaicinājumiem darbinieku iesaistē un izglītošanā. Apmācību noslēgumā novembrī uzņēmumi prezentēs uzņēmumos ieviestās inovācijas, un dalīsies ar pieredzi inovāciju ieviešanā. Ar ieviestām inovācijām varēs iepazīties LTRK mājas lapā www.chamber.lv.

Projekts KAforHR tiek īstenots kopš 2018. gada beigām ar Erasmus+ programmas atbalstu. LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC) projekta ietvaros izstrādāja apmācību saturu un materiālus “Inovācijas procesi” un šobrīd strādā pie darba vidē balstītas studiju programmas koncepta un vadlīniju izstrādes “Cilvēkresursi un biznesa administrācija”, ko projekta partneri varēs izmantot tālākai attīstībai.

 

Vairāk par KAforHR:

 

Dalīties