Ārkārtējā situācija valstī liek aizvien vairāk savā ikdienā izmantot digitālo tehnoloģiju sniegtās iespējas, kas ļauj strādāt attālināti un atvieglo ikdienas darbu. Šajā pārbaudījumiem pilnajā laikā Latvijas Universitāte lēmusi par iespēju studentiem noslēguma darbus iesniegt attālināti, autentifikācijai izmantojot parakstītu ar drošu elektronisko parakstu (eParakstu) vai kā elektronisku kopiju.

Gadījumos, kad noslēguma darbs būs iesniegts kā elektroniska kopija (bez droša elektroniska paraksta), studentam būs jāiesniedz fakultātē noslēguma darba datorraksta vienu izdrukātu eksemplāru (cietos vākos) pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas atbilstoši fakultātes noteiktajai kārtībai.

Jau šobrīd Latvijas Universitātē dokumentu aprite ir iespējama, izmantojot eParakstu, un plānots šīs iespējas paplašināt. eParaksta nodrošinājumam ir pieejamas vairākas lietošanas iespējas, taču viena no pieejamākajām ikvienam, kuram ir viedtālrunis, ir eParaksts mobile. Tas ir mūsdienīgs un drošs digitālais rīks. To saņemot, ir iespējams iesniegt noslēguma darbus, parakstīt līgumus un dokumentus, turklāt tā saņemšana un lietošana ir bez maksas.

Tie ir tikai daži nelieli soļi, kas ir jāveic, lai pieteiktos un jau pēc dažām dienām varētu sākt lietot eParaksts mobile iespējas:

  1. Jāieiet portālā www.eparaksts.lv/lv/, izmantojot internetbankas piekļuves rīkus.
  2. Sadaļā “Produkti” pie eParaksts mobile jānospiež poga “Pieteikties”.
  3. Pieteikuma anketā jāaizpilda un jāpārbauda visi prasītie lauki. Kad dati būs aizpildīti, tiks verificēts norādītais tālruņa numurs un e-pasta adrese – uz norādītajiem kontaktiem tiks atsūtīts apstiprinājuma kods, kas būs jāievada kontaktinformācijas verifikācijas logā.
  4. Kā līguma parakstīšanas veids jāizvēlas “Kurjers”.
  5. Nākamo dienu laikā Jums zvanīs kurjers, lai vienotos par tikšanās laiku.
  6. Norādītajā laikā kurjers piegādās līgumu parakstīšanai.
  7. Pēc līguma parakstīšanas vienas vai divu dienu laikā e-pastā atnāks apstiprinājums, ka līgums ir reģistrēts un var pabeigt pieteikšanos mobilajam e-parakstam. E-pastā tiks nosūtīta pamācība, kā to veikt. Pēc pamācībā minēto darbību veikšanas, atliek vien uzstādīt eParaksts mobile lietotni viedtālrunī vai planšetē, lai varētu uzsākt elektronisku dokumentu parakstīšanu.

Pieteikties eParaksts mobile iesakām arī visiem, kuriem jau ir eID vai eParaksta karte. Tādā gadījumā nav nepieciešams izmantot kurjera pakalpojumu – pie līguma parakstīšanas veida norādiet “Elektroniski ar viedkarti”, uz Jūsu norādīto e-pastu atnāks apstiprinājums un norādījumi tālākām darbībām.

Detalizētāka pamācība pieejama šeit.

Jautājumu un neskaidrību gadījumos lūgums sazināties ar LU IT servisu, zvanot pa tālruni 67034999 vai reģistrējot uzdevumu serviss.lu.lv.

Dalīties