Katram aktīvam, mērķtiecīgam un atbildīgam studentam ir iespēja kļūt par Latvijas Universitātes (LU) vēstnesi un nest savas Alma mater vārdu, kā arī darboties jauno studentu piesaistes aktivitātēs. Tā ir lieliska iespēja ne tikai klātienē komunicēt ar topošajiem studentiem, bet arī gūt pieredzi, pārliecību un plašu redzes loku patstāvīgi prezentējot Universitāti daudzveidīgai auditorijai. Studente Maija Rozenberga LU studē četrus gadus, taču kā vēstnese darbojas jau trešo gadu. Intervijā Maija stāsta, kādu pieredzi guvusi aktīvi līdzdarbojoties dažādās kampaņās un aktivitātēs.

Kāpēc nolēmi darboties kā Latvijas Universitātes vēstnese? 

Nolēmu pieteikties vēstnešu kustībai vairāku iemeslu dēļ:

  • Iespēja pilnveidot savas prasmes, uzstājoties publikas priekšā,
  • iespēja pašai uzzināt vairāk par LU - fakultātēm un to programmām, ārpusstudiju aktivitātēm, stipendijām u.c.,
  • iespēja iegūt papildus bonusus, kas studentam ir īpaši aktuāli,
  • kā arī lai varētu labāk iepazīt arī atšķirības starp dažādām Latvijas skolām un to skolēniem.

Kas bija interesantākais, ko pieredzēji aktīvi līdzdarbojoties?

Visinteresantākais gan no skolēnu skatupunkta, gan no mana kā nodarbības vadītāja puses bija LU interaktīvais autobuss. Ja stundu vada klasiskajā formā – viens pieaugušais priekšā runā, un skolēns sēž solos un klausās – informāciju visbiežāk uztver tikai tas, kas patiesi interesējas par savām nākotnes iespējām. Taču interaktīvajā autobusā iesaistās visi. Pirmkārt, ir pilnīgi citāda vide (telpa - autobuss, visi sēž uz pufiem), kā arī interaktīvo ierīču, šajā gadījumā – virtuālās realitātes briļļu – izmantošana, kas tagad kļūst aizvien populārākas skolēnu vidū. Kopumā varu teikt, ka pēdējā gadījumā skolēni vairāk atcerēsies par LU, nekā klausoties par to klasiskajā formā, kā arī pastāv lielāka iespēja, ka vairāk skolēnu arī apskatīsies LU tīmekļvietnē par studiju piedāvājumu šajā universitātē.

Vēl man personīgi šķita interesantas skolēnu atšķirības krievu un latviešu skolās. Krievu skolās bija ievērojami atsaucīgāki skolēni, kas vairāk iesaistījās, uzdeva papildus jautājumus, bet latviešu skolās jaunieši bija vienaldzīgāki.

Kādi ir aktuālie skolēnu jautājumi piesaistes pasākumos?

Galvenokārt, tie ir divi jautājumi par iekļūšanas iespējām izvēlētajā studiju programmā un par naudas lietām.

Par studiju programmām vienmēr stāstu, ka pieteikšanās notiek vienotajā sistēmā Latvija.lv, kur var pieteikties līdz 10 augstskolām līdz 20 studiju programmām (ja šobrīd pareizi atceros), kur tās var salikt prioritārā secībā, un, ja netiek uzņemts programmā ar 1. prioritāti, pieņems ar 2., 3. vai 4. atzīmēto prioritāti. Un par finansēm – vienmēr cenšos pastāstīt un iedrošināt skolēnus pieteikties stipendijām, jo pirmajā mācību semestrī būs diezgan grūti savienot darbu ar kvalitatīvām studijām.

Vai iesaki arī citiem studentiem kļūt par LU vēstnešiem? Kāpēc?

Droši jāpiesakās! Šeit nav iespējams neko zaudēt, ir iespējams tikai iegūt!

Kādi ir tavi mērķi turpmākai izaugsmei?

Turpināt tvert jaunu informāciju ik mīļu brīdi, tikai tā var saviem mērķiem pamazām pietuvoties un sasniegt tos. Kādi konkrēti mērķi man šobrīd ir – tas lai pagaidām paliek pie manis.

Kur rodi motivāciju un gribasspēku darīt vairāk?

Tikai darot rodas motivācija un spēks darīt vēl vairāk. Jo vairāk pienākumu uzņemos, jo efektīvāk tiek saplānots laiks, lai visu paspētu. Bieži arī tuvāko cilvēku atbalsts ļauj saņemties un turpināt iesākto vai pamēģināt ko jaunu.

Kas ir tavs hobijs ārpus studijām?

Brīvo laiku pavadu ļoti muzikāli – dziedu Latvijas Universitātes sieviešu korī "Minjona", kā arī spēlēju flautu. Ja kāda šīs intervijas lasītāja arī vēlas pievienoties korim, bet vēl nav saņēmusies to izdarīt - droši piesakies, šis ir pēdējais brīdis, kad to vēl var izdarīt!

Vairāk par vēstnesi Maiju Rozenbergu:

  • Par mani īsumā - esmu Bioloģijas maģistra programmas 1. kursa studente.
  • Iesaku izlasīt - Šarlote Brontē "Džeina Eira".
  • Iesaku noskatīties – „The World's Fastest Indian”.
  • Studiju moto - Saņemies un dari!
  • Trīs lietas, kas nepieciešamas vēstnesim, dodoties pie skolēniem - ūdens pudele, LU studiju programmu buklets un krekls/hūdijs, kas reklamē LU vai tavu fakultāti.

Dalīties