Foto: Toms Grīnbergs

5. martā noslēdzās Baltijas valstu stipendiju konkurss, kurā stipendiju 2000 eiro apmērā savu valodas prasmju uzlabošanai vai citu studiju mērķu realizēšanai ieguva Tartu Universitātes students Lauris Grīns.

Stipendijas mērķis ir attīstīt pārrobežu sadarbību starp trim Baltijas valstīm un to vadošo universitāšu sadarbību akadēmiskajos jautājumos, piemēram, veicinot valodu un kultūras pētījumus. Stipendijas aizsācēji ir bijušais Tartu Universitātes rektors prof. Volli Kalms (Volli Kalm), Viļņas Universitātes rektors prof. Artūrs Žukausks (Artūras Žukauskas) un LU rektors prof. Indriķis Muižnieks.

Stipendiju 2000 eiro apmērā šogad uzvarētājs saņems ar Latvijas Universitātes fonda starpniecību.

Stipendija tiek piešķirta vienu reizi gadā. Universitātes stipendiju piešķir secīgi – pagājušajā gadā piešķīra Tartu Universitāte, šogad stipendiju piešķir LU, bet pēc tam nākošajā gadā piešķirs Viļņas Universitāte.

Konkurss norisinājās trīs kārtās. Pēdējā 3. kārtā tikās labākie pretendenti – Lauris Grīns (Tartu Universitāte), Sanita Škapare (LU Humanitāro zinātņu fakultāte), Agnese Arabere (LU Humanitāro zinātņu fakultāte). Pretendentu uzdevums bija runāt un atbildēt uz jautājumiem trīs valodās par tēmām – “Latviešu un igauņu valodas un kultūra mūsdienu pasaulē”, “Universitātes izglītība Latvijā/Lietuvā/Igaunijā un tās sniegtās iespējas Eiropā (un pasaulē”, “Mana izvēlētā studiju programma”, “Manas valsts dabas bagātības” u.c. tēmas, kas saistītas ar Baltijas valstīm.

Galvenais priekšnoteikums studentam, lai šādu stipendiju iegūtu, ir zināt vienu no trim oficiālajām valstu valodām (latviešu, lietuviešu, igauņu) C1 līmenī, bet abas pārējās – vismaz A2 līmenī.

Stipendiju students var izmantot studijām citā universitātē vai arī realizējot kādu citu ar studijām saistītu mērķi. Pieteikties stipendijai varēja visu studiju līmeņu studenti, piedaloties atklātā konkursā.

Foto no apbalvošanas pasākuma un konkursa

Dalīties