Profesore Laima Geikina ar Teoloģijas fakultātes bakalaura un maģistra studiju programmas studentiem (2019. gada augusts).

Ik gadu augusta otrajā pusē LU Teoloģijas fakultātes studentiem ir iespēja doties desmit dienu studiju praksē uz Sandbijas mācītājmuižu Zviedrijā. Praksē studenti iepazīstas ar praktiskās teoloģijas aktuālajiem jautājumiem un meklē tiem kopīgus risinājumus, ar kuriem dalīties, atgriežoties Latvijā. Ikgadējās studiju prakses organizētāja ir LU Teoloģijas fakultātes profesore Laima Geikina.

Sandbijas mācītājmuižā pirmā studējošā grupa ieradās jau 1989. gadā, lai labāk iepazītu Zviedrijas baznīcas darbību klātienē. Sākotnēji šie studiju prakses braucieni tika iecerēti kā Latvijā dzīvojošo mācītāju apmācības seminārs, lai viņi klātienē varētu vērot Rietumeiropas baznīcās notiekošos procesus. Vēlāk uz Sandbiju (Ēlandes salā) devās arī reliģijas un ētikas skolotāju grupas, lai tuvāk iepazītu ne tikai reliģiju mācības pasniegšanas veidus, bet arī daudz pamatīgāk iepazītu Zviedrijas izglītības sistēmu, tās iekļaujošās kompetences un veidotu kristīgās izglītības saturu Latvijā.

Turpmākos gados un arī šogad uz Sandbiju ir devušies Teoloģijas fakultātes studenti, kuriem šī prakses iespēja tiek piedāvāta praktiskās teoloģijas studiju kursa ietvaros. Teoloģijas fakultātes profesore Laima Geikina, kura jau 15. reizi vada studējošo grupu, uzsver: “Šāda veida prakse sekmē mūsu personības transfomāciju (metanoia), kā arī rada apstākļus iegūt demokrātijas, atvērtas un iekļaujošas sabiedrības pieredzi. Manā acu priekšā ir mainījušies cilvēku priekšstati par norisēm izglītībā, baznīcas praksē un attieksmē vienam pret otru. Paldies Zviedrijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai un personīgi Ievai Graufeldei! Ar jūsu atbalstu Latvija top cilvēcīgāka!”

Desmit dienas, ko Teoloģijas fakultātes studenti pavada Zviedrijā, ir darba piesātinātas. Studējošie apgūst gan sociāli karitatīvo darbu un sociālo aprūpi hospisā, gerontoloģijā un slimnīcās kopumā, gan pastorālo darbu Zviedrijas baznīcā, kā arī apmeklē izglītības iestādes, vēro darbu ar bēgļiem un citām atstumtajām grupām. Studiju prakses laikā prof. Laima Geikina īstenoja pētījumu projekta “Teoloģijas un prakses mijattiecības ilgtspējīgā starpkultūru un starpreliģiju dialogā” (projekta līguma numurs: 1.1.1.2/VIAA/1/16/076) ietvaros.

Praksē par mentoriem strādā Zviedrijas latviešu baznīcas prāveste emerita Ieva Graufelde un Vācijas latviešu baznīcas mācītājs Rinalds Gulbis. "Sandbijas semināra laiks ļauj studējošajiem pasauli ieraudzīt citām acīm, vērot pilnvērtīgas un nostiprinātas sistēmas to darbībā. Šai laikā gūtās iemaņas noteikti nav apgūstamas teorētiska kursa ietvaros," atzīst R. Gulbis.

 

Par Sandbijas mācītājmuižu            

Sandbijas mācītājmuiža ir nodibinājums, kas nodarbojas ar nometņu rīkošanu Zviedrijas un Vācijas latviešu bērniem un ģimenēm, kā arī bērniem no Latvijas, kas nāk no mazturīgām, audžu un nelabvēlīgām ģimenēm. Tāpat arī Sandbijas mācītājmuiža ik gadu uzņem Teoloģijas fakultātes studentus studiju prakses ietvaros. Sandbijas mācītājmuižas nodibinājuma un tajā notiekošo nometņu pirmsākumi meklējami laikā pēc Otrā pasaules kara, kad trimdas latviešu bērniem bija īpaši svarīgi tikties, lai atgūtos pēc bēgļu nometnēs pavadītā laika. Sandbijas mācītājmuižas nodibinājumu veido Latviešu palīdzības fonds Zviedrijā, Latvijas evaņgēliski luteriskās baznīcas Zviedrijas un Vācijas apgabali.

 

Dalīties