Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

29. septembra novakarē, Eiropas Zinātnieku naktī, Latvijas Universitāte Akadēmiskajā centrā uzņēma zinātnes entuziastus, lai eksperimentos, diskusijās, spēlēs un lekcijās parādītu, cik zinātne ir dažāda un aizraujoša.

“Zinātnieku nakts ir diena, kad katrs iedzīvotājs var aiziet un satikt īstu, dzīvu zinātnieku un uzzināt kaut ko, ko vēl neesi uzzinājis. Šī ir tā diena, kurā pirmo reizi ierauga universitāti, pirmo reizi bērni var aptaustīt zinātni, var uzzināt, ko līdz šim nav zinājuši,” tā ikvienu apmeklēt Zinātnieku nakti Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” aicināja LU profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

“Pamatjautājums zinātniekiem ir – kāpēc? Mājās, ja jums ir kāpēcīši – aizvediet viņus līdz īstajiem zinātniekiem. Uzdrošināties spert pirmo soli zinātnē – to piedāvā Zinātnieku nakts,” turpināja profesors.

Sekojot V. Kaščejeva aicinājumam, 29. septembrī visi zinātnes ceļi veda uz LU Akadēmisko centru, kur 50 zinātņu stacijās varēja doties izzinošā ceļojumā.

Ienirt Zemes dzīlēs un uzzināt, ka pazemē ir sēņu internets, uzrakstīt vēstuli ar baktēriju tinti un ieskatīties nākotnes reliģijās, izmēģināt tehnoloģijas un uzzināt, kā atvēsināties ar siltu ūdeni, izzināt medicīnu un apskatīt pirmo Sarkano grāmatu, iejusties optometrista ādā un mācīties valodas, izmēģināt tehnoloģijas un iepazīt kvantu algoritmus, uzzināt daudz ko par mākslīgo intelektu un pat doties zin-randiņā ar zinātnieku – ko interesantu un sev noderīgu Zinātnieku naktī LU varēja atrast ikviens.

 

Papē vēro putnu gredzenošanu

Savukārt LU Bioloģijas institūta Papes Ornitoloģisko pētījumu centrā Zinātnieku naktī varēja vērot putnu gredzenošanu – vakarā tīklos bija iekritušas garastītes, pelēkās zīlītes un sarkanrīklīte, taču murdā dalībnieku acu priekšā tika noķerta zvirbuļvanaga mātīte.

“Jau tumsā pēc deviņiem smīlāja neliels lietus, taču starmešu gaismā novērojām dažus zvirbuļveidīgos putnus, kā arī ultraskaņas detektorā dzirdējām divus Natūza sikspārņus – sikspārņu migrācijas maksimums bija novērojams jau augusta beigās, un patlaban uz ziemošanas vietām aizceļo pēdējie migrējošie sikspārņi," stāsta LU Bioloģijas institūta vadošais pētnieks Oskars Keišs.

Pasākums “Zinātnieku nakts” Latvijā notiek Eiropas Komisijas iniciētā pasākuma “Eiropas Zinātnieku nakts” ietvaros katru gadu septembra pēdējā piektdienā. Tā mērķis ir tuvināt zinātnisko pētniecību sabiedrībai, veicinot īpaši jauniešu interesi par zinātni un tās lomu cilvēka ikdienas dzīvē.

PILNA FOTO GALERIJA

Dalīties