Eksāmeni ir saspringts laiks, kad 12 gadu apgūtās zināšanas jāuzliek uz papīra ar zilu vai melnu pildspalvu pēc iespējas precīzāk, saprotamāk un izsmeļošāk. Tas ir tikai normāli, ja eksāmeni rada stresu, jo tā laikā izdalās adrenalīns, kas mobilizē ķermeni strādāt efektīvāk, taču, lai būtu vēl lielāka pārliecība par saviem spēkiem, Latvijas Universitāte (LU) īpašā tiešsaistes pasākumā sniedza padomus, kā veiksmīgāk nokārtot gaidāmos eksāmenus. Ieskaties!

Patiesībā eksāmens ir kārtējais kontroldarbs, kurā 12 gadus cītīgi apgūtās zināšanas iespējams salīdzināt ar visas Latvijas skolēniem, mierina LU mācībspēki. Ja vadīsies pēc formulas "lasi – domā – dari", tad noteikti viss izdosies!

Eksāmens jāraksta ar zilu vai melnu pildspalvu, jāraksta skaidri un salasāmi. Izmanto eksāmenam visu atvēlēto laiku, beigās vēlreiz visu pārbaudot, vai viss ir pareizi uzrakstīts.

Gatavojoties eksāmeniem, lielisks palīgs ir iepriekšējo gadu eksāmeni. Digitālajā laikmetā aizvien labākais mācību materiāls ir grāmatas, tāpēc vērts apskatīt, ko katrā mācību priekšmetā ieteicams pirms eksāmena izlasīt. Valsts izglītības satura centra mājaslapā arī var paskatīties dažādas video lekcijas.

Eksāmenos, kuros jāstrādā ar tekstu, ieteicams pasvītrot galveno domu, meklēt atslēgvārdus, kas palīdzēs noformulēt atbildi, bet savu viedokli argumentēt ar faktiem.  Rūpīgi izlasīt tekstu, bet domraksta daļā rakstīt par to, kas uzrunā, par ko ir visvairāk zināšanu, kuras argumentēti pamatot. Notici, ka tavs viedoklis ir svarīgs! Rakstot neaizmirsti par rakstības stilu! Tā ir tava spēja lietot valodu akadēmiski.

Eksāmena laikā jāprot izmantot atļautos palīglīdzekļus – formulu lapu un kalkulatoru. Arī tādā mācību priekšmetā kā fizika nebaidīties rakstīt izsmeļošas atbildes, uzrakstot pat to, kas var šķist pats par sevi saprotams. Bieži vien skolēni pazaudē punktus, ja nav līdz galam precīzi uzrakstījuši atbildi.

Noteikti nevajadzētu krist panikā, taču iemācīties sadarboties ar stresu, kas var kļūt par labu palīgu strādāt ātri un efektīvi, taču nevajag pārdzīvot, ja arī nav nekāda satraukuma. LU eksperti neiesaka eksāmeniem gatavoties pēdējā dienā, dienu pirms eksāmena labāk izmantot atpūtai un kārtīgi izgulēties. Svarīgi uzņemt pozitīvas emocijas, parunāt ar saviem mājiniekiem un uz eksāmenu doties ar smaidu.

Pēc centralizēto eksāmenu nokārtošanas nākamais solis ir turpināt savu izglītības ceļu, jo augstākā izglītība ir nopietns ieguldījums tālākajā attīstībā. “Tiksim galā kopīgiem spēkiem, ar labiem rezultātiem, ar labu noskaņojumu, līksmi un atvērtu prātu esam gatavi dzīves pārbaudījumam!” vidusskolēnus un topošos studentus iedrošina LU rektors Indriķis Muižnieks.

“Padomi eksāmeniem” notika 7. maijā, un tiešraidē to varēja vērot LU mājaslapā un Facebook lapā. Padomus matemātikā sniedza LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pētniece un lektore Maruta Avotiņa, vēsturē – LU absolvente, vēstures skolotāja Liene Zotova, ķīmijā – LU Ķīmijas fakultātes asociētais profesors Jānis Švirksts, bioloģijā – LU Bioloģijas fakultātes absolvente, bioloģijas maģistre un skolotāja Jūlija Plociņa-Kagaine, angļu valodā – LU Humanitāro zinātņu fakultātes Anglistikas nodaļas asociētā profesore Vita Kalnbērziņa, fizikā – LU Skaitliskās modelēšanas institūta zinātniskais asistents, doktorants Ģirts Zāģeris un latviešu valodā – LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas docente Inta Urbanoviča.

Dalīties

Saistītais saturs

Sagatavojies gala pārbaudījumiem kopā ar LU! Maijā notiks pasākums “Padomi eksāmeniem”
07.04.2022.

Sagatavojies gala pārbaudījumiem kopā ar LU! Maijā notiks pasākums “Padomi eksāmeniem”