Sadarbojoties Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātei un globālās attīstības un izglītības organizācijai "IREX", 12. un 13. augustā tiešsaistē norisināsies pirmās vasaras studijas “Trīs stāsti par medijpratību”. Divās dienās dažādos interesantos veidos studenti uzzinās vairāk par medijpratību, kā arī uzlabos savas kritiskās domāšanas spējas. Vasaras studijām ir apstiprināti 23 zinātkāri studenti no dažādām Sociālo zinātņu fakultātes nodaļām: komunikācijas, socioloģijas, sociālā darba, kā arī informācijas un bibliotēkas studiju nodaļas.

Studenti ir motivēti un gatavi saņemt jaunas un noderīgas zināšanas. Iemesli dalībai vasaras studijās ir dažādi: zināšanu uzlabošana par medijpratību, noderīga informācija profesionālajām gaitām, spēju uzlabošana analizēt notiekošos procesus sabiedrībā un atšķirt viltus ziņas, zināšanas par oriģinālā ziņu avota atrašanu, analīzes spēju pārbaude, kā arī kvalitatīva vasaras brīvā laika pavadīšana.

Vasaras studijas vadīs divas Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējas un komunikācijas jomas profesionāles: Klinta Ločmele un Līva Brice. K. Ločmele norāda, ka sadarbība ar "IREX" ir svarīga dažādu iemeslu dēļ: "Vasaras studijas būs liels notikums ne tikai tāpēc, ka tās ir pirmās LU vasaras studijas medijpratībā, bet arī tāpēc, ka dalību ir pieteikuši studenti no dažādām Sociālo zinātņu fakultātes studiju nodaļām. Tas ir lieliski, jo tas nozīmē arī dažādas perspektīvas, kā, piemēram, skatīties uz vārda brīvības jautājumu vai dzimumu stereotipiem reklāmās. Būs interesanti!" Raksturojot pašas vadītās nodarbības, K. Ločmele stāsta: "Vasaras studijām no savas puses esmu izvēlējusies divus līdz šim mazāk analizētus medijpratības aspektus. Pirmais – vārda brīvība. Ko tā nozīmē mums ikvienam ikdienā, ko tā nozīmē žurnālistiem un kādas ir tās robežas, jo tādas ir pat demokrātiskā valstī. Un otrs – stereotipi mediju saturā. Analizēsim reklāmas, rakstus un citu mediju saturu, mācoties atpazīt stereotipus un apgūsim pamatprincipus, kā pašiem veidot tādu saturu, kas nav diskriminējošs vai citā veidā aizskarošs."

L. Brice vasaras studiju programmas un jaunā studiju kursa ietvaros stāstīs par informāciju sociālajos tīklos un vārda brīvību: “Informācijas ap mums ir tik daudz – ziņas no draugiem, e-pasti no veikaliem, raksti ziņu portālos un vēl neskaitāmās “Facebook” lapas, “Instagram” konti, “YouTube” vlogi, “TikTok” video. No pirmā acu uzmetiena viss šķiet īsts un godīgs, varbūt mazliet uzmācīgas ir reklāmas, pāris uzstājoši uzaicinājumi un neticami izskatīgi un veiksmīgi cilvēki. Tomēr, ieskatoties tuvāk, var uzzināt daudz vairāk. Lekcijās pastāstīsim, kā paskatīties uz mums apkārt esošo informāciju rūpīgāk, kā pamanīt pārspīlējumus un realitātes sagrozīšanu, mēģinot rast arī atbildes uz jautājumu: “Vai tīmeklī var atļauties visu, un kurš tad īsti ir tīmeklī noteicējs – saturs, lietotājs vai platformas?””

Lai gan vasaras studiju dalībnieki jau ir apstiprināti, ir rasta iespēja uzņemt vēl 3 dalībniekus ar "pēdējā brīža" pieteikumiem. Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmu studenti, kas ir ieinteresētu pievienoties, lūdzu, līdz 12.augusta plkst. 10.00. rakstiet uz klinta.locmele@lu.lv.

Dalīties