Latvijas Universitāte (LU) aicina darbiniekus un studējošos ievērot rekomendācijas un piesardzības pasākumus vīrusa “Covid-19” izplatības laikā:

  • pārtraukt klātienes lekciju, nodarbību, semināru un citu klātienes studiju, tālākizglītības un interešu izglītības (tajā skaitā kultūras un sporta treniņu, sacensību un mēģinājumu norisi) procesa un pārbaudījumu (tajā skaitā valsts centralizēto pārbaudījumu darbu) organizēšanas formu norisi un īstenošanu;
  • atcelt un pārtraukt (neatkarīgi no dalībnieku skaita) visus sabiedrībai publiski pieejamo zinātnisko, izglītības, svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta un atpūtas pasākumu, sapulču, gājienu un jebkādu citu klātienes pasākumu organizēšanu LU;
  • studiju procesu organizēt attālināti, izmantojot LU e-studiju vidi, tajā skaitā video u.c. iespējamus formātus;
  • LU pamatstruktūrvienībām, tai skaitā zinātniskajiem institūtiem un LU Administrācijai, iespēju robežās nodrošināt darbu attālināti;
  • LU studējošajiem piekļuve LU telpām (bibliotēkām) atļauta, uzrādot derīgu LU studenta apliecību, vienīgi grāmatu no bibliotēkas saņemšanai LU bibliotēkās noteiktajā darba laikā.

Covid-19 infekciju izraisošais koronavīruss izplatās, tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot vai netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Tādēļ vadošo speciālistu ieteiktie galvenie piesardzības pasākumi ir:

  1. Palikt mājās, ja tas ir iespējams, strādāt attālināti un atturēties no publisku vietu apmeklēšanas vispār vai darīt to tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā;
  2. Mazgāt rokas ar ziepēm un darīt to bieži, rūpīgi, vismaz 20 sekunžu ilgumā. Īpaši svarīgi ir rokas mazgāt, atgriežoties mājās pēc sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pēc šķaudīšanas un klepošanas, pēc kontakta ar slimniekiem vai viņu apkārtējo vidi, pēc tualetes apmeklēšanas, pirms ēšanas un citos gadījumos;
  3. Divu metru distanci no citiem cilvēkiem jeb sociālo distancēšanos ievērot vienmēr tajos gadījumos, kad tomēr nākas doties ārpus mājas.

Saslimšanas pazīmes cilvēkiem izpaužas dažādi, taču pie biežāk sastopamiem simptomiem pieskaita:

  1. paaugstinātu temperatūru (drudzi);
  2. nogurumu;
  3. sausu klepu.

Citi simptomi:

  • elpas trūkums (iespējama spiedoša sajūta uz krūtīm);
  • sāpes muskuļos;
  • iekaisusi rīkle, kakla sāpes;
  • reti - caureja, slikta dūša un iesnas.

Šīs pazīmes parasti ir vieglas un sākas pakāpeniski. Ir arī gadījumi, kad cilvēki inficējas, bet viņiem nerodas nekādas slimības pazīmes. 

Lielākā daļa cilvēku (apmēram 80%) no slimības atveseļojas. Aptuveni vienam no sešiem ar Covid-19 inficētajiem slimības gaita ir smaga, kas izpaužas ar smagiem elpošanas traucējumiem, smagu drudzi. Gados vecākiem cilvēkiem (vecākiem par 60 gadiem) un tiem, kam ir tādas medicīniskas problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, sirdsdarbības traucējumi, diabēts vai vēzis, ir lielāka iespēja saslimt smagāk.

Ja radušies viegli simptomi:

  1. Pilnībā pārtrauc kontaktu ar veseliem cilvēkiem (karantīna);
  2. Sazinies ar savu ģimenes ārstu, kurš sniegs padomus par ārstēšanu un testēšanu.

Ja ir ļoti augsta temperatūra, smags klepus un grūtības elpot, nekavējoties zvani 113.

 

Saskaņā ar Latvijas Infektoloģijas centra profilaktiskajiem norādījumiem, LU uzstādīti rokas dezinfekcijas līdzekļi. Tāpat tiek veikta pastiprināta kontaktvirsmu uzkopšana un dezinfekcija.

Aicinām LU darbiniekus un studentus sekot līdzi gan Latvijas Republikas valdības aktuālajai informācijai, gan LU vadības rīkojumiem un rekomendācijām! 

Par esošās situācijas aktuālajiem rikojumiem informēsim portālā lu.lv. 

Dalīties