Par gada darbinieku 2021. gadā kļuvusi Darba aizsardzības sistēmas vadītāja Iveta Daugule. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Ikgadējā darbinieku kopsapulcē un gada balvu pasniegšanas ceremonijā, kas notika attālināti, tika sveikti Latvijas Universitātes (LU) darbinieki par sasniegumiem zinātnē un ieguldījumu LU izaugsmē. Par gada darbinieku 2021. gadā kļuvusi Darba aizsardzības sistēmas vadītāja Iveta Daugule.

Darbinieku sapulces ieraksts

Latvijas Universitātes Gada balvas ieguvējiem tika pasniegta īpaša balva, kas izgatavota ar Universitātes simboliku. Balva simbolizē LU Akadēmisko centru un ir izgatavota no diviem materiāliem – betona, kas ir viens no Akadēmiskā centra modernās infrastruktūras materiāliem un ozolkoka, kas simbolizē ozolu, kas jau kopš LU pirmsākumiem ir Universitātes identitātes pamatā.

Par kompetentu, profesionālu un atbildīgu darbu, par pašaizliedzīgu ieguldījumu un kolēģu augsti vērtētu precizitāti un iecietību un atsaucību, konstruktīvi risinot ar Covid-19 pandēmijas saistītos uzdevumus neordinārās situācijās un ikdienas jautājumos, un ar uzvaru aptaujā “Gada darbinieks 2021”, gada darbinieka balva tika piešķirta Ivetai Daugulei.

Kolēģi par I. Dauguli izteikušies: “2021. gadā izcili spēja risināt visas problēmas, kas saistītas ar Covid-19 pandēmiju. Ļoti precīzi un izsmeļoši sniedza atbildes uz dažādiem jautājumiem, kuri pēc Ministru kabineta noteikumiem bija izprotami dažādi. Ļoti atsaucīga, iecietīga.”

 

Gada balvas

Par oriģinālu pētījumu rezultātiem tika godināti Datorikas fakultātes profesors Jurģis Šķilters un Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Gunta Ķizāne.

Par labāko promocijas darbu dabas zinātnēs balvu saņēma Inga Brice (promocijas darbs „Čukstošās galerijas modas silīcija dioksīda mikrosfēras rezonatoru pielietojumi biosensoros un optisko frekvenču ķemmēs”), bet humanitārajās un sociālajās zinātnēs - Daiga Deksne (promocijas darbs „ Priedēkļverbu semantika un funkcionalitāte latviešu valodā”).

Par zinātniskās skolas izveidošanu sociālajās un humanitārajās zinātnēs balva piešķīra Humanitāro zinātņu fakultātes profesorei Janīnai Kursītei-Pakulei, bet dabas zinātnēs Fizikas matemātikas un optometrijas fakultātes profesoram Ruvinam Ferberam.

Par godprātīgu un kvalitatīvu darbu, sniedzot juridiskās konsultācijas un profesionālu atbalstu, par kolēģu augsti vērtētu sadarbību veicinošo pozitīvo attieksmi un operatīvo rezultātu, ikdienas darba pienākumus veicot, rektora atzinības rakstu saņēma Juridiskā departamenta jurists Uvis Raipulis.

Par augstu profesionālo kompetenci, patstāvīgu atvērtību jauninājumiem darbā, kā arī par nemainīgi korektu izturēšanos un laipnību saskarsmē ar kolēģiem un studentiem, rektora atzinības rakstu saņēma Vēstures un filozofijas fakultātes izpilddirektore un metodiķe Inta Briede.

Kā katru gadu, arī šogad tika suminātas skolas, kas sniegušas vislielāko devumu studentu saimes papildināšanā. Un tās ir:

  • Rīgas Imantas vidusskola
  • Talsu Valsts ģimnāzija
  • Balvu Valsts ģimnāzija
  • Olaines 1. vidusskola
  • Bauskas Valsts ģimnāzija

Skolas devušas ievērojamu ieguldījumu skolēnu sagatavošanā studijām LU.

 

Darbs aizvadīts godam

Tradicionāli ziemas darbinieku sapulcē LU rektors profesors Indriķis Muižnieks uzstājās ar ziņojumu, kurā atskatījās uz iepriekšējā semestrī padarīto.

Vērtējot LU darbu pandēmijas apstākļos, rektors atzina, ka kopumā LU turējusies godam. No 3 000 LU darbinieku, vakcinējušies nav 50 darbinieku, bet 80 % saņēmuši balsta vakcīnu, studentu vidū 95 % studentu ir vakcinējušies, bet balsta vakcīnu saņēmuši 35 % studentu. Šobrīd praktiskos darbus, laboratorijas darbus un prakses var īstenot klātienē, bet lekcijas notiek attālināti.

Ziemas izlaidumos tiks sveikti gandrīz 1 000 LU studentu, visvairāk absolventu ir Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātei un Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātei.

2021. gadā studentu uzņemšana bijusi sekmīgākā pēdējo 10 gadu laikā, kopš 2019. gada studentu pieaugums ir stabils. Pagājušajā gadā uzņemti 5550 jauni studenti.

Pagājušajā gadā licencētas 13 jaunas studiju programmas, izstrādes stadijā ir divas jaunas studiju programmas, notiek septiņu licencēto programmu aprobācija, kā arī projektā “Mācītspēks” darba vidē balstītās studijās vienlaikus ar skolotāja darbu kādā no 60 Latvijas skolām darbu uzsākuši 75 projekta dalībnieki.

Pērn raksturīgs pamatīgs un stabils publikāciju pieaugums Scopus ar plašu zinātnes spektru gan izglītības zinātnēs, gan medicīnā, gan vides zinātnē, bet līderis publikācijās ir fizikā un astronomijā.

“Zinātniskās publikācijas ir pamats mūsu starptautiskai konkurētspējai dažādos projektu konkursos,” uzsvēra I. Muižnieks.

Rektors aicināja ikvienu piedalīties LU 80. starptautiskajā zinātniskajā konferencē, kur vairāk nekā 1 000 referātos varēs dzirdēt zinātnieku jaunākos pētījumu rezultātus. 11. februārī notiks konferences plenārsēde, kurā uzstāsies Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks ar referātu “Monetārā politika Latvijā un eiro zonā: quo vadis?”.

Arī starptautiskajos reitingos LU ir līdere vairākās jomās. QS pasaules universitāšu reitingā LU ir līdere Latvijā, bet Baltijas līmeņa salīdzinājumā ir vieta izaugsmei.

“Ar jauno universitātes pārvaldības modeli mēs iespēju atradīsim – veidot jaunas, pievilcīgas programmas gan jauno zinātnieku piesaistei, gan zinātnisko tēmu atbalstam, gan jaunu studiju programmu attīstībai un jaunu universitātes finansētu studiju vietu nodrošinājumu tajās jomās, kur mēs uzskatām perspektīvu universitātes misijas un stratēģijas kontekstā jaunu studiju virzienu izaugsmei,” akcentēja rektors.

Pagājušais semestris ir bijis ļoti būtisks jaunu pārvaldības procesu elementu attīstībai. Drīz darbu uzsāks universitāšu padomes, izmaiņas notikušas arī administrācijā, mainoties un izveidojot jaunus departamentus.

Savu uzrunu rektors noslēdza ar jaunumiem par Rakstu mājas celtniecību – 2021. gada pašā nogalē tika izveidots Rakstu mājas būvlaukums, un tuvākajās dienās tiks ielikti pirmie pāļi, lai Rakstu mājai būtu stabils pamats un stabils izaugsmes potenciāls.

Dalīties