15. novembrī plkst. 14.00 Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē, Jelgavas ielā 1, 701. telpā notiks LU Ķīmijas zinātņu nozares promocijas padomes atklātā sēde, kurā disertāciju ķīmijas doktora zinātniskā grāda iegūšanai aizstāvēs Edgars Paegle.

Darba nosaukums: "Kondensēti selenofēni: stratēģija un perspektīvas”. Darba vadītājs: Dr. chem. Pāvels Arsenjans Recenzenti:
  • Dr. habil. chem. Grigorijs Veinbergs (LOSI);
  • Dr. chem. Māris Turks (RTU);
  • Dr. habil. chem. Andris Zicmanis (LU).
Ar promocijas darbu var iepazīties Latvijas Universitātes Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19 (203. telpa). Ir pagājuši 200 gadi kopš zviedru ķīmiķis Jenss Jākobs Bercēliuss (Jöns Jacob Berzelius) 1818. gadā atklāja ķīmisko elementu selēnu. Pirmais iespaids par šo elementu nebija saistošs, jo bija zināms, ka tas spēj izraisīt dažādas veselības problēmas, kā arī tika novēroti toksiski efekti pētījumos ar dzīvniekiem. Neskatoties uz to, interese par selēnu strauji sāka palielināties, kad tika atklāts, ka selēns ir neaizstājams mikroelements dzīvajos organismos, tajā skaitā arī cilvēka. Vairāku pētījumu rezultāti ir apstiprinājuši, ka nepietiekams selēna daudzums ikdienas diētā var veicināt tādu slimību parādīšanos kā vēzis, diabēts, sirds saslimšanas un ar imūnsistēmas darbību saistītus traucējumus. Promocijas darba fokuss ir vērsts uz benz[b]selenofēna heterociklisko sistēmu, kas sevī ietver dzīvajiem organismiem pazīstamo elementu – selēnu. Lai gan benz[b]selenofēna heterocikliskā sistēma līdz šim nav atrasta dabas savienojumu sastāvā, benz[b]selenofēns tiek uzskatīts par citu dabas savienojumu un bioloģiski aktīvu vielu sastāvā esošu struktūras elementu bioizostēru. Disertācijas ietvaros veiktajiem pētījumiem ir divi galvenie virzieni – jaunu metožu izstrāde benz[b]selenofēna atvasinājumu iegūšanai un šo metožu tālāka izmantošana medicīnas ķīmijas nolūkiem. Tā rezultātā ir izdevies iegūt raloksifēna (sēru saturošs preparāts sieviešu osteoporozes ārstēšanai postmenopauzes periodā, kā arī krūts vēža rašanās riska samazināšanai) selēna analogu, kā arī sintezēt dabiskiem polifenoliem līdzīgu antioksidantu molekulas, kuru pamatā ir benz[b]selenofēna struktūra.

Dalīties