Vācu kultūra kontaktu un kontrastu situācijā: identitāšu veidošanās aspekti valodā un literatūrā Baltijas reģionā VI

Projekta vadītāji: Dzintra Lele-Rozentāle

Projekta mērķis bija, atsaucoties uz Latvijas un Baltijas sabiedrībā aktuālo identitāšu veidošanās jautājumu, veikt tā izpēti diahroniskajā aspektā, pievēršoties būtiskām parādībām un personībām Baltijas vācu litaratūrā, presē, valodā, starptautiskot šo pētniecību un iesaistīt tajā arī studējošos.  Projekta realizācijas gaitā gūtie sasniegumi ir ilglaicīgas darbības rezultāti, sevišķi tas attiecas uz iepriekš projekta ietvaros uzsāktajām disertācijām, no kurām viena  2011. gadā tika aizstāvēta (K. Cīrulis), viena pirmvariantā pabeigta vienlaicīgi ar doktora studijām (A. Šemeta) un viena uzsākta  (J. Kokina). Līdz ar to var runāt par pēctecības nodrošināšanu ģermānistiskajā pētniecībā.

Veiksmīgi ir risinājusies arī starptautiskā sadarbība, kas izpaudās vairākos virzienos:

  • doktorantu iesaistīšanā starptautiskajā Baltijas Vladimira Admoni doktorantu skolā (K. Cīrulis, A. Šemeta, J. Kokina) un kopīgā pētniecības projektu konsultēšanā , sadarbojoties ar Vācijas un Somijas ģermānistiem (Freiburga, Esene-Dīsburga, Tampere)
  • studējošo iesaistīšanā pētnieciskajā darbā un kopīgas publikācijas sagatavošanā  Vācijā (sk. 13.4.4.)
  • zinātnisko konferenču organizēšanā /līdzdalībā to organizēšanā (no 4 konferencēm 3 uzskatāmas par starptautiskām)
  • zinātnisko rakstu krājumu izdošanā, kas norisinājās sadarbībā ar Baltijas (Triangulum) vai vācu (sk. 13.3.2.) ģermānistiem
  • zinātnisko rakstu sagatavošanā publicēšanai un to publicēšana, galvenokārt Vācijā (10) un Igaunijā (1),vācu un igauņu valodā.

Kā svarīgs ilglaicīgas darbības rezultāts, kas sasniegts 2011. gadā, ir Baltijas ģermānistu gadagrāmatas Triangulum uzņemšana MLA starptautiskajā bibliogrāfijā periodisko izdevumu sadaļā, sākot ar 2007. gada izdevumiem. Tāpat ir jāvērtē arī LZP eksperta tiesību iegūšana 2011. gadā  (I. Balode).

Projektā veiktās pētniecības atziņas ir integrētas studiju programmās gan kā atsevišķi kursi, gan kā jautājumi kursu saturā un tās ir iekļautas arī LU ģermānistikas attīstības koncepcijā, kuru izstrādā HZF ĢRN Ģermānistikas katedra. Ir veiktas iestrādes, lai uzsāktu 2012. gadā aktualizētu maģistra studiju programmu vācu  filoloģijā,  pastiprinot starptautisko līdzdalību tās realizācijā.  Līdz ar to var uzskatīt, ka 2011. gadā plānotie uzdevumi ir īstenoti.