Publicitātes FOTO: Jaunizstrādātā PERSIST projekta mHealth lietotne, kas atspoguļo pacienta veselības datus, kuriem ārsts varēs sekot līdzi attālināti.

Maijā uzsākts klīniskais pētījums PERSIST* projektā, kurā 16 partneri spāņu tehnoloģiju uzņēmuma Gradiant vadībā, izstrādā un pielāgo tehnoloģijas, kas palīdzēs pacientiem saglabāt veselību pēc vēža ārstēšanas, kā arī ārstiem pieņemt pacientiem individuāli pielāgotus lēmumus par terapiju.

Maijā Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) vadībā uzsākts klīniskais pētījums PERSIST projektā, kurā piedalās dažādu specialitāšu ārsti un 160 brīvprātīgie dalībnieki. Tas noritēs vienlaikus četrās slimnīcās – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā, Ourenses Universitātes slimnīcas kompleksā (Spānija), Mariboras Universitātes klīniskajā centrā (Slovēnija) un Ljēžas Universitātes slimnīcā (Beļģija).

Katrā no slimnīcām pētījumā iesaistīs 40 pacientus (20 pēc krūts vēža un 20 pēc kolorektālā vēža ārstēšanas). Turpmākos 20 mēnešus dalībnieki nesās viedpulksteni un izmantos viedtālruni, kurā instalēta PERSIST mHealth lietotne. Tā ļaus veikt pastāvīgu, attālinātu un individualizētu pacientu uzraudzību, reģistrējot nepieciešamos datus, piemēram, asinsspiedienu, sirdsdarbību, miega kvalitāti, kā arī dažādus dzīves kvalitātes rādītājus, piemēram, fiziskās aktivitātes, garastāvokli un citus.

Starptautiskā projekta PERSIST mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti pacientiem pēc vēža ārstēšanas un palīdzēt ārstiem pieņem medicīniskos lēmumus, izmantojot mākslīgo intelektu un lielo datu analīzi. Projektā iesaistītas slimnīcas, uzņēmumi, universitātes un tehnoloģiju centri Latvijā, Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Slovēnijā, Itālijā, Portugālē, Šveicē, Turcijā un Spānijā. Tehnoloģiju uzņēmums Gradiant vada projektu kopumā un nodrošina programmatūru.

"PERSIST ir ļoti vērienīgs projekts divu iemeslu dēļ: tas ir saistīts ar jaunāko tehnoloģiju ieviešanu cīņā pret vēzi un to veic kopīgi starptautiskā līmenī. Mēs vēlamies būtiski uzlabot vēža pacientu uzraudzības kvalitāti," skaidro Gradiant izpilddirektors Luiss Peress Freire (Luis Pérez Freire).

LU KPMI līdzšinējās bagātīgās pieredzes dēļ ir atbildīgs par klīniskā pētījuma norisi. Institūtā citos projektos notiek aktīvs pētniecības darbs vēža agrīnā diagnostikā  un profilaksē. Institūts uzsāka darbu 2016. gada beigās, bet ir jau piesaistījis vairāk nekā 30 projektu un aktīvi sadarbojas ar vismaz 26 partneriem visā pasaulē. LU KPMI ir viens no lielākajiem citējamo publikāciju skaitiem gadā Latvijas Universitātē.

* PERSIST – uz pacientiem, kuri pārdzīvojuši vēzi, orientēts aprūpes plāns, kas balstīts uz lielo datu un mākslīgā intelekta tehnoloģijām.

Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 875406

Dalīties

Saistītais saturs

Informēs par vēža pētniecību un pacientu pēcaprūpes nodrošināšanu
25.10.2021.

Informēs par vēža pētniecību un pacientu pēcaprūpes nodrošināšanu

Tiešsaistes konferencē diskutēs par aprūpes plānu pacientiem pēc vēža ārstēšanas
19.06.2021.

Tiešsaistes konferencē diskutēs par aprūpes plānu pacientiem pēc vēža ārstēšanas

KPMI: Īpašas kuņģa audu paraugu pārbaudes palīdz laikus atklāt risku rasties audzējam
19.05.2021.

KPMI: Īpašas kuņģa audu paraugu pārbaudes palīdz laikus atklāt risku rasties audzējam