Onkoloģisko saslimšanu pētniecībā un pacientu pēcaprupē arvien vairāk tiek izmantotas dažādas modernās tehnoloģijas, kas ļauj uzkrāt datus un tos analizēt, iegūstot informāciju, kas palīdzēs turpmākā šo slimību diagnostikā un ārstēšanā. Par aktualitātēm vēža pacientu pēcaprūpē un starptautiskā inovatīvo tehnoloģiju projekta PERSIST norisi preses konferencē informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) un Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) speciālisti. 


Kā norādīja LU KPMI direktors, profesors Mārcis Leja, - cīņa pret vēzi kopumā noteikta kā Eiropas prioritāte līdz 2027. gadam. Viņš norādīja, ka pacientu dzīves kvalitātes uzlabošana pēc vēža ārstēšanas ir gan Eiropas Vēža misijas rekomendāciju, gan Eiropas Vēža uzveikšanas plāna fokusā. Viņš atzīmēja arī tendenci uz pacientu regulētās datu plūsmas ar vienotu datu centru izveidi. 


Neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, vēža pacientu aprūpe joprojām ir viena no prioritātēm gan slimnīcā, gan veselības sistēmā kopumā, uzsvēra RAKUS Abdominālās un mīksto audu ķirurģijas nodaļas vadītājs Andrejs Pčolkins. “Visi onkoloģijas pakalpojumi tiek sniegti pilnā apjomā. Netiek pārtraukta arī pētnieciskā darbība, kurā viens no galvenajiem slimnīcas partneriem ir LU KPMI.” Kā ļoti svarīgu notikumu A. Pčolkins īpaši atzīmēja darba uzsākšanu pie jaunā vēža centra izveides un akreditācijas atbilstoši Eiropas standartiem. 


Savukārt LU KMPI direktora vietnieks Ilmārs Stonāns, stāstot par vairākiem RAKUS un KPMI kopīgiem klīniskās pētniecības projektiem, izteica pateicību gan slimnīcas zinātnes daļai un vadībai, gan īpaši ārstiem par viņu entuziasmu. I. Stonāns informēja, ka šobrīd ir iesniegti desmit jauni projekti ar mērķi iegūt Eiropas Savienības (ES) finansējumu un atzīmēja, ka tie fokusējas uz divām lielām pētniecības jomām. Pirmā no tām – onkoloģisko saslimšanu bioloģisko marķeru izpēte un izmantošana vēža diagnostikā. Otrā – lielie dati (big data) un to izmantošana kopā ar makslīgā intelekta iespējām gan vēža diagnostikai, gan ārstēšanai un pacientu pēcaprupei.


RAKUS slimnīcas ķirurģe Krista Arcimoviča iepazīstināja ar inovatīvo tehnoloģiju projekta PERSIST norisi. Projekta mērķis ir, apvienojot lielo datu un mākslīgā intelekta iespējas, uzlabot dzīves kvalitāti pacientiem pēc vēža ārstēšanas, dodot iespēju ārstiem efektīvi sekot līdzi pacienta stāvoklim. Patlaban vienlaikus četrās ES valstīs (Latvijā, Slovēnijā, Beļģijā, Spānijā) norisinās projekta praktiskā daļa. 


Pētījumā ir iesaistīti vairāk nekā 150 dalībnieki pēc krūts un kolorektālā vēža ārstēšanas. Katrs dalībnieks lieto viedaproci un viedtālruni ar jaunizstrādātu mHealth lietotni. Ierīces palīdz ārstiem attālināti sekot līdzi dažādiem rādītājiem, kas liecina par pacienta emocionālo un fizisko veselību, piemēram, asinsspiedienam, sirdsdarbībai, miega kvalitātei un citiem. Iegūtie dati un mākslīgā intelekta sniegtās iespējas tiks izmantotas inovatīvās veselības aprūpes atbalsta sistēmas izstrādei.


Savukārt onkoloģisko pacientu biedrības iesaistās pacientu aprūpē un informēšanā. Biedrības “Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe informēja, ka līdz šim biedrības īstenotajās 129 programmās piedalījušies vairāk nekā 2000 cilvēki no visas Latvijas. Šobrīd notiek darbs pie psihosociālās rehabilitācijas centra izveides, ka arī četrās Latvijas slimnīcās plānots izvietot interaktīvus informācijas stendus. “Dzīvības koka” mērķis ir sniegt psihoemocionālo un informatīvo atbalstu cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības un viņu tuviniekiem.

Preses konferences video ieraksts ir pieejams Latvijas Universitātes Facebook kontā (skatīties video).

Dalīties

Saistītais saturs

Starptautiski eksperti pētīs, kā uzlabot vēža aprūpi Latvijā
04.11.2021.

Starptautiski eksperti pētīs, kā uzlabot vēža aprūpi Latvijā

Informēs par vēža pētniecību un pacientu pēcaprūpes nodrošināšanu
25.10.2021.

Informēs par vēža pētniecību un pacientu pēcaprūpes nodrošināšanu

Tiešsaistes konferencē diskutēs par aprūpes plānu pacientiem pēc vēža ārstēšanas
19.06.2021.

Tiešsaistes konferencē diskutēs par aprūpes plānu pacientiem pēc vēža ārstēšanas

Jauna tehnoloģija palīdzēs sekot pacientu veselībai pēc vēža ārstēšanas
31.05.2021.

Jauna tehnoloģija palīdzēs sekot pacientu veselībai pēc vēža ārstēšanas