Attēlam ir ilustratīva nozīme. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Vadošs pasaules līmeņa patoloģijas žurnāls pagājušā nedēļā publicējis Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) zinātnieku pētījuma rezultātus par kuņģa pirmsvēža stāvokļu riska līmeņa noteikšanu. Pētījumā secināts, ka kuņģa paraugiem jāveic noteiktas papildu analīzes, lai laikus atklātu risku rasties audzējam.

Starp ekspertiem pastāv viedokļu atšķirība saistībā ar kuņģa pirmsvēža stāvokļu riska līmeņa noteikšanu un atbilstošu kontroles izmeklējumu veikšanu ik pēc noteikta laika, lai novērtētu kuņģa ļaundabīgā audzēja potenciālo attīstības risku. Savu ieguldījumu šī jautājuma risināšanā ir devuši Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) pētnieki sadarbībā ar vadošajiem pasaules kuņģa morfoloģijas speciālistiem no ASV, turklāt materiālu pētījuma veikšanai iegūstot Kazahstānā. Šajā valstī ir ļoti augsta saslimstība ar kuņģa audzēju, taču pārsteidzoši zema definēto pirmsvēža stāvokļu izplatība, salīdzinot ar valstīm ar augstu audzēja sastopamību.

Kazahstānas pilotpētījumā piedalījās 166 nosacīti veseli cilvēki vecumā no 40 līdz 64 gadiem, kuriem ārsti veica augšējo endoskopiju.  Tās laikā viņi paņēma trīs audu paraugus - no piecām dažādām vietām kuņģī. Iegūtās kuņģa biopsijas speciālisti izmeklēja ar patoloģijas metodēm, tai skaitā krāsojot preparātus ar īpašām ķīmiskām vielām (hematoksilīna-eozīna, Alciānzilo-PAS un augstvērtīgā dzelzs diamīna metode), lai noteiktu  kuņģa gļotādas ārējā slāņa (epitēlija) pārveidošanos jeb tā dēvēto  intestinālo metaplāziju.

Pagājušajā nedēļā (14. maijā) viens no vadošajiem pasaules žurnāliem patoloģijas nozarē Virchows Archiv publicējis KPMI zinātnieku pētījuma rezultātus, kas liecina, ka tieši nepilnās intestinālās metaplāzijas tips, kas var liecināt par iespējamu ļaundabīga audzēja sākotnējo attīstību, ir bieži sastopams salīdzinoši veselu Kazahstānas iedzīvotāju vidū. Šie cilvēki citādi pēc morfoloģiskajiem kritērijiem neatbilst paaugstināta riska grupai, un viņiem atbilstoši pašreizējām vadlīnijām nevajadzētu veikt kontroles izmeklējumus pēc noteikta laika posma. Tas nozīmē, ka būtiski liela augsta riska indivīdu grupa var tikt nepamanīta, ja neveic specifiskus krāsojumus biopsiju materiāla analīzei, lai novērtētu šīs kuņģa gļotādas pārmaiņas.

Iegūtajiem datiem var būt būtiska nozīme ne tikai Centrālāzijas iedzīvotāju populācijās, bet arī citviet, tostarp Latvijā, jo šādi specifiski krāsojumi intestinālās metaplāzijas apakšstipu noteikšanai ikdienā tiek veikti tikai dažās laboratorijās Eiropas Savienībā. Tie palīdzētu laikus diagnosticēt kuņģa vēzi, kas nodrošinātu labākas ārstēšanas izredzes.

Dalīties

Saistītais saturs

Jauna tehnoloģija palīdzēs sekot pacientu veselībai pēc vēža ārstēšanas
31.05.2021.

Jauna tehnoloģija palīdzēs sekot pacientu veselībai pēc vēža ārstēšanas