Projekta tikšanās laikā. Publicitātes foto.

15. aprīlī LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts kā projekta partneris piedalījās Apvāršņa 2020 projekta "Atbildīga atvērtā zinātne Eiropā" (Responsible Open Science in Europe - ROSiE) atklāšanas pasākumā. Projekta mērķis ir analizēt atvērtās zinātnes ētiskos aspektus un izstrādāt praktiskus instrumentus, lai iedzīvinātu pētniecības ētikas principus atvērtajā zinātnē un amatierzinātnē. 

Atvērta zinātne kā pieeja, kurā pētniecības plānošana, procesi, dati un rezultāti ir brīvi pieejami visām ieinteresētajām pusēm, ir zinātnes nākotne. Šai pieejai ir potenciāls padarīt pētniecību efektīvāku un atbilstošāku sabiedrības vajadzībām, kā arī dot iespēju iedzīvotājiem aktīvi piedalīties pētniecībā kā amatierzinātniekiem. Vienlaikus atvērtā zinātne rada jaunus jautājumus par pētniecības ētiku un negodīgas rīcības novēršanu, tādēļ ir svarīgi analizēt potenciālās ētiskās problēmas dažādās atvērtās zinātnes jomās un zinātņu nozarēs. Balstoties uz šādu analīzi, Eiropas zinātnes sistēma varēs nodrošināt, ka pētniecības ētika un godīgums kļūst par atvērtās zinātnes strukturālu sastāvdaļu.

ROSiE projektu īstenos spēcīga starptautiska un starpdisciplināra projekta dalībnieku grupa, kurā iekļauti Eiropas vadošie jomas eksperti. Projekta konsorciju vada Oslo Universitāte. LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta vadošā pētniece Signe Mežinska kopā ar institūta pētnieku grupu vadīs un īstenos projekta sadaļu, kuras uzdevums ir izstrādāt ētikas mācību materiālus studentiem, zinātniekiem un amatierzinātniekiem. 

ROSiE projekta aktualitātēm var sekot sociālajā tīklā Twitter: @rosie_open.

Projekts “Atbildīga atvērtā zinātne Eiropā - ROSiE” ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 101006430

 

Dalīties

Saistītais saturs

Jauna tehnoloģija palīdzēs sekot pacientu veselībai pēc vēža ārstēšanas
31.05.2021.

Jauna tehnoloģija palīdzēs sekot pacientu veselībai pēc vēža ārstēšanas