Foto: wirestock, freepik.com

„Pirmais sniegs, pirmais sniegs. Bērniem lielu lielais prieks!” ir vārdi no Plūdoņa bērnu dzejolīša. Sniegpārsliņas, sniega mātes un tēva mazie bērni ir tie brīnumi, kas liek acis piekļaut pie loga, kad krīt sniegs, vai arī ārā stāvēt un sajust, kā mazie ūdens pilieniņi, kas uzkrīt virsū, pirms brīža veidoja dažāda zaiguma mirdzošus kristāliņus, kuri dejoja debesīs.

Cilvēkiem gribas šos brīnumus – sniegpārsliņas – pietuvināt sev, tādēļ nav brīnums, ka Ziemassvētku tuvošanās laikā tiek no pagultēm un skapjiem izvilktas figūriņas ar sniegpārsliņu ainavu, kur atliek figūriņu tikai sakratīt, lai kaut uz mirkli ieslēgtā miniatūrā kupolā uz naktsgaldiņa vai svētku galda notiktu brīnums – mikropasaulē būtu redzams sniegpārsliņu lietus.

Cita tradīcija ar sniegpārsliņām ir pārgājusi no Ziemassvētkiem uz ikdienas tradīciju dažādus desertus, cepumus un tortes izrotāt ar pūdercukuru, kas ir arī sniegpārsliņu imitācija! Un kāpēc gan ne? Šādi smalki apbērtas siltas piparkūkas uzreiz pietuvina Ziemassvētku noskaņu, un ļauj aptvert to lielo brīnumu, kas notiek aiz loga Ziemassvētku vakarā, kad krīt sniegs un sniegpārsliņas dejo līdz pazūd, atstādamas nojautu aiz sevis par brīnumu.

Ir daudz un dažādi veidi, kā mēs varam izmantot materiālus, lai dekoriem izveidotu sniegpārsliņas.

  • Vienkāršākais veids ir izmantot sasmalcinātu papīru vai celulozi, kas ļauj iegūt sniegam līdzīgu formu: sajaucot sasmalcinātu papīra dvieli ar dzeramo sodu un dažiem pilieniem ūdens var iegūt mākslīgo sniegu, ko izmantot dažādos dekorējamos.
  • Mazliet sarežģītāk būtu aizņemties vīra, tēta, vectēva vai cita radinieka skūšanās putas vai skūšanās līdzekli un sajaukt to ar dzeramo sodu, līdz veidojas sniegam līdzīga masa. Līdzīgi kā ar papīru, Ziemassvētku sajūtu var veicināt, šim sniegam pievienojot kādu Ziemassvētku aromātu.
  • Ir nopērkami arī jau gatavi produkti mākslīgā sniega iegūšanai – to sastāvā ir tāda viela kā nātrija poliakrilāts – poliakrilskābes nātrija sāls, kas spēj absorbēt pat 1000 reižu lielāku daudzumu ūdens kā šī polimēra masa. Nātrija poliakrilāts nav toksisks, līdz ar to tam ir plašas pielietojuma iespējas – to var iegādāties dārzkopības veikalos, jo poliakrilāta pulveris, saistot ūdeni un veidojot hidrogēlu, var palīdzēt augiem uzturēt mitrumu un neizžūt. Spēja saistīt mitrumu ir pamatā nātrija poliakrilāta pielietojumam autiņbiksītēs. Poliakrilāts tiek izmantots mākslīgā sniega maisījumos.
  • Ja ir palicis kāds no iepakojuma materiāliem, kas satur putuplastu (parasti izmanto, lai tehnika nesasistos pārvadāšanas procesā), tos var izmantot, lai iegūtu mākslīgā sniega bumbiņas – sarīvējot šādu putuplasta gabaliņu, veidojas daudz sīku bumbiņu, ar kurām var apbērt eglītes zariņus vai kādus citus rotājumus izskaistināt.
  • Ja izvēlamies pieejamos pulverizatorus, kas ļauj iegūt sniega pārsliņas, tos uzpūšot, ir jāuzmanās, lai izmantotais aerosols nesaturētu bīstamas ķīmiskās vielas, piemēram, kādus organiskus šķīdinātājus. Parasti gan lielveikalos būtu jājautā, vai izmantotie aerosoli nav toksiski. Mūsdienās tiem vajadzētu saturēt saspiestu gāzi, ūdeni un sodas pulveri, tādējādi imitējot līdzīgu efektu kā ar iepriekšminētajām metodēm, kur dzeramā soda tiek sajaukta ar papīru vai putām.

Ieteicams izvēlēties kādu drošu metodi sniegpārsliņu iegūšanai, domājot par sevi un tuvajiem. Šie ir tikai biežākie piemēri sniegpārsliņu brīnuma iegūšanai mājās. Lai visiem droši un priecīgi Ziemassvētki!

Dalīties

Saistītais saturs

LU Lībiešu institūts: Lai labvēlīgi ķekatnieki!
18.12.2022.

LU Lībiešu institūts: Lai labvēlīgi ķekatnieki!

Santa Bondare. Ģimenes attīstības stratēģijas izstrāde kā Ziemassvētku rotaļa
15.12.2022.

Santa Bondare. Ģimenes attīstības stratēģijas izstrāde kā Ziemassvētku rotaļa

Alises Ziemassvētki
14.12.2022.

Alises Ziemassvētki

Latvijas Universitātē atzīmē Lūcijas dienu
12.12.2022.

Latvijas Universitātē atzīmē Lūcijas dienu

Statistiķa pārdomas pirms Ziemassvētkiem
08.12.2022.

Statistiķa pārdomas pirms Ziemassvētkiem

Neiesēdies svētkos – izkusties!
07.12.2022.

Neiesēdies svētkos – izkusties!

Zaļi Ziemassvētki ir ilgtspējīgi Ziemassvētki
06.12.2022.

Zaļi Ziemassvētki ir ilgtspējīgi Ziemassvētki