Lūcijas diena LU HZF. Publicitātes foto

13. decembrī mūsu kaimiņvalstī Zviedrijā tiek svinēta Lūcijas diena, kas ir viena no svarīgākajām tradīcijām pirms Ziemassvētkiem. Lūcijas dienas atzīmēšana ar koncertu katra gada izskaņā ir arī Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) tradīcija. Fakultātē var apgūt zviedru valodu un kultūru, tāpēc Lūcijas dienas svinēšana šeit ir cieņā.  

Lūcijas dienas tradīcijas sakņojas reformācijas laikā, taču tikai 19. gadsimta beigās tā kļuva pazīstama visā Zviedrijā. Šodien Lūcijas diena ir tradicionāli svētki Zviedrijā. Katrā pilsētā izvēlas savu Lūciju, kura baltā tērpā ar sveču un brūklenāju vainagu galvā vada Lūcijas dienas gājienu “māsu” pavadībā. Lūcijas diena tiek īpaši atzīmēta skolās, biedrībās un draudzes namos.

Latvijā Lūcijas dienas svinēšana aizsākās 20. gs. 90. gadu sākumā, lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar skandināvu tradīcijām un popularizētu tās Latvijā. Pirmo Lūciju Latvijā kronēja 1991. gadā Doma baznīcā, kronēšana izvērtās par grandiozu pasākumu. Latvijā Lūcijas diena bija kaut kas jauns, tādēļ tas likās interesanti un pievilcīgi – skaistas meitenes saņem mācītāja svētību, nes vainagu ar degošām svecēm, dzied un dodas “gaismas vizītēs” pie dzīves grūtdieņiem.

90. gadu sākumā LU un Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA), kā arī Ziemeļvalstu ģimnāzijā Rīgā sāka strādāt pirmie ziemeļu/skandināvu dzimto valodu un kultūru lektori. Sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un biedrību “Latvija–Zviedrija” zviedru lektori (sākot ar leģendāro personību Hillevi Lūciju Sēlebranti līdz pašreizējam, studentu īpaši iemīļotajam lektoram Anderšam Olsonam) studentiem sāka mācīt arī šīs tradīcijas – dziesmas zviedru valodā, gājiena soļu ritmu, kā arī baltā tērpa un galvas rotājumu pareizu valkāšanu.

Studentu uzstāšanās parasti notiek divas reizes iespējami tuvu 13. decembrim. LU HZF telpās, tas ierasti notiek rīta pusē – šogad pasākums HZF izskanēja 8. decembrī, kad fakultātes otrā stāva foajē piepildīja skaistās Ziemassvētku dziesmas, ko izpildīja LU HZF un LKA zviedru valodas studenti HZF docētāju asoc. prof. Ivara Orehova un lekt. Anderša Olsona vadībā. Otra uzstāšanās šogad notiks biedrības “Latvija–Zviedrija” pasākumā – koncertā, kas norisināsies 15. decembrī plkst. 18.30 LKA telpās Rīgā, Ludzas ielā 24. Laipni aicināti!

Dalīties

Saistītais saturs

Santa Bondare. Ģimenes attīstības stratēģijas izstrāde kā Ziemassvētku rotaļa
15.12.2022.

Santa Bondare. Ģimenes attīstības stratēģijas izstrāde kā Ziemassvētku rotaļa

Veidojam sniegu paši!
12.12.2022.

Veidojam sniegu paši!

Kā Ziemassvētkus svin citur pasaulē?
09.12.2022.

Kā Ziemassvētkus svin citur pasaulē?

Neiesēdies svētkos – izkusties!
07.12.2022.

Neiesēdies svētkos – izkusties!

Zaļi Ziemassvētki ir ilgtspējīgi Ziemassvētki
06.12.2022.

Zaļi Ziemassvētki ir ilgtspējīgi Ziemassvētki

LU fonda Ziemassvētku laiks
30.11.2022.

LU fonda Ziemassvētku laiks