Šī gada 18. maijā no plkst. 19.00 līdz 23.00 Latvijas Universitāte (LU) aicina apmeklēt īpašu Muzeju nakts programmu.

LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā LU Muzeja Cilvēka patoloģijas kolekcija stāsies veselības sardzē un iepazīstinās ar to, ko negribēsiet piedzīvot. Apmeklētājiem būs pieejama krājuma makropreparātu apskate ar skaidrojumiem: sirds/asinsvadu, respiratorās, urogenitālās, aknu, centrālās un perifērās nervu sistēmas orgānu patoloģijas, embriju un augļu patoloģijas u.c. Interesenti varēs piedalīties viktorīnā, pētīt mikropreparātus mikroskopos, apskatīt normālas anatomijas preparātu kolekciju, kā arī ar īsfilmu palīdzību iepazīt studiju dzīvi LU Medicīnas fakultātē.

Sadarbībā ar Latvijas Medicīnas Studentu Asociāciju LU Zinātņu mājā darbosies HIV (cilvēka imūndeficīta vīrusa) un STI (seksuāli transmisīvo infekciju) stacija, pirmās palīdzības stacija un spēle: mīts vai patiesība par veselību, bezmaksas ekspresdiagnostikas kabinets (anonīma diagnostika - HIV, sifiliss, hepatīts) un vingrošanas stacija.

Papildus ar zinātni saistītām aktivitātēm, tiks organizētas arī bezmaksas ekskursijas, kurās piedalīties varēs ikviens interesents. Būs iespēja iepazīt jaunāko LU Akadēmiskā centra ēku - Zinātņu māju, kurā mājvietu radušas Medicīnas fakultāte un Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte, kā arī seši dažādi LU pētniecības institūti. Ekskursiju sākumu laiki:

  • No plkst. 19.30
  • No plkst. 20.30
  • No plkst. 21.30
  • No plkst. 22.30.

Latvijas Universitātes centrālajā ēkā, Raiņa bulvārī 19, dosimies ceļojumā ar akadēmisko laika mašīnu. Muzeju nakts apmeklētājiem piedāvāsim izglītojošu ceļojumu pa Latvijas valsts pirmo nacionālo Alma mater, kur dzimusi Latvijas valsts intelektuālā sabiedrība. LU Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas speciālisti laika mašīnas pasažieriem piedāvās lielisku iespēju iejusties LU astronomā, kurš strādā ar pasāžinstrumentu un hronogrāfu.

Ceļojums LU galvenajā ēkā turpināsies cauri LU Lielajai aulai, lai LU vēstures kolekcijas kolekcijas speciālistu pavadībā atskatītos pirmās Alma mater izveidē. Informatīva animācija stāstīs par LU idejas ģenēzi, LU dibināšanu 1919. gada 28. septembrī, 1. studiju semestri LU un Kristapa Morberga ieguldījumu LU attīstībā. 

Līdz ar Martina Lutera fundamentālajām 95 tēzēm un to nozīmi Eiropas un Latvijas vēsturē veidojās izglītota sabiedrība kā Latvijas valsts nākotne, par ko vēstīs LU Teoloģijas fakultātes sagatavotā izstāde.

LU Muzeja dabaszinātņu kolekcijas Rīgā, Kronvalda bulvārī 4 aicinās: “Kāp augstāk!” Tas ir aicinājums ne tikai uzkāpt līdz šīs ēkas augstākajam stāvam, bet arī pilnveidoties, tiecoties pēc zināšanām, sasniedzot un apliecinot savus ideālus. Šajā vakarā būs iespēja ieskatīties LU Muzeja kolekcijās, uzzināt vairāk interesanta par dabu, uzspēlēt galda spēles, pārbaudīt savas spējas un pielaikot neparastu aksesuāru, sekojot ieteikumam: “Kāp augstāk eglē visskaistākajā pēc zelta lūkoties un taura taurē klausīties.”

Botānikas un mikoloģijas kolekcijas piedāvās apskatei muzeja čiekuru ekspozīciju, kurā apskatāmi eksemplāri no visas pasaules. Ģeoloģijas kolekcijas apmeklētāji varēs mācīties, kā atšķirt īstu zeltu no neīsta. Zooloģijas kolekcijās apskatei būs izlikti taura ragi, kā arī būs iespēja uzzināt, kādam nolūkam vēl bez taurēšanas ragi var būt noderīgi.

LU Lībiešu institūts piedāvās iepazīt lībiešu mākslinieces Baibas Dambergas grafikas izstādi “Es un citi es” un izzināt lībiešus – ieklausoties lībiešu valodā, skatoties dokumentālās filmas par lībiešiem un sarunās ar institūta cilvēkiem par dažādiem ar lībiešiem saistītiem jautājumiem.

Visās trīs Muzeju nakts norisēs vietās LU būs iespēja iepazīties ar studiju iespējām Latvijas Universitātē, savukārt plašāku ar studijām saistītu informāciju sniegs LU vēstneši Zinātņu mājā un centrālajā Raiņa bulvāra 19 ēkā.

Muzeju nakts aktivitātes LU informatīvi atspoguļos radio NABA.

Dalīties