Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

23. un 24. februārī no 9.00 līdz 18.00 LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā notiks Latvijā lielākais studiju festivāls “L-Universs”. Dabaszinātņu interesenti ar LU piedāvājumu un iespējām varēs iepazīties divos - 6. un 7. - ēkas stāvos. Datorika, ķīmija, bioloģija, fizika, matemātika, optometrija, ģeogrāfija, ģeoloģija un vides zinātne, ģeodēzija un ģeoinformātika – visas šīs aizraujošās zinātnes vienuviet!

Jaunie ķīmiķi aicināti ieskatīties kristālos caur mikroskopu, apmeklēt īstas ķīmiķu laboratorijas un iepazīt topošo amata brāļu ikdienu. LU ķīmijas speciālisti un studenti būs sarūpējuši izaicinājumus atpazīt vielas pēc to smaržas un pH līmeņa, kā arī vairāk pastāstīs, kas jāapgūst, lai kļūtu par ķīmijas profesionāli. Lai saprastu, kurš tieši ķīmijas novirziens piemērots, varēs izpildīt ķīmiķu sagatavotu aptauju.  

Pētīt sava ķermeņa iespējas mudinās arī biologi. Viņi festivālā būs sarūpējuši plaukstas dinamometru, ar ko mēra plaukstas saķeres spēku, un līdzsvara testus. Ar īpašu stripu testu palīdzību būs iespēja noteikt rūgtās garšas sajūtas iedzimtās īpatnības un saprast, kāpēc dažādiem cilvēkiem garšo dažādas lietas. Biologi skolēnus aicinās atklāt tieši viņiem piemērotāko bioloģijas virzienu, piemēram, ornitoloģiju vai ihtioloģiju, būs arī iespēja iejusties biotehnologa ādā, pārstādot augu šūnas laboratorijas trauciņos.  

Datorikas fani un topošie speciālisti festivālā varēs izmēģināt virkni ar nozari saistītu aktivitāšu, sākot ar virtuālo realitāti, ātrrakstīšanas prasmju sacensībām, kodēšanu un pat tā saukto SQL injekciju – datorsistēmas ielaušanos slēgtā datubāzē - veikšanu un novēršanu. Abas pasākuma dienas globālā konsultāciju, tehnoloģiju servisu un ārpakalpojumu kompānija “Accenture” interesentus iepazīstinās ar nebeidzamajām karjeras iespējām IT nozarē. 

Virtuālā realitāte nebeidzas ar datoriku – arī LU optometristi ar VR palīdzību aicinās iepazīt savu redzi no pavisam cita skatpunkta un pārliecināties, vai pasaule, ko redzam ar savām acīm, tāda patiešām arī ir. Jauno fiziķu skola, kurā fizikas zinības var apgūt vēl pirms iestāšanās universitātē, piedāvās aizraujošus eksperimentus. Ar mākslīgā intelekta palīdzību varēs modelēt savu nākotnes profesiju, kā arī satikt īstus fizmatus – iedvesmojošus fizikas un matemātikas pasniedzējus un studentus. Asākajiem prātiem būs iespēja izspēlēt matemātisko prāta mežģi, drosmīgākajiem – izaicināt sevi viktorīnā par matemātiku, fiziku un optometriju. 

Par īpaši plašu un aizraujošu programmu ir parūpējušies ģeogrāfijas, ģeoloģijas un vides zinātnes speciālisti. Ģeogrāfijas studenti jaunos biedrus gaidīs pie Ģeorallija nometnes ugunskura, kur pastāstīs, ko studē ģeogrāfs un palīdzēs apzināt iespējamās profesijas un darba vietas. Ģeoinformātiķi izrādīs savus ikdienas darba rīkus - stereoskopus, dronus, ģeodēziskos rīkus un stāstīs par telpisko datu nozīmi, ieguvi un apstrādi. Ģeologi izrādīs Baldonē nokritušā meteorīta fragmentu un aicinās meklēt metāla rūdu ar savu telefonu, rakties kilometra dziļumā un pat mēģināt izraisīt zemestrīci. Vides zinātnieki apmeklētājus uzņems īpaši izveidotajā Mazajā vides un augsnes laboratorijā.  

Noteiktos laikos LU Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta (GGI) pētnieki aicinās interesentus doties uz LU Zinātņu mājas jumta, kur interesentiem demonstrēs LU kosmisko objektu optiskās novērošanas sistēmu darbībā. Tāpat būs iespēja iepazīt LU GGI radītu unikālu instrumentu – digitālo zenītkameru VESTA (VErtical by STArs), kas palīdzēs atbildēt uz jautājumu – ko var uzzināt par Zemi, skatoties zvaigznēs? 

”L-Universs” būs visaptverošs, spožs un daudzveidīgs – gluži kā visums virs mūsu galvām, kam nav ne gala, ne robežu. Festivāla programma ir pieejama LU portālā www.lu.lv un līdz pat festivāla sākumam tā tiks pastāvīgi papildināta. "L-Universs" apmeklējums un dalība visās aktivitātēs ir bez maksas. 

Citus foto no iepriekšējā gada festivāla skaties LU fotoarhīvā

Dalīties

Saistītais saturs

Studiju festivāls “L-Universs” notiek jau šonedēļ!
14.02.2024.

Studiju festivāls “L-Universs” notiek jau šonedēļ!

Humanitārās zinātnes festivāla "L-Universs” programmā
13.02.2024.

Humanitārās zinātnes festivāla "L-Universs” programmā

Festivāla “L-Universs” piedāvājums sociālo zinātņu interesentiem
06.02.2024.

Festivāla “L-Universs” piedāvājums sociālo zinātņu interesentiem

Festivāls L-Universs tuvojas!
02.01.2024.

Festivāls L-Universs tuvojas!