Erasmus+ docētāju mobilitātes galvenais uzdevums ir lekciju lasīšana ārvalstu partneraugstskolā, ar kuru attiecīgai LU fakultātei vai nodaļai ir noslēgts Erasmus+ līgums konkrētajā studiju virzienā, kas paredz savstarpēju pasniedzēju apmaiņu. Papildus lekciju lasīšanai docētājs var sniegt konsultācijas, kā arī piedalīties dažādos pasākumos, kas ir saistīti ar studijām. Saskaņā ar Erasmus+ programmas noteikumiem minimālais nolasīto lekciju stundu skaits partneraugstskolā vizītes laikā ir 8 stundas (4 lekcijas) nedēļā. Jāņem vērā, ka Erasmus+ docētāja mobilitāte var notikt tikai tādā laika posmā, kad partneraugstskolā notiek studiju process. Docētāju mobilitātes dalībnieka vizītes periods uz ārvalstu partneraugstskolu, atkarībā no partnervalsts, ir septiņas, 12, 14 vai 16 dienas (ieskaitot ceļošanas dienas). Docētāju mobilitātes dalībniekam vajag savlaicīgi rakstīt partneraugstskolas kolēģiem un vienoties par tādiem vizītes datumiem, lai kopējais mobilitātes periods nepārsniegtu septiņas līdz 16 dienas (atkarībā no partnervalsts). Tad nerādīsies pārpratumi un kļūdas Erasmus+ formalitāšu noformēšana un stipendijas aprēķinos.
Pieteikšanās dalībai Erasmus+ docētāju mobilitātē un kandidātu sarakstu apstiprināšana notiek fakultātēs katru akadēmisko gadu. Pieteikšanās procedūru organizē fakultāšu starptautiskās sadarbības koordinatori. Kandidātu pieteikumus izskata un nominēto mobilitātes dalībnieku sarakstu apstiprina fakultātē izveidotā komisija. Apstiprināts fakultātes Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieku saraksts tiek nosūtīts LU Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļai, kura palīdz pasniedzējiem kārtot nepieciešamas formalitātes. Erasmus+ docētāju mobilitātei nominētais pasniedzējs ir atbildīgs par Erasmus+ programmas noteikumu ievērošanu. Ja kādu iemeslu dēļ plānotā vizīte uz partneraugstskolu nevar notikt, pasniedzēja pienākums ir savlaicīgi informēt par situāciju fakultātes starptautiskās sadarbības koordinatoru un Studiju servisu departamenta Mobilitātes nodaļu.
Mobilitātes perioda finansējuma kopsumma tiek noteikta, reizinot mobilitāšu dienu skaitu ar individuālā atbalsta vienības izmaksu dienas likmi attiecīgajai uzņemošajai valstij, un pieskaitot ceļa izdevumu noteikto likmi. No LU Erasmus+ individuālā atbalsta tiek segti ar uzturēšanos ārvalstīs saistītie izdevumi (naktsmītne, ēdināšana, apdrošināšana utml.).   Erasmus+ individuālais atbalsts docētāju mobilitātēm 20162018:

Valstis

Periods (dienas)

Erasmus+ individuālais atbalsts (EK)

Albānija, Baltkrievija, Bosnija un Hercegovina, Izraēla, Krievija

7

1120 EUR

Čīle, Ķīna, Filipīnas, Honkonga, Indija, Indonēzija, Malazija

14

2240 EUR

 Erasmus+ individuālais atbalsts docētāju mobilitātēm 20172019:

Valstis

Periods (dienas)

Erasmus+ individuālais atbalsts (EK)

Krievija

7

1120 EUR

Izraēla12
1920 EUR
Indija, ASV, Honkonga, Japāna14
2240 EUR

Paragvaja

16

2464 EUR

Ceļa izdevumi tiek segti no EK budžeta saskaņā ar t.s. EK attāluma kalkulatora rādītājiem, kas "mēra" attālumu no Rīgas līdz mērķa pilsētai novelkot kartē taisnu līniju. EK attāluma kalkulatoru var atrast ŠEIT. Summa ceļa izdevumiem tiek noteikta pēc EK tabulas. Jāņem vērā, ka mobilitātes dalībniekam netiks piešķirti papildus līdzekļi, ja faktiskie ceļa izdevumi pārsniedz noteiktās summas.

Attālums

Summa par ceļa izdevumiem no EK finanšu līdzekļiem

No 100 km līdz 499 km

180 EUR

No 500 km līdz 1999 km

275 EUR

No 2000 km līdz 2999 km

360 EUR

No 3000 km līdz 3999 km

530 EUR

No 4000 km līdz 7999 km

820 EUR

No 8000 km

1100 EUR

  Zinot konkrētus vizītes datumus, kas ir saskaņoti ar partneraugstskolu, Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieks var savlaicīgi interesēties par maršrutu, transporta veidu un biļetēm uz ārvalstu pilsētu, lai panāktu pēc iespējas lētākas ceļa izdevumu izmaksas. Mobilitātes dalībniekam ir divas iespējas, kā var iegādāties biļetes
  • Docētāju mobilitātes dalībnieks iegādājas biļetes par personīgajiem līdzekļiem.
  • Biļetes var rezervēt arī tūrisma aģentūrā "Averoja", ar kuru LU ir noslēgts līgums. Mobilitātes dalībniekam vajag sazināties ar "Averojas" darbinieci Ingu Kovaļonoku (inga@averoja.lv) un lūgt viņu atsūtīt maršruta variantus. Ja kāds no variantiem derēs mobilitātes dalībniekam, tad “Averojas” darbiniece var rezervēt biļetes un sagatavot rēķinu (maksātājs būs LU). Šo rēķinu mobilitātes dalībniekam vajadzēs pārsūtīt Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļas vadītājai. Rēķinu novīzēs LU Erasmus Institucionālā koordinatore Alīne Gržibovska un tas tiks nosūtīts uz apmaksu LU grāmatvedībai, kas pieņem rēķinus par ceļa izdevumiem tikai no firmas “Averoja”.
Gadījumā, ja docētāju mobilitātes dalībnieks rezervē biļetes un saņem rēķinu par tām no ceļojuma biroja “Averoja”, viņai/viņam jābūt savlaicīgi noformētam LU komandējuma iesniegumam. LU grāmatvedība var apmaksāt rēķinu par ceļa izdevumiem tikai tad, kad ir noformēts LU komandējums. Gadījumā, ja faktiskie ceļa izdevumi pārsniedz ierobežojuma summu, Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībniekam ir atļauts daļēji segt ceļa izdevumus no citiem pieejamiem finansējuma avotiem, izņemot līdzekļus no citiem EK finansētajiem projektiem vai programmām.
Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībniekam vajag savlaicīgi saskaņot ar partneraugstskolas kolēģiem konkrētus vizītes datumus, kā arī noformēt mobilitātes līgumu (Mobility Agreement) (skat. VEIDLAPU) par vizītes programmu. Noformēto mobilitātes līgumu jāpārsūta saskaņošanai partneraugstskolas kontaktpersonai. Saskaņotu mobilitātes līgumu paraksta Erasmus+ docētājs, fakultātes dekāns un ārvalstu partneraugstskolas kontaktpersona. Erasmus+ programmas noteikumi neparedz mobilitātes līgumu oriģinālu iesniegšanu, tādēļ parakstus var iegūt arī pārsūtot Mobilitātes līgumus ieskenētā veidā (PDF formātā) pa e-pastu. Mobilitātes līgumam jābūt noformētam un parakstītam no visām pusēm pirms Erasmus+ docētāja izbraukšanas uz partneraugstskolu. Docētāju mobilitātes dalībnieks nevar gaidīt no ārvalstu partneraugstskolas nekādu finansiālo atbalstu. Partneraugstskolas uzdevums ir ieplānot stundu sarakstā Erasmus+ docētāja lekcijas vai seminārus, kā arī nodrošināt studentu/doktorantu/klausītāju auditoriju.  Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieks var lūgt kolēģus no partneraugstskolas palīdzēt atrast un rezervēt pēc iespējas lētāku dzīves vietu vizītes laikā. Parasti ārvalstu kolēģi ir izpalīdzīgi šādos jautājumos un var ieteikt viesnīcas par pieņemamām cenām vai arī var rezervēt dzīves vietu augstskolas viesu namā. Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieka braucienam uz partneraugstskolu tiek noformēts LU komandējums saskaņā ar LU noformēšanas kārtību. Erasmus+ docētājam vajadzēs aizpildīt LU komandējuma iesnieguma veidlapu, norādot tajā valsti, augstskolu, vizītes datumus un mērķi (lekciju lasīšana Erasmus+ programmas laikā), kā arī saņemt LU fakultātes dekāna parakstu sadaļā „Saskaņots”. 

Komandējuma iesnieguma veidlapas sadaļas par finansējuma noteikumiem un līdzekļiem aizpilda un novīzē LU Ārlietu vadītāja Alīne Gržibovska, kura ir atbildīga par Erasmus+ līdzekļu izlietojumu. Gadījumā, ja Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieka ceļa izdevumu segšanai tiks daļēji izmantoti citi pieejami līdzekļi, atsevišķu ierakstu komandējuma iesniegumā par papildus līdzekļu veidu (projekta numuru) un finansējuma ierobežojumu veic un parakstās persona, kura atbild par šo līdzekļu izlietojumu.
Pirms vizītes uz ārvalstu partneraugstskolu katram docētāju mobilitātes dalībniekam jāparaksta ar LU Erasmus+ kontrakts (finansējuma līgums), ko gatavo Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļas ārējo sakaru koordinētāja Sintija Maculeviča. Lai noformētu Erasmus+ kontraktu (finansējuma līgumu), docētājam vajag iepriekš elektroniski atsūtīt sekojošo informāciju: - konkrēti vizītes datumi, kas ir saskaņoti ar partnetaugstskolu; paša mobilitātes dalībnieka mājas adrese, mob. tālruņa numurs, e-pasta adrese. Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieks sarunā ar Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļas ārējo sakaru koordinētāju Sintiju Maculeviču (sintija.maculevica@lu.lv; tel. 67034336) tikšanās datumu un laiku, atnāk uz Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļu (125. telpa) ar LU komandējuma iesniegumu, ko ir parakstījis dekāns. Tikšanās reizē tiek nokārtotas visas formalitātes, kādas ir nepieciešamas saskaņā ar Erasmus+ noteikumiem.
Vienu līdz divas dienas pēc vizītes perioda beigām mobilitātes dalībnieks saņems automātisku e-pastu no EK datubāzes Mobility Tool ar linku uz individuālās atskaites (EU Survey) aizpildīšanu un nosūtīšanu tiešsaistē. To jāizdara piecu kalendāra dienu laikā pēc automātiskā E-pasta saņemšanas. Automātisko e-pastu no datubāzes Mobility Tool jāmeklē visās e-pasta sadaļās, jo tas var ienākt jebkurā no tām (arī SPAM). Mobilitātes dalībniekam obligāti jāsaglabā aizpildīto individuālo atskaiti PDF formātā savā datorā pēc tās nosūtīšanas tiešsaistē. Vienas nedēļas laikā pēc atgriešanās no vizītes uz ārvalstu partneraugstskolu Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībniekam jāiesniedz LU Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļā sekojošus Erasmus+ atskaites dokumentus: Ārvalstu augstskolas oficiālu apliecinājumu par vizītes periodu un nolasīto lekciju stundu skaitu (oriģinālu); Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībnieka mobilitātes līgumu; - ceļa izdevumus apliecinošus dokumentus (biļetes, iekāpšanas talonus, rēķinus, čekus, izdrukas no bankas kontiem utml.). Uzmanību!!! Visos atskaites dokumentos un individuālajā atskaitē (EU Survey) jābūt norādītiem tiem pašiem vizītes datumiem, kādi ir ierakstīti Erasmus+ kontraktā (finansējuma līgumā). Saskaņā ar LU noteikto kārtību pēc atgriešanās no vizītes uz ārvalstu viesaugstskolu Erasmus+ docētāju mobilitātes dalībniekam jāaizpilda LU Komandējuma pārskata veidlapa un jāiesniedz tā savas struktūrvienības vadītājam (dekānam). Pārskata veidlapu var saņemt dekanātā vai LU mājaslapā.
Ar jautājumiem par Erasmus+ docētāju mobilitāti un tās noteikumiem, par atskaites dokumentu iesniegšanu var vērsties Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļā. Kontaktpersona:
Sintija Maculeviča
Studentu servisu departamenta
Mobilitātes nodaļas ārējo sakaru koordinētāja
Raiņa bulv. 19, 125.kab.
Tel. 67034336
E-pasts: sintija.maculevica@lu.lv