Jaunajā kalendārā “Zinātne Latvijai 2023” iekļauti četri Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki. Kalendāru jau sesto gadu veido Izglītības un zinātnes ministrija, tas vēsta par 12 Latvijas zinātnē nozīmīgām personībām. Kalendāra un izstādes „Zinātne Latvijai 2023” atklāšanas svētki notiks piektdien, 6. janvārī plkst. 15.00 Āgenskalna tirgū.

Kalendārs un izstāde vēsta par 12 Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm, kas pārstāv dažādas zinātnes nozares – materiālzinātni, literatūru, ģeoinformātiku, ģenētiku, mūziku, fiziku, virtuālās realitātes tehnoloģijas, bioloģiju, militāro medicīnu, veterināro medicīnu u. c., kā arī dažādas zinātniskās institūcijas, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību. Tie ir pētnieki, kas piedalās Eiropas nozīmīgāko zinātnes izaicinājumu un misiju realizācijā, izgudrotāji, kas Latvijā palīdz veidot pievienotās vērtības ekonomiku un palielina mūsu konkurētspēju, zinātnieki, kas sekmē gudras, tehnoloģiski attīstītas un inovatīvas sabiedrības attīstību Latvijā, pasniedzēji, kas audzina jauno pētnieku paaudzi – tādas ir „Zinātne Latvijai 2023”  divpadsmit personības zinātnē.

Lepojamies un cildinām LU pētniekus par ieguldījumu zinātnē: LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Dr. philol. Zita Kārkla; LU Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta vadošā pētniece Dr. sc. ing. Inese Vārna; RTU un LU studiju programmas “Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” doktorantūras students, CERN pētnieks Mg. phys. Kristaps Paļskis; LU Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks, Optisko materiālu laboratorijas vadītājs Dr. phys. Aleksejs Zolotarjovs.

Kalendārā un izstādē kopā ar LU zinātniekiem iepazīsim arī citas Latvijas zinātnē nozīmīgas personības – DMA Krists Auznieks (docētājs JVLMA, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rezidējošais komponists); Mg. sc. biol. Ēriks Krūze (Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pētnieks); Dr. biol. Jānis Stāvusis (ģenētiķis, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieks); Dr. med. vet. Līga Kovaļčuka (Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta asociētā profesore un vadošā pētniece); Dr. sc. ing. Linda Lancere (Vidzemes Augstskolas Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūta Virtuālās un papildinātās realitātes laboratorijas pētniece); PH. D. Anna Kļučņika (molekulārās bioloģijas zinātniece Lielbritānijas uzņēmumā “Laverock Therapeutics”); Mg. sc. ing. Anda Barkāne (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece un doktorante); Kārlis Rācenis (Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Nefroloģijas centra ārsts – internists, RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra doktorants un pētnieks).

Pasākumu atklās izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Ja vēlaties būt kopā ar pētniekiem izstādes atklāšanā, lūgums līdz 5. janvārim plkst. 10.00 reģistrēties šeit.

Izstāde Āgenskalna tirgus telpās, 2. stāvā, būs apskatāma no 6. līdz 26. janvārim (Nometņu ielā 64, Rīgā).

Izstādes apmeklētāji varēs ne tikai aplūkot fotogrāfes Ivetas Gabaliņas veidotos zinātnieku portretus, bet ar QR koda palīdzību noskatīties arī trīs minūšu garu video stāstu par katru no pētniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari.

Iepriekšējo gadu “Zinātne Latvijai” kalendāra video stāstus var noskatīties šeit.

Materiāls sagatavots pēc izm.gov.lv informācijas.

Dalīties

Saistītais saturs

Iepazīsties ar LU pētnieku stāstiem kalendārā “Zinātne Latvijai”
11.01.2023.

Iepazīsties ar LU pētnieku stāstiem kalendārā “Zinātne Latvijai”

Pasniegti diplomi jaunajiem LZA locekļiem
22.12.2022.

Pasniegti diplomi jaunajiem LZA locekļiem

Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs – zināšanu jūdze un jauna urbānā ekosistēma
09.12.2022.

Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs – zināšanu jūdze un jauna urbānā ekosistēma