Latvijas Universitātes (LU) Padome apsveic koalīcijas partijas ar  jaunās valdības izveidošanu un ar cerībām raugās nākotnē, jo valdības deklarācija atspoguļo tās skatījumu uz valsts attīstības prioritātēm, tostarp iezīmē arī atbalstu izglītībai, zinātnei, pētniecībai un inovācijai. Latvijas nākotne ir atkarīga no jaunās valdības un Saeimas izšķiršanās,  novēlām pieņemt pareizos lēmumus un veiksmi to īstenošanā. Latvijas nākotni veidos mūsu bērni, un tāpēc valstij nav svarīgāka uzdevuma par to, kā nodrošināt viņiem iespējami labāku un konkurētspējīgāku izglītību.

Uzskatām par ļoti būtisku deklarācijas uzstādījumu par obligātās vidējās izglītības kvalitātes uzlabošanu un eksāmena ieviešanu kādā no dabas zinību priekšmetiem, kas veicinās reflektantu spējas apgūt tās studiju programmas augstskolās, kuras ir sevišķi nepieciešamas zināšanu ietilpīgās ražojošajās nozarēs.

Īpaši iepriecina tas, ka valdība apņemas stiprināt zinātņu universitāšu konkurētspēju, vienlaicīgi  iestājoties par reģionālo augstskolu nepieciešamību Latvijas līdzsvarotai attīstībai. Ceram, ka tiks īstenots arī uzstādījums uzlabot valsts apmaksātās augstākās izglītības pieejamību plašākam studentu lokam, vienlaicīgi palielinot investīcijas studiju procesa kvalitātes nodrošināšanā.

Esam gandarīti, ka līdztekus zinātnei un zināšanu radīšanai jaunajā valdības deklarācijā uzsvērta nepieciešamība veidot tādu inovāciju ekosistēmu, kas būtu pieejama kā inovatīvajiem uzņēmējiem, tā arī  publiskā sektora zinātniskajām institūcijām. Šāda pieeja sekmēs zināšanu pārnesi no valsts zinātniskajām institūcijām uz industriju, nodrošinot jaunu produktu un augsto tehnoloģiju izstrādi, tādējādi palielinot Latvijas konkurētspēju inovatīvo produktu globālajos tirgos.

LU Padome, tāpat kā vairums Latvijas iedzīvotāju, sagaida, ka jaunā valdība spēs izveidot arī tādu Rīcības programmu un valsts budžeta projektu, kas dos iespēju izglītības nozarei sasniegt tai izvirzītos mērķus un nodrošināt Latviju ar inteliģentiem un gudriem cilvēkiem – savas valsts patriotiem.

Mēs ceram, ka pētniecībā un attīstībā tiks investēti vismaz 1,5% no IKP un būtiski palielināts  finansējums visiem izglītības līmeņiem, tai skaitā kā studiju vietu nodrošināšanai, tā arī vismaz 300 doktoru sagatavošanai gadā un tenūras sistēmas ieviešanai un uzturēšanai augstākās raudzes zinātnieku un profesoru piesaistei darbam Latvijas augstskolās.

LU Padomes priekšsēdētājs, LZA akadēmiķis, profesors Ivars Kalviņš

Dalīties

Saistītais saturs

Kalendārā “Zinātne Latvijai 2023” iekļautas vairākas LU zinātnes personības
28.12.2022.

Kalendārā “Zinātne Latvijai 2023” iekļautas vairākas LU zinātnes personības