Bioloģijas fakultātes dekākāna p. i. Līga Ozoliņa-Molla
Līga Ozoliņa-Molla, LU Bioloģijas fakultātes dekāna p. i. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Times Higher Education by Subject (THE Subject) reitinga novērtējums Latvijas Universitātes Dzīvības zinātņu nozarei ir stimuls jaunām aktivitātēm un jauniem darbiem gan pētniecībā, gan studiju programmu attīstībā un kvalitātes paaugstināšanā, plašākā mērogā pētniecībā iesaistot LU studējošos, reitinga rezultātus vērtē LU Bioloģijas fakultātes dekāna p. i. Līga Ozoliņa-Molla.

Kā ziņots, jaunākajā THE Subject reitingā, kurā pasaules augstskolas tiek vērtētas pēc zinātņu nozarēm, LU saņēmusi augstāku vērtējumu nekā iepriekš Dzīvības zinātnēs, pakāpjoties rangā uz 401.–500. vietu vairāk nekā 1700 pasaules universitāšu lokā. LU saņēmusi vērtējumu sešās no 11 reitinga kategorijām (zinātņu nozarēm), visos saņemot augstāko novērtējumu starp Latvijas augstskolām, kuras iekļautas reitingā.

“Mēs lepojamies ar bioloģijas zinātņu un sporta zinātnes kopējā punktu skaita un atbilstoši arī reitinga vietas paaugstināšanos THE Subject reitinga Dzīvības zinātņu grupā, kas ir visu Bioloģijas fakultātes darbinieku un sadarbības partneru neatlaidīga un pašaizliedzīga darba augļi,” saka L. Ozoliņa-Molla.

Reitinga rezultātus veido šādi kritēriji: studijas (mācību vide) – 27,5%, pētniecība (apjoms, ienākumi un reputācija) – 27,5%, zinātnisko publikāciju citēšanas biežums (pētniecības ietekme savā nozarē) – 35%, starptautiskā sadarbība (personāls, studenti un pētniecība) – 7,5%, ienākumi no sadarbības ar uzņēmumiem (inovācijas) – 2,5%.

Dzīvības zinātņu reitinga rezultātus veido rādītāji vairākās dzīvības zinātņu jomās, tostarp bioloģijas zinātnē, veterinārijā, lauksaimniecības un mežsaimniecības, kā arī sporta zinātnē. Šajā reitingā iekļuvusi vēl arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (801.–1000. vieta).  Dzīvības zinātņu reitingā pirmās trīs vietas ieņem Hārvarda Universitāte (ASV), Kembridžas Universitāte (Lielbritānija) un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (ASV).

Times Higher Education ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 19. gadu. THE reitings pēc nozares aptver 11 priekšmetu jomas (māksla un humanitārās zinātnes, uzņēmējdarbība un ekonomika, klīniskā un veselības joma, datorzinātnes, izglītība, inženierzinātnes, tiesību zinātnes, dzīvības zinātnes, fizikālās zinātnes, psiholoģija un sociālās zinātnes) un sniedz pārskatu par labākajām universitātēm pasaulē.

Informācija par reitingu pieejama http://www.timeshighereducation.com

Dalīties