© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Lai kādi būtu laiki, viena lieta paliek nemainīga – dienu pirms jaunā studiju gada lekcijām jaunie un esošie studenti satiekas Aristoteļa svētkos, lai ar dziesmām un dejām sagaidītu rītu un ar možu garu dotos pirmajā lielajā studentu dzīves pārbaudījumā.

5. septembra novakarē pirmkursnieki jeb pirmīši, kā savā uzrunā jaunos studentus nodēvēja LU rektors Indriķis Muižnieks, aizvadīja savus pirmos svētkus studentu godā. Jau otro gadu studentu svētki notika Akadēmiskajā centrā brīvā dabā, bet tas nemazināja studentu prieku un patīkamo satraukumu pirms studijām.

“Aristoteli” kā ierasts atklāja dekānu sumināšana un apsveikuma uzrunas svētkos. I. Muižnieks savā uzrunā uzsvēra, ka jaunajiem studentiem ir ļoti paveicies pievienoties LU saimei, jo LU ir universitāte, kurā vēlējās studēt vislielākais Latvijas vidusskolas absolventu skaits. “Jums būs labākie pasniedzēji, labākās lekcijas un laboratorijas un iespēja redzēt, kā izaug LU. Kā kopā ar LU izaugat jūs un visa mūsu valsts. Tā ir unikāla iespēja, un ceļu jūs sākat šodien,” studentiem uzgavilēja rektors.

Savu sveicienu studentiem sūtīja arī Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Viņa apsveica LU, kura reitingos katru gadu tuvojas pasaules līderiem augstākajā izglītībā un aicināja studentus iesaistieties studentu pašpārvaldēs – tā ir iespēja ietekmēt lēmumus, kas skar nozīmīgu sabiedrības daļu. “Lai izvēlētā studiju joma ir tuva un sniedz gandarījumu ne tikai studiju gados, bet visas dzīves garumā,” novēlēja A. Muižniece.

Katru gadu studentus sveic izcilais zinātnieks un filozofs Aristotelis. Ieradies zirga mugurā, viņš studentiem nodeva savu vēstījumu: Ja jūsu mūžības ceļu varētu raksturot vienā vārdā – tā būtu ticība sev un savam cēlākajam mērķim, kura izpausmes liek augt, attīstīties, dažreiz arī kļūdīties un krist, bet vienmēr atrast ceļu pašam pie sevis.”

LU Studentu padomes priekšsēdētājs Deniss Celuiko jaunajiem studentiem atgādināja, ka LU nav tikai studijas, tā ir  visa universitātes dzīve un tradīcijas. “Aicinu visus izmantot iespējas, kas paveras priekšā, laika dzīvē nav daudz un tā ir jāizbauda!” uzsvēra D. Celuiko.

Savu sveicienu un aicinājumu pievienoties studentu un studenšu korporācijām nodeva Elīna Belecka un Mārtiņš Ozols. M. Ozols sniedza noderīgus padomus, kā sekmīgi pabeigt studijas laikā. Pirmkārt, nekādā gadījumā neiet pa LU galvenās ēkas centrālajām kāpnēm. Otrkārt, katram studentam piemīt intelektuālā kapacitāte semestra vielu iemācīties nedēļas laikā, taču katram ir arī saprāts neko tādu nemaz nemēģināt. Treškārt, sliktas atzīmes neliecina par to, ka dzīvē nekur netiksiet, tas liecina, ka esat slikts students. “Ja ticat spējām, nebaidieties akadēmiski izaicināt savus pasniedzējus, bet atcerieties būt cieņpilni to darot – ja argumenti būs spēcīgi, jūs un jūsu kursa biedri varēs uzzināt daudz vairāk par kādu priekšmetu, ja argumenti būs vāji, vismaz pārējiem kursa biedriem būs smieklīgi,” ironiski bilda M. Ozols.

Šogad pirmkursnieku runas konkursā uzvarēja Klinta Gruntmane, kura aicināja studiju procesu uztvert par lielu eksperimentālu burbuli, kurā rast līdzgaitniekus. “Manuprāt, studijas ir unikāla pieredze, kur noslēgumā varam kļūt par uzvarētāju. Viss atkarīgs no mūsu pašu izvēlētā mērķa,” bilda jaunā studente.

Pēc oficiālās daļas studentus priecēja tautā iemīļoti mūziķi – Keitija Bārbale, “Baložu pilni pagalmi”, “Pirmais kurss”, Patrisha un “Dzelzs vilks”.

Latvijas Universitāte vēl veiksmi un iedvesmas pilnas studijas. Katram no Universitātes ir iespējams paņemt visu to labāko! Viss ir jūsu rokās!

FOTO

Dalīties

Saistītais saturs

Investīcijas nodrošina studiju un zinātnes kvalitāti
16.09.2021.

Investīcijas nodrošina studiju un zinātnes kvalitāti

Pirmā kursa studentiem no daudzbērnu ģimenēm iespēja pieteikties stipendijai “Studētgods”
07.09.2021.

Pirmā kursa studentiem no daudzbērnu ģimenēm iespēja pieteikties stipendijai “Studētgods”

VIDEO. Viss, kas jāzina jaunajiem studentiem!
03.09.2021.

VIDEO. Viss, kas jāzina jaunajiem studentiem!

Ar ikgadējo LU kopsapulci atklāj jauno studiju gadu
03.09.2021.

Ar ikgadējo LU kopsapulci atklāj jauno studiju gadu