Rektors sniedz pateicības © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Vēl pirms studentu svētkiem “Aristotelis” Latvijas Universitātes (LU) vēsturiskajā kopsapulces vietā Lielajā aulā 3. septembrī pulcējās LU saime, lai atskatītos uz aizgājušā pusgada rezultātiem un sveiktu kolēģus jaunajos akadēmiskajos amatos.

Atkalredzēšanās prieku klātienē vairoja LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes koris “Aura”, kas ar Universitātes himnu atklāja pasākumu.

Atskatoties uz aizgājušā semestra aktualitātēm, LU rektors Indriķis Muižnieks iezīmēja studentu uzņemšanas rezultātus, sniedza ieskatu par LU sasniegumiem starptautiskajos reitingos, kā arī sprieda par augstākās izglītības tendencēm kopumā.

Šogad LU ir apstiprināta jauna stratēģija laika posmam no 2021. līdz 2027. gadam, kas nosaka, ka universitātes misija ir izteikta tās devīzē “Zinātnei un tēvzemei” – LU dod savu ieguldījumu pasaules zinātnes, augstākās izglītības, zināšanu, tehnoloģiju pārneses un inovācijas procesos, nodrošina Latvijas demokrātijas un kultūras izaugsmi, latviešu valodas attīstību un tautsaimniecības uzplaukumu.

Šogad LU būs jāievēl jauns Senāts, kurā ir 38 akadēmiskā personāla pārstāvji, divi vispārējā personāla pārstāvji un 10 studenti. LU Satversmes sapulce notiks 24. septembrī, atgādināja rektors.

“Esam augstskola, kas devusi lielāko absolventu skaitu Latvijā. Šī gada uzņemšanas rezultāti ir pārspējuši iepriekšējo 10 gadu rekordus,” uzsvēra rektors. 2020./2021. akadēmiskajā gadā LU absolvēja 3 267 studenti, savukārt studentu uzņemšanā LU bija 19 085​ apstiprināti pieteikumi, kas ir 48.8% no kopējā pieteikumu skaita vienotajā studentu uzņemšanas sistēmā. Rektors gan norādīja, ka maģistra studiju pieteikumiem ir tendence samazināties, tāpēc augstākā līmeņa studijām jākļūst par prioritāti, kā arī doktora programmām jākļūst efektīvākām.

I. Muižnieks izteica pateicību visiem tiem, kas iesaistījušies skolēnu sagatavošanā starptautiskajās priekšmetu olimpiādēs 2021. gadā, jo šogad medaļu birums ir tāds kā nekad – piecas zelta, 22 sudraba un 27 bronzas medaļas.

Neskatoties uz to, ka starptautiskajos reitingos katru gadu pieaug augstskolu skaits, LU ir izdevies saglabāt savu pozīciju. LU vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem "Times Higher Education" jaunākajā apkopojumā divos no pieciem rādītājiem iekļuvusi pasaules TOP 500, kopvērtējumā saglabājot 601.–800. vietu. THE reitingā LU darbs visaugstāk novērtēts zinātniskajā darbībā, savukārt studiju darbā novērtēta viszemāk, kas skaidrojams ar valsts finansējumu, uzsvēra rektors.

LU aktīvi turpinās darbs pie Rakstu mājas izveides, kas noslēgs Akadēmiskā centra kodola izveidi, bilda I. Muižnieks.

Savā uzrunā LU rektors atgādināja par vakcinācijas sertifikātu nepieciešamību, atgriežoties klātienes studijās, savukārt cilvēki, kuri vēl nav vakcinējušies “paši sevi ir nostādījuši nedrošā situācijā”. Lai studētu klātienē pēc 10. oktobra sertifikātu klātbūtne būs absolūti nepieciešama (līdz 10. oktobrim studijas klātienē var apmeklēt, uzrādot negatīvu Covid-19 testa rezultātu).

Pēc IZM datiem (01.09.2021.) LU vakcinējušies 76 % studentu, kas ir labākais rezultāts starp lielajām universitātēm, norādīja I. Muižnieks.

Ziņojuma noslēgumā rektors aicināja atzīmēt LU 102. gadadienu LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienās, kas notiks 23. un 24. septembrī.

 

Arodbiedrības un Studentu padomes sveiciens

Pirmo uzrunu LU darbiniekiem sniedza jaunā LU Arodbiedrības priekšsēdētāja Ilga Rampāne. Jaunā priekšsēdētāja visiem vēlēja labu veselību un izturību, būt vienotiem un stipriem. Tāpat pateicība tika izteikta iepriekšējai Arodbiedrības vadītājai Rasmai Mozerei.

LU Studentu padomes priekšsēdētājs Deniss Celuiko savā uzrunā informēja, ka šogad LU studenti bijuši aktīvi nacionālā līmenī, iesaistījās vakcinācijas kampaņā, studiju procesa organizēšanā, Akadēmiskā centra attīstībā, dienesta viesnīcu būvniecības plānošanā, LU stratēģijas tapšanā, sniedza finansiālu atbalstu Mazās Lubānas ielas dienesta viesnīcas istabiņu atjaunošanā, kā arī iesaistījās dažādos stipendiju jautājumos. Šajā studiju gadā studenti gatavojas festivālam “Icebreakers”, studentu zinātniskajai konferencei, konferencei par augstāko izglītību pēc Covid-19 un, protams, 5. septembrī gaidāmajam Aristotelim.

 

Sveic jaunajos amatos

Tradicionāli darbinieku sapulcē tika sveikti jaunievēlētie profesori un asociētie profesori, docenti, vadošie pētnieki un jaunie direktori.

Profesoru godā sveica Ilzi Miķelsoni, Normundu Stivriņu, Solvitu Zariņu, Didzi Elfertu, Vadimu Bartkeviču, Donātu Ertu, Kristapu Jaudzemu, Ditu Nīmanti, Irinu Solovjovu, Alvilu Kramu un Raivi Bičevski.

Asociēto profesoru godā sveica Vinetu Arnicāni, Kasparu Balodi, Aleksandru Belovu, Abuzeru Jakarjilmazu (Abuzer Yakaryilmaz), Sergeju Kozloviču, Līgu Zariņu, Guntu Siliņu-Jasjukeviču, Kristapu Lamsteru, Jeļenu Šalkovsku, Agri Bērziņu, Liānu Orolu, Elīnu Pajusti, Vitu Rudoviču, Ievu Stokenbergu, Ainu Joppi, Ilvi Ābeļkalnu, Induli Kumsāru, Ivetu Mintāli, Jāni Alni, Sergeju Fominu, Gati Ikaunieku, Romanu Viteru (Roman Viter), Sergeju Fominu.

Jaunās Juridiskās fakultātes dekānes amatā tika sveikta Kristīne Strada-Rozenberga, bet rektora pateicību saņēma iepriekšējā dekāne Anita Rodiņa. Datorikas fakultātes dekānes amatā tika sveikta Zane Bičevska, bet pateicība izteikta iepriekšējam dekānam Guntim Arnicānam.

Jaunās Ķīmiskās fizikas institūta direktores amatā tika sveikta Signe Laimiņa-Koka, bet pateicības raksts pasniegts iepriekšējam direktoram Donātam Ertam.

Geodēzijas un ģeoinformātikas institūta direktora godā tika sveikts Ingus Mitrofanovs, bet pateicība izteikta iepriekšējam institūta direktoram Gunāram Silabriedim.

Rektors arī pasniedza pateicības Irinai Bausovai, Edvīnam Danovskim, Guntaram Greteram un Guntim Verhontinskim.


Dalīties

Saistītais saturs

LU Akadēmisko centru pieskandina studentu balsis – jaunais studiju gads var sākties!
06.09.2021.

LU Akadēmisko centru pieskandina studentu balsis – jaunais studiju gads var sākties!