Latvijas Universitāte (LU) vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem "Times Higher Education by Subject" (THE) pirmo reizi iekļauta Klīniskās un veselības zinātņu vērtējumā, ierindojoties 301. – 400. vietā reizē ieņemot 2. vietu Baltijā.

Klīniskās un veselības zinātņu reitings izceļ vadošās universitātes tādās jomās, kā medicīna, zobārstniecība un citas ar veselību saistītas jomas.

“Augstākajā izglītībā nozīmīgs ir salīdzinošais novērtējums, jo pēc vieniem kritērijiem un objektīvi tiek novērtēts katras institūcijas paveiktais. Tas sniedz atskatu uz augstskolas iespēto pētniecībā, studijās un starptautiskajā atpazīstamībā, kā arī paver iespējas stiprināt noteiktu darbības fokusu nākamajam darbības posmam. Esmu patiesi gandarīts, ka ir ticis novērtēts LU pētnieku darbs veselības aprūpes zinātņu nozarēs, tai skaitā farmācijā un farmakoloģijā. Nav mazsvarīgi, ka fakultāte ir varējusi uzplaukt pētniecības un studiju jomā pateicoties arī jaunajai un modernajai infrastruktūrai LU Akadēmiskajā centrā,” stāsta Medicīnas fakultātes dekāns Valdis Folkmanis.  

Reitinga rezultāti veidojas no šādiem kritērijiem: studijas (mācību vide) -  27,5%, pētniecība (apjoms, ienākumi un reputācija) -  27,5%, citējamība (pētniecības ietekme) - 35%, starptautiskā perspektīva (personāls, studenti un pētniecība) - 7,5%, ienākumi nozarē (inovācijas) -  2,5%.

“Protams, reitingi ir ļoti subjektīvs rādītājs, bet mūsdienu pasaulē šādiem salīdzinājumiem ir liela nozīme. Latvijas Universitātes panākums Latvijai ir ļoti nozīmīgs un apliecina Latvijas Universitātes pareizi nosprausto ceļu jaunu visaugstāko mērķu sasniegšanai,” reitinga rezultātus komentē Medicīnas fakultātes profesors, Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta direktors Andrejs Ērglis.

Reitingā visaugstāk novērtēta Lielbritānijas Oksfordas Universitāte (University of Oxford), bet 2. vietu ieņem Amerikas Savienoto valstu (ASV) Hārvardas Universitāte (Harvard University), 3. vietu Lielbritānijas Kembridžas Universitāte (University of Cambridge).

Kopumā "Times Higher Education by Subject" 2021. gada reitingā LU iekļauta četrās kategorijās, kurās novērtēta visaugstāk no Latvijas augstskolām.

Dalīties