Latvijas Universitāte (LU) vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem "Times Higher Education by Subject" (THE) ieguvusi augstākos rezultātus Latvijā Fizikālo zinātņu vērtējumā, ierindojoties 601. – 800. vietā.

Latvijas Universitāte šajā reitinga vērtējumā saglabā pagājušā gada pozīciju.

"Lai arī, salīdzinot ar pagājušo gadu, fizikālo zinātņu vērtējumā ieņemtā vietu grupa nav mainījusies, skatot detalizētāk, var redzēt, ka visos vērtējuma kritērijos LU ir bijis kāpums. Prognozēju, ka tas turpināsies arī nākamajos gados. Ar Torņakalna Akadēmiskā centra attīstību studiju vide uzlabojas ik gadu. Arī pētniecībā, kas veido lielāko vērtējuma daļu, fakultātes un institūti ir arvien sekmīgāki, apliecinot LU kā pētniecībā balstītas augstākās izglītības centru. Radoša vide, modernas zinātniskās laboratorijas un kompetenti kolēģi tepat tuvumā ir tam būtiski faktori, un tas nes rezultātu. Piemēram, Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte no janvāra uzsāks trīs sīvā konkurencē izcīnītus Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektus," reitinga rezultātus komentē Dr.phys. Guntars Kitenbergs, LU FMOF vadošais pētnieks, Fizikas nodaļas vadītājs.

Fizikālo zinātņu reitinga rezultātus veido tādas jomas kā ķīmija, fizika un astronomija, ģeoloģijas, vides, zemes un jūras zinātnes, matemātika un statistika, kā arī ģeoloģija.

Reitinga rezultāti veidojas no šādiem kritērijiem: studijas (mācību vide) – 27,5 %, pētniecība (apjoms, ienākumi un reputācija) –  27,5 %, citējamība (pētniecības ietekme) – 35%, starptautiskā perspektīva (personāls, studenti un pētniecība) – 7,5 %, ienākumi nozarē (inovācijas) – 2,5 %.

Fizikālās zinātnes reitingā pirmās trīs vietas veido ASV – 1. vietā ierindots Kalifornijas Tehnoloģiju institūts (California Institute of Technology), 2. vietā Kalifornijas Universitāte (University of California, Berkeley) un 3. vietā Stenfordas Universitāte (Stanford University)

No Latvijas augstskolām fizikālo zinātņu vērtējumā iekļuvusi arī Rīgas Tehniskā universitāte, kura ierindojas 801. – 1000. vietā.

Kopumā "Times Higher Education by Subject" 2021. gada reitingā LU iekļauta četrās kategorijās, kurās novērtēta visaugstāk no Latvijas augstskolām.

Dalīties