Latvijas Universitāte (LU) vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem "Times Higher Education by Subject" (THE) ieguvusi augstākos rezultātus Latvijā Sociālo zinātņu vērtējumā, ierindojoties 501. – 600. vietā.

Pagājušajā gadā LU Sociālo zinātņu vērtējuma tika iekļauta pirmo reizi, ieņemot 601+ vietu.  

"Esmu patiesi gandarīts par sociālo zinātņu pārstāvju veikuma augsto novērtējumu. Tajā atspoguļojas ne vien mūsu akadēmiskā personāla kompetence un apņēmība, bet arī pēdējos gados veiktie pasākumi zinātniskās darbības atbalstam. Vienlaikus šis vērtējums ir arī atbilde daudzajiem skeptiķiem, kas nicīgi izturas pret sociālajām zinātnēm Latvijā un to varējumu," uzsver LU Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Sociālo zinātņu vērtējums izceļ universitātes, kas ir vadošās socioloģijas, ģeogrāfijas, politikas un starptautisko studiju, kā arī komunikācijas un plašsaziņas līdzekļu studiju priekšmetos.

Reitinga rezultāti veidojas no šādiem kritērijiem: studijas (mācību vide) -  32,4%, pētniecība (apjoms, ienākumi un reputācija) -  32,6%, citējamība (pētniecības ietekme) - 25%, starptautiskā perspektīva (personāls, studenti un pētniecība) - 7,5%, ienākumi nozarē (inovācijas) -  2,5%.

2021. gada sociālo zinātņu vērtējumā iekļautas 791 universitātes. No Latvijas augstskolām reitingā iekļuvusi arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kura ieņem 601+ vietu.

Reitingā visaugstāk novērtēta Amerikas Savienoto valstu (ASV) - Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (Massachusetts Institute of Technology), bet 2. vietu ieņem Lielbritānijas Oksfordas Universitāte (University of Oxford) un 3. vietu ASV Stenfordas Universitāte (Stanford University).

Kopumā "Times Higher Education by Subject" 2021. gada reitingā LU iekļauta četrās kategorijās, kurās novērtēta visaugstāk no Latvijas augstskolām.

Dalīties