2019. gads – Latvijas Universitātes simtgades gads – bijis notikumiem un patīkamām atmiņām bagāts. Piedāvājam atskatīties uz dažiem spilgtākajiem notikumiem:

LU 100. gadskārtas svinības  

No 27. līdz 30. septembrim ar plašu svētku programmu Latvijas Universitāte (LU) atzīmēja savu 100. gadadienu. Svinības sākās ar LU jubilejas izdevuma “MĒS. Latvijas Universitāte no vēstures nākotnei” un izstādes “Gadsimta students” atklāšanu. Lielajā aulā norisinājās svinīgā Doktoru promocijas ceremonija, tika prezentēta LU simtgades pastmarka. 27. septembra vakarā “Arēnā Rīga” tika aizvadīta gadsimta nakts “CARPE NOCTEM” ar grandiozu koncertuzvedumu, kurā piedalījās LU amatiermākslas kolektīvi, kā arī īpašie viesi – Aija Vītoliņa, Ance Krauze, Marija Naumova, Daumants Kalniņš, Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Aišpurs, Intars Busulis un “Abonementa orķestris”, kā arī grupa “Labvēlīgais tips”.

29. septembrī Rīgas Domā norisinājās LU simtgades ekumēniskais dievkalpojums. Savukārt 30. septembrī notika LU Senāta svinīgā sēde, kurā tika sveikti goda doktori, goda biedri un emeritētie profesori. Tāpat šajā pašā dienā notika starptautisks simpozijs "Universitāte un sabiedrība; jauns skatījums uz nacionālas valsts izaugsmi un vērtībām".

LU simtgades svinības noslēdzās ar gadsimta svinīgo koncertu Latvijas Nacionālajā operā, kurā uzstājās maestro Raimonds Pauls, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Māris Sirmais un citas zvaigznes. Tie ir tikai daži no simtgades svinību pasākumiem. LU simtgade tika svinēta visa gada garumā.

Lasīt vairāk

  

 

LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājas atklāšana

2019. gada 28. janvārī LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā tika atklāta Zinātņu māja, izveidojot šobrīd jaunāko un modernāko studiju un pētniecības centru Latvijā. Līdz ar tās izbūvi LU eksakto, medicīnas un dzīvības zinātņu studiju un pētniecības virzieni ir koncentrēti vienuviet, veicinot studiju un pētniecības nozaru sinerģiju un nodrošinot LU resursu efektīvu izmantošanu.

Zinātņu mājas būvniecība tika uzsākta 2017. gada vasarā un noslēdzās 2018. gada decembrī, radot modernu vidi ar mūsdienīgu infrastruktūru divām LU fakultātēm un sešiem zinātniski pētnieciskajiem institūtiem. Zinātņu māja ir otrā māja, kas uzcelta pēc Dabas mājas, veidojot studentu pilsētiņu Torņakalnā.

Lasīt vairāk

  

 

LU rektora un Senāta vēlēšanas

2019. gada 24. maijā norisinājās LU Satversmes sapulce, kurā notika LU rektora un Senāta vēlēšanas. LU rektora amatam tika izvirzīti divi kandidāti – LU bijušais rektors profesors Indriķis Muižnieks un Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns un profesors Gundars Bērziņš

Senāta sastāvā tika apstiprināti 89 kandidāti.

Lasīt vairāk

  

 

LU Jauno Tehnoloģiju un inovāciju diena

17. maijā LU Akadēmiskā centra, Jelgavas ielā, Dabas mājā un Zinātņu mājā ar plašu programmu tika aizvadīta LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena. Visas dienas garumā ikviens tika aicināts apmeklēt pasākumus, piedalīties diskusijās “Nākotnes ideju laboratorija” un “Nākotnes sabiedrības universitāte”. Tāpat visas dienas garumā "Uzdrīkstos, domāju, radu!" konkursa ietvaros mazie prātnieki - 4. - 5. klašu skolēni - piedalījās aktivitātēs un izzināja tehnoloģiju pasauli plašajās Zinātņu mājas laboratorijās.

Pasākuma dienā tika atklātas Sociālās pediatrijas centra jaunās mācību telpas, norisinājās arī LU jauno studiju programmu atvēršanas svētki. Tehnoloģiju un inovāciju dienā varēja iepazīties ar universitātē notiekošajiem unikālajiem zinātniskajiem pētījumiem institūtos. Savukārt otrajā vakara daļā LU absolventus priecēja grupas “Menuets” un grupas “Coco Orchestra” koncerts, kā arī radio NABA DJ Roberts Gobziņš.

Lasīt vairāk

  

 

LU augstākie rezultāti 2019. gada vasaras uzņemšanā

Noslēdzoties elektronisko pieteikumu iesniegšanai un pieteikumu apstiprināšanai Latvijas Universitātes un citu Latvijas augstskolu studiju programmās vienotajā uzņemšanā pamatstudijās, LU saņēma 16 150 studētgribētāju pieteikumus, līdz ar to ierindojās pirmajā vietā starp visām Latvijas augstskolām pēc studētgribētāju pieteikumu skaita. 4062 studētgribētāji LU bija norādījuši kā pirmo prioritāti. Salīdzinot ar 2018. gadu, studētgribētāju skaits, noslēdzoties elektronisko pieteikumu iesniegšanai studijām LU, auga par vairāk nekā 2000 studētgribētājiem. Vienotajā uzņemšanā starp 10 vispopulārākajām studiju programmām, kuras studētgribētāji izvēlējās ar 1. prioritāti, visplašāk tika pārstāvētas tieši LU studiju programmas – TOP 3 veidoja “Tiesību zinātne”, “Ārstniecība” un “Datorzinātnes”. 4. vietu ieņēma “Psiholoģija”, 5. vietu – “Komunikācijas zinātne”, bet 9. vietu – “Vadības zinības”.

Lasīt vairāk

  

 

LU Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta zinātnieki pabeidz darbu pie digitālās zenītkameras

Latvijas Universitātes Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta (ĢĢI) zinātnieki pabeidza darbu pie digitālās zenītkameras, kas spēj veikt tiešus gravitācijas lauka virziena mērījumus. Ar instrumenta palīdzību iespējams precīzi definēt ģeoīda virsmu vai jūras līmeņa turpinājumu zem kontinenta. LU ĢĢI digitālā zenītkameras precizitāte ir ļoti augsta, kas pārspēj līdzšinējo tehnoloģiju iespēti.

Interesi par Latvijas Universitātes pētnieku digitālo zenītkameru izrādījušas vairākas valstis, to skaitā Amerikas Savienotās valstis. Lielāko ieguldījumu zenītkameras tapšanā snieguši ĢĢI pētnieki Augusts Rubāns un Ansis Zariņš.

Lasīt vairāk

 

LU augsti vērtējumi pasaules universitāšu reitingos

2019. gadā Latvijas Universitāte ieguva vairākus augstus sasniegumus pasaules universitāšu reitingos, pārspējot citas Latvijas augstskolas.

2019. gada septembrī LU savā simtgades jubilejas gadā ieņēma 801. līdz 1000. vietu vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem “Times Higher Education”, turklāt, starp visām Latvijas augstskolām LU ir vienīgā, kura šajā reitingā ierindojās TOP 1000. Tāpat septembrī tika paziņots arī augstskolu absolventu nodarbinātības reitings, kurā LU pakāpās par 50 vietām un ieņēma 201. – 250. vietu.

2019. gada oktobrī LU no Latvijas augstskolām ieguva augstākos rezultātus starptautiski plaši atzītajā Jauno Eiropas un Centrālāzijas valstu reitingā (Emerging Europe and Central Asia University Rankings 2020), ieņemot 39. vietu.

Savukārt novembrī LU pirmo reizi tika iekļauta prestižā pasaules universitāšu reitinga "Times Higher Education" sociālo zinātņu klasifikācijā, ieņemot 601+ vietu, tāpat pirmo reizi tika iekļauta arī reitinga "Times Higher Education" dzīvības zinātņu klasifikācijā, ieņemot 501.–600. vietu. Fizikālo zinātņu klasifikācijā LU pakāpās uz 601.–800. vietu, ieņemot augstāko rezultātu starp visām Latvijas augstskolām.

Lasīt vairāk

  

 

LU piecas jaunas studiju programmas

2019. gadā LU tika akreditētas piecas jaunas studiju programmas: Sporta treneris(koledžas līmenis), Arodveselība un drošība darbā (bakalaura līmenis), Sports, tehnoloģijas un sabiedrības veselība(bakalaura līmenis),Datorzinātne un organizāciju tehnoloģijas(bakalaura līmenis),Sporta zinātne(maģistra līmenis), kuras izpelnījās lielu interesi no studētgribētājiem vasaras uzņemšanā.

17. maijā LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas ietvaros norisinājās LU jauno studiju programmu atvēršanas svētki kopā ar sadarbības partneriem.

Lasīt vairāk

  

 

No Svalbāras atgriežas LU ģeologu un ķīmiķu zinātniskā ekspedīcija

2019. gada augustā LU zinātnieki devās ekspedīcijā uz Svalbāras arhipelāgu, lai vietā, kuru no Ziemeļpola šķir nieka 1300 km, pētītu ledājus un vides piesārņojumu. Latvijas zinātniekiem šī bija jau septītā polārā ekspedīcija. Tā īstenota sadarbībā ar Nikolaja Kopernika universitāti Toruņā (Polija), kurai pieder polārstacija Svalbārā, uzņēmumu SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”, kurš ilggadīgi atbalsta zinātnieku ekspedīcijas, un Kristapa Lamstera pēcdoktorantūras pētniecības projekta ietvaros, kuru līdzfinansē ERAF. Ekspedīcijā devās LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeologi Dr. ģeol. Kristaps Lamsters,  Dr. ģeol. Jānis Karušs, doktorants Pēteris Džeriņš un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” pētnieks Ingus Pērkons.

Lasīt vairāk

  

 

Latvijas Universitāte kļuvusi par “Eiropas universitāšu alianses” dalībnieci

2019. gada jūnijā LU saņēma patīkamu ziņu – Universitāte kļuvusi par “Eiropas universitāšu alianses” dalībnieci. LU piedalās vienā no 17 “Eiropas universitāšu aliansēm”, kuras finansēs Eiropas Komisija Erasmus+ programmas “Sadarbība inovācijai un pieredzes apmaiņai” ietvaros. Programma veidota, lai uzlabotu Eiropas Savienības valstu augstākās izglītības kvalitāti un pievilcību un veicinātu sadarbību starp universitātēm, to studentiem un darbiniekiem.

Lasīt vairāk

Dalīties