Latvijas Universitāte (LU) savā simtgades jubilejas gadā ieņem 801. līdz 1000. vietu vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem – Times Higher Education, turklāt starp visām Latvijas augstskolām LU ir vienīgā, kura ierindojas TOP 1000, informē reitinga veidotāji.

Reitingā pārstāvētas pasaules labākās universitātes, vērtējot to sniegumu piecos rādītājos – studijās, citējamībā, zinātnē, starptautiskajā sadarbībā un sadarbībā ar industriju.

“Augstais LU vērtējums reitingā ir lieliska dāvana Universitātes simtgadē, par ko varam teikt paldies visai lielajai Universitātes saimei ,” uzsver LU rektora p.i. profesors Gvido Straube. “Šis vērtējums ir arī izaicinājums kāpt arvien augstāk un augstāk, līdz ar to vēl vairāk jādomā par Universitātes nostāšanos uz zinātnes ceļa, lai tā būtu kvalitatīvāka un starptautiski atpazīstamāka. Universitāte vienmēr būs saistīta ar studentiem, tāpēc ir jādomā arī par to, lai LU būtu populārākā augstskola starp Latvijas jaunajiem cilvēkiem un lai universitāte būtu simpātiska arī tiem cilvēkiem, kas nedzīvo Latvijā, bet tiecas pēc zināšanām citur plašajā pasaulē. Jācer, ka tas viss kopā sekmēs mūsu mērķi - iekļūt universitāšu TOP 500,” par nākotnes izaicinājumiem saka G. Straube.

Salīdzinot ar pērno gadu, LU rezultāti uzlabojušies trīs rādītājos. Vislabākos rezultātus LU ieguvusi vērtējumā - sadarbībā ar industriju, kurā tā pakāpusies no 873. vietas uz 567. vietu. Ilgus gadus LU labākais rādītājs bijis starptautiskās sadarbības vērtējumā, kurā joprojām LU ieņem labu rezultātu – šogad no 672. vietas pakāpusies uz 571. vietu. Zinātnes rādītājā Universitāte ieņem 646. vietu, bet pērn ierindojās 973. vietā.

 “Ar katru gadu palielinās to uzņēmumu skaits, kas sadarbojas ar Latvijas Universitāti jaunu produktu vai tehnoloģiju izstrādē. Pieaug arī komersantu izpratne par nepieciešamību ieguldīt inovatīvu produktu izstrādē, kas nākotnē potenciāli var nest lielāku peļņu un palīdzēt noturēties konkurences tirgū. Mūsu pakalpojumi tiek piedāvāti gan vietējiem, gan ārzemju uzņēmumiem, un tieši ārpus Latvijas reģistrēto komersantu piesaiste būs viens no nākotnes lielākajiem izaicinājumiem, jo zinātniskais potenciāls tam ir”, skaidro LU Komunikācijas un inovāciju departamenta tehnoloģiju pārneses vecākais eksperts Mārtiņš Borodušķis.

Lai sekmētu sadarbību ar industriju, LU ir izveidota tehnoloģijas pārneses ekspertu grupa, kuras misija ir būt “vienas pieturas aģentūrai” starp industrijas pārstāvjiem un konkrēto zinātnieku grupu, kura tiek piemeklēta specifisku uzdevumu veikšanai.

THE reitingā starptautiskās sadarbības vērtējumā liela nozīme ir universitāšu starptautisko studentu un vieslektoru īpatsvaram. LU vērtējuma pieaugums skaidrojams ar piedāvāto kursu skaita pieaugumu angļu valodā. Pētniekus uzņem arī LU institūti, tiek piedāvāta moderna studiju un darba vide LU  akadēmiskajā centrā. “Tendence ir tāda, ka viesstudenti vēlas atgriezties vai pagarināt apmaiņas studijas LU. Ja tiek jautāts, kāpēc par galamērķi tika izvēlēta LU, bieži vien kā atbildi dzirdam – izvēli palīdzēja izdarīt iepriekšējo gadu studentu ieteikumi un labās atsauksmes,” stāsta Mobilitātes nodaļas vadītāja Sintija Maculeviča.

No Latvijas augstskolām reitingā minētas arī Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte, ieņemot 1001+ vietu.

Reitingā visaugstāk novērtēta Lielbritānija - Oksfordas Universitāte (University of Oxford), bet 2. vietu ieņem Kalifornijas tehnoloģiju institūts (ASV) 3. vietu Kembridžas universitāte (Lielbritānija).

Times Higher Education ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 17. gadu. Šogad reitingā vērtētas vairāk nekā 1400 vadošās universitātes no 92 pasaules valstīm, izmantojot gan augstskolu sniegto, gan aptaujās iegūto informāciju. Tāpat izmantoti arī “Elsevier” bibliometriskie dati un 12,8 miljonu publikāciju piecu gadu perioda citējamības rādītāji. Reitings sniedz plašu un līdzsvarotu augstskolu salīdzinājumu studentu, akadēmiķu, universitāšu vadītāju, industrijas un valsts pārvaldes vērtējumā.

Iepazīties ar visiem reitinga rezultātiem var THE tīmekļa vietnē.

Dalīties