Kobronskanstes cietokšņa vēsturisko būvju apzināšana un izpēte

Projekta vadītājs: Valdis Segliņš

Projekta realizācijas gaitā ir sasniegti vairāki nozīmīgi rezultāti, starp kuriem izceļama vēstures un ģeoloģijas zinātnes nozarēs studējošo (bakalauri, maģistri, doktoranti) sadarbība un nozarēm raksturīgo metodiku apguve. Tā varētu tikt uzskatīta par starpdisciplināru lauku pētījumu praksi, kas noslēdzas ar vairāku vēstures doktorandu un maģistrantu papildus studijām 2010. gada rudens semestrī apgūstot studiju kursu „Radiolokācija ģeoloģiskajos pētījumos”. Svarīgi, ka ģeoloģijas studenti apguva vēstures zinātnes pētījumu metodiku specifiskās prasības, augsto detalizācijas pakāpi un nepieciešamo papildus analīžu veidus. Minētā sadarbība ir ļoti nozīmīgs ieguldījums starpdisciplināru pētījumu attīstībai LU.

Iegūtie arheoloģisko pētījumu rezultāti ir nozīmīgi, tos akceptējušas ir pārraugošās un kontrolējošās institūcijas, kā ari LU Latvijas Vēstures institūta Arheoloģijas nodaļa.

Rezultāti apkopoti atskaitē un tiek gatavotas vairākas zinātniskās publikācijas.

Pētījumu rezultāti ļāva precizēt jaunā LU Dabazinatņu centra korpusa novietojumu un plānot apkārtējās teritorijas izmantošanu, ņemot vērā saglabājamās kultūrvēsturiskās vērtības un noteikt nepieciešamo arheoloģisko uzraudzību būvdarbu laikā.

Pētījumā detalizētu arheoloģisko pētījumu vietas tika izraudzītas balstoties uz ģeofizikālo pētījumu rezultātiem. Tas ļāva racionāli plānot izrakumus un sasniegt augstus rezultātus.  Šādām vajadzībām tika izstrādāta īpaša radiolokācijas pētījumu metodika, tsk. datu interpretācijai ar augstu izšķirtspēju. Pētījums tika veikts laikā, kad visa teritorija bija aizņemta ar mazdārziņiem un tiem raksturīgo apbūvi un infrastruktūru, kas visai ierobežoja pilnmēroga pētījuma realizāciju un visai apgrūtināja darbi. Diemžēl ievērojamā skaitā veikto novērojumu iegūto datu atkārtojamība nav augsta, kas norāda uz metodes turpmākās attīstības un pilnveides nepieciešamību līdz tā kļūs par efektīvu darba instrumentu arheoloģiskajos pētījumos.

Pateicoties veiktajam pētījumam, turpmāko metožu attīstību spēs veikt sadarbībā vēstures un ģeoloģijas maģistranti un doktoranti.