Zieds Starptautiskajā kosmosa stacijā

No «ZvD» 231. numura  KOSMOSA PĒTNIECĪBA un APGŪŠANA   Mārtiņš Gills     2016. gada janvārī ziņās nonāca vēsts, ka Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS), apdzīvojamajā Zemes mākslīgajā pavadonī, kas kopš 1998. gada novembra ap 400 km virs Zemes orbitē ar ātrumu 7.66 km/s, pirmo reizi uzziedējis skaists zieds – cīnija (lat. – Zinnia L.; sk. foto vāku 1. lpp.). 
Šeit jāpiebilst, ka NASA astronauta SKS 46. ekspedīcijas komandiera Skota Kellija paziņojums 16. janvārī pareizi jāsaprot, ka pirmo reizi ir izaugusi tieši cīnija, jo augi kosmiskajos aparātos ir auguši un ziedējuši arī iepriekš. 2012. gadā astronauta Dona Petita (Donald Roy Pettit) uzraudzībā SKS uzziedēja saulespuķe. 
Tomēr pats pirmais ziedēšanas gadījums kosmosā tika reģistrēts 1966. gadā, kad 22 dienu ilgā lidojumā bija devies Kosmos 110 ar kāršu pupām, kuras sasniedza ziedēšanas fāzi. Vēlāk, cilvēku uzraudzībā pirmais augs, kas uzaudzis un uzziedējis kosmosā, bija sīkplikstiņš (lat. – Arabidopsis), kuru 1982. gadā kosmiskajā stacijā Saļut-7 izaudzēja PSRS kosmonauti. SKS cīnijas audzēšanai izmantoja 2015. gadā uz SKS nogādāto audzēšanas kameru Veggie, kuras pirmais ievērojamais eksperiments bija salātu audzēšana. Tos astronauti novērtēja kā garšīgus un izmantoja pārtikā.