Foto: Publicitātes attēls.

Latvijas Universitāte (LU) ar ilgstpējīgu attīstību saprot sociālo, ekonomisko, cilvēktiesību, vides un ekoloģisko aspektu brīvprātīgu iekļaušanu pamatdarbībā. Kā ikdienā tiek realizēta ilgstpējīga attīstība LU ēkās, darbībā un ikdienas gaitās un par to, vai no ilgstpējas viedokļa labāk ir būvēt ēkas no jauna, nekā uzturēt vecas, plašas ēkas dažādās Rīgas lokācijās, raidījuma “Alma Mater” 3. decembra diskusijā spriež LU Administrācijas vadītājs Andris Sarnovičs un LU Ekopadomes priekšsēdētājs Renārs Kairis.

Diskusiju raidījuma “Alma Mater”, kas tapis sadarbībā ar LU, mērķis ir skatīt augstākajā izglītībā aktuālos tematus. Šoreiz studijas viesi kopā ar žurnālistu Māri Zanderu pievērsās LU ilgtspējas attīstības mērķiem un to “klupšanas akmeņiem”.     

LU Akadēmiskā centra ēkas ir ne tikai energoefektīvas, ar modernu infrastruktūru, kas ir svarīgi gan LU studentiem, gan zinātniekiem, bet arī ilgtspējīgas no ekoloģiskā viedokļa. “Mēs, protams, varam runāt par oglekļa “pēdām”, ko Universitāte atstāj savā darbībā, par ietekmi uz sabiedrību un galu galā par attieksmi pret mūsu vērtībām, bet svarīgāk ir, ka gan studenti, gan zinātnieki ir vienoti ar šo ideju – būt ilgtspējīgiem – un, lai atnākot uz Universitāti, var izjust, ka tie nav tukši vārdi, bet gan, ka idejas nonāk līdz īstenošanai. Proti, ka ikviens saprot, ka mēs šķirojam atkritumus, izmantojam videi draudzīgus materiālus, tai skaitā, telpu uzturēšanā, vai to, ka mūsu ēkas ir energoefektīvas. Un, ja ik dienu to redz un jūt, tad loģiski veidojas sociālais aspekts,” diskusiju sākumā bilst Andris Sarnovičs.  

No 2021. gada augusta, kad tika dibināta LU Ekopadome, ir panāktas skaidras vīzijas un sapratnes ieviešana par to, “kā darīt”. LU Ekopadomes galvenais virzītājs ir “ilgtspējīgas attīstības politika”, ko apstiprināja 2023. gada 31. janvārī, un no tās ir izrietējušas vairākas darbības, kā, piemēram, organizētas talkas un izglītojošie pasākumi, atkritumu šķirošanas ieviešana, dalība politikas dokumentu izstrādē, jaunu apsaimniekošanas un darba kārtības noteikumu ieviešana.  

“Tas, ko mēs ar korporatīvo atbildību varam skaidrot, ir tieši atslēgas vārds “atbildība”, negaidot likumdevēju pirmos soļus vai iniciatīvas, bet tieši otrādi, mēs paši varam būt iniciatori pārmaiņām, kuras ir ilgstoši iekavētas,” uzsver Renārs Kairis. 

Uz jautājumu “Vai ilgtspējība ir dārgāka?” Andris Sarnovičs uzsver, ka “lētāk noteikti ir neilgtspējīgi, piemēram, laistīt sniegu ar sālsūdeni, kas veicina sniega izkušanu un nav nepieciešams sniegu vest uz citu vietu. Bet pēc tam, kad tiltus vairs nav iespējams saremontēt un ir jābūvē no jauna – vai tas ir lētāk? Līdz ar to, šī lētā dzīve šodien, ļoti dārgi atspēlējas nākotnē. Tas pats ir arī ar Universitāti – kādam var likties, ka mūsu Akadēmiskais centrs ir investīcijas betonā, bet es varu uzsvērt, ka tā ir tālredzīga un ilgtspējīga pieeja. Ja mēs būvējam no jauna, noteikti mēs to darīsim ekoloģiski, mūsdienīgi, taupīgi, bet tajā pašā laikā investējot līdzekļus tur, kur tas ir noderīgi arī no nākotnes viedokļa.” 

Diskusiju raidījuma “Alma Mater”, kas tapis sadarbībā ar LU, mērķis ir skatīt augstākajā izglītībā aktuālos tematus – augstskolu reformu, strukturālos izaicinājumus, identificēt “klupšanas akmeņus” un kopīgiem spēkiem meklēt atbildes uz dažnedažādiem ar augstāko izglītību un universitāti saistītiem jautājumiem. Raidījums TV24 ēterā skatāms katru otro svētdienu plkst. 21.00 ar atkārtojumu trešdienās plkst. 15.00 un ceturtdienās plkst. 11.00. Raidījuma “Alma Mater” diskusijas ir iespējams skatīties XTV.lv arhīvā 

Dalīties

Saistītais saturs

Kā rast atbildi uz neatbildēto jautājumu? Alma Mater diskusijā par pedagoģijas “bedrēm”
18.01.2024.

Kā rast atbildi uz neatbildēto jautājumu? Alma Mater diskusijā par pedagoģijas “bedrēm”

Universitāte ir īstā vieta ilgtspējības attīstīšanai
30.11.2023.

Universitāte ir īstā vieta ilgtspējības attīstīšanai

Kā atrast labāko no labākajiem? “Alma Mater” raidījumā par rektora vēlēšanām
22.11.2023.

Kā atrast labāko no labākajiem? “Alma Mater” raidījumā par rektora vēlēšanām

“Alma Mater” – jauns TV24 raidījumu cikls par augstāko izglītību
16.11.2023.

“Alma Mater” – jauns TV24 raidījumu cikls par augstāko izglītību