LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta vadītā projekta “Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā” (“Towards gastric cancer screening implementation in the European Union”, saīsinājumā - TOGAS) TOGAS konferencē piedalījās aptuveni simts dalībnieku, tostarp projekta divdesmit partneru pārstāvji no 14 valstīm.

7. septembrī Antverpenē, Beļģijā, notika projekta "Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā" (“Towards gastric cancer screening implementation in the European Union”, saīsinājumā – TOGAS), ko vada Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts, pirmā konference par kuņģa vēža skrīningu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu veselības politikas veidotājiem, pētniekiem un medicīnas speciālistiem. Konferencē piedalījās aptuveni simts dalībnieku, tostarp projekta divdesmit partneru pārstāvji no 14 valstīm.

Projekta TOGAS mērķis ir izstrādāt ieteikumus kuņģa vēža skrīninga ieviešanai ES valstīs. Lai to sasniegtu, plānots veikt trīs plaša mēroga pilotpētījumus, ar kuru palīdzību 36 mēnešu laikā tiks attīstīti dažādi kuņģa vēža skrīninga un agrīnas diagnostikas aspekti. Vienlaicīgi tiks izstrādātas arī medicīnas ētikas normām atbilstošas un izmaksu efektīvas vadlīnijas veiksmīga skrīninga ieviešanai. Tas nepieciešams, jo Eiropā pašlaik trūkst efektīvas kuņģa vēža skrīninga metodes. Līdzšinējie pētījumi liecina, ka kuņģī mītošās un kuņģa vēža attīstību veicinošās baktērijas Helicobacter pylori izskaušana kuņģa vēža izraisītu nāves gadījumu skaitu varētu samazināt pat par 40%, tāpēc būtiski atrast veidus, kā šo profilaksi realizēt praksē.

TOGAS konferencē uzstājās arī trīs Latvijas pārstāvji. Projekta zinātniskais vadītājs, LU KPMI direktors prof. Mārcis Leja, sniedza pārskatu par vispārējiem TOGAS projekta mērķiem un uzdevumiem, projektā plānoto darbu, kā arī par projekta ietvaros paredzamo sadarbību ar Eiropas institūcijām. M. Leja demonstrēja TOGAS projekta vietu kopējā ES aktivitāšu spektrā cīņā pret vēzi.

Pētniece, ārste-gastroenteroloģe Dr.med. Danute Ražuka-Ebela klātesošos iepazīstināja ar pilotpētījumu, kas TOGAS projekta ietvaros tiks veikts Latvijā. Izmantojot pieredzi un iestrādes, ko KPMI uzkrājis vairāk nekā 10 gadu laikā (t.sk. GISTAR jeb daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai), paredzēts iegūt starptautiski nozīmīgu zinātību par ilgtermiņa nevēlamiem efektiem, ko varētu radīt antibiotiku lietošana.

Savukārt LU KPMI vadošā pētniece, datu analītiķe un biostatistiķe Dr.sc.ing. Inese Poļaka prezentēja sadarbības iniciatīvas CARECOL konceptu ar mērķi sasniegt sabiedriski būtisku zinātību, apmainoties ar datiem starp pētniecības centriem. CARECOL projekts ir LU KPMI uzsākta kuņģa vēža skrīninga un prevencijas datu koplietošanas iniciatīva. Tās mērķis ir apvienot dažādos starptautiskos un valstu līmeņa pētījumos iegūtos datus un zināšanas, lai piemeklētu labākos risinājumus kuņģa vēža profilaksei, agrīnai atklāšanai un mirstības mazināšanai.

Konferences laikā projekta dalībvalstu pārstāvji, nacionālie skrīninga eksperti, epidemiologi, medicīnas speciālisti un pacientu interešu aizstāvji pārrunāja TOGAS projektā uzsākto darbu, aktuālās ES pieejas vēža skrīningam, kā arī iepazinās ar kuņģa vēža prevencijas pieredzi pasaulē. Papildus Eiropā iegūtajiem datiem tika uzklausīta pētījumu un kuņģa vēža prevencijas ieviešanas mēģinājumu pieredze Latīņamerikā, Butānā, Taivānā, Ķīnā, kā arī Kazahstānā.

Projekts TOGAS ilgs 36 mēnešus un tā laikā sasniegtie rezultāti palīdzēs ES dalībvalstu vadītājiem lemt par kuņģa vēža skrīninga ieviešanu savās prioritātēs, līdzsvarojot tā efektivitāti, turpmāko īstenojamību un procesu piemērošanu, ņemot arī vērā ar skrīninga ieviešanu saistītos blakusefektus.

Turpmāk TOGAS projekta ietvarā vēl tiks organizētas divas šādas konferences – 2024. un 2025. gadā.

         

Projekts “Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā” (Towards Gastric Cancer Screening Implementation in the European Union, TOGAS) ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības programmas EU4Health saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 101101252.

Finansē Eiropas Savienība. Šeit paustie uzskati un viedoklis atspoguļo tikai autora(u) skatījumu un neizsaka nedz Eiropas Savienības, nedz Eiropas Veselības un digitālās izpildaģentūras (European Health and Digital Executive Agency - HaDEA) nostāju. Eiropas Savienība un finansējumu piešķirošā iestāde par tiem atbildību nenes.

 

Dalīties

Saistītais saturs

LU KPMI piedalās visaptverošas vēža infrastruktūras veidošanā Eiropā
25.05.2023.

LU KPMI piedalās visaptverošas vēža infrastruktūras veidošanā Eiropā

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā
30.03.2023.

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā