Karogi
Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departamets.

Eiropas Komisija (HaDEA – EU4Health grupa) nominējusi Latvijas Universitāti koordinēt liela mēroga Eiropas Kopīgās aktivitātes (Joint Action) projekta pieteikumu Vēža skrīninga programmu ieviešanai (CR-g-23-38). LU par autorizēto kompetento institūciju un valsts galveno partneri projektā izraudzījusi Veselības ministrija, un, pēc EK ierosinājuma, LU koordinēs projekta pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu Eiropas mērogā. Projektu realizēs LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) speciālisti.

ES iniciētajās Kopīgajās aktivitātēs piedalās visas ES dalībvalstis un asociētās valstis – Norvēģija, Īslande un Ukraina, kas iesaistītas “ES – veselībai” (EU4Health) programmā. Ar apjomīgu ES līdzfinansējumu visas dalībvalstis savstarpēji koordinēti strādā pie dažādu instrumentu, metožu un pieeju izstrādes konkrētās veselības jomās, kā arī pilnveido nozares iespējas dažādās citās saistītās jomās. LU KPMI koordinētās Kopīgās aktivitātes mērķis ir atbalstīt pilnīgu krūts, zarnu un dzemdes kakla vēža skrīninga ieviešanu, kā arī izvērtēt mērķtiecību plānot un veikt ieviešanas pilotpētījumus no jauna ieteiktajām skrīninga programmām (prostatas, plaušu un kuņģa vēžiem), tādējādi stimulējot šo programmu pakāpenisku ieviešanu līdz pat pilnas programmas uzsākšanai. Aktivitātes rezultātā tiks sniegts būtisks atbalsts ES dalībvalstīm  Eiropas Padomes Komisijas vēža skrīninga rekomendāciju ieviešanai nacionālā līmenī.

Procesa neatņemama daļa ir kvalitātes nodrošināšana skrīninga sistēmā un pieredzes apmaiņa starp ES valstīm. Līdzīgi kā citās ES programmās, būtisks kopīgās aktivitātes akcents tiks likts uz nevienlīdzības mazināšana ES augtas kvalitātes skrīninga programmu pieejamībai. Nevienlīdzība skrīninga pieejamībā tiek skatīta visplašākajā nozīmē – gan individuālā sociālo grupu līmenī, piemēram, attiecībā uz tiem, kas neizprot viņiem nosūtītās vēstules tekstu vai aizspriedumu dēļ nevēlas piedalīties, gan arī valstiskā līmenī, piemēram, meklējot iemeslus, kādēļ atšķiras skrīninga standarti un līdzdalība tajā Latvijā, Slovēnijā vai Zviedrijā.

Kopīgā aktivitāte vēža skrīninga programmu īstenošanai paredz visaptveroša sadarbības tīkla izveidi, kuras dalībniekus nominē katras programmas dalībvalsts veselības ministrija. Katrā valstī darbosies viens vadošais partneris, kas koordinēs pārējo konkrētās valsts institūciju darbu. Latvijā aktivitātē piedalīsies arī Slimību profilakses un kontroles centrs, Rīgas Stradiņa universitāte un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca.

LU KPMI tika izveidots 2016. gadā. Pateicoties aktīvam pētniecības darbam vēža agrīnā diagnostikā  un profilaksē, tas ir kļuvis ne tikai par vēža pētniecībā Latvijā vadošo institūciju, bet arī par nozīmīgu dalībnieku vēža pētniecības procesos visas Eiropas un pasaules mērogā. Pašlaik institūtā norisinās vairāki ES Vēža misiju un ES Vēža uzveikšanas plānu atbalstoši projekti. Kopš 2013. gada LU KPMI zinātnieki vada gremošanas sistēmas audzēju profilakses iespēju pētījumu GISTAR, kas notiek Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras (International Agency for Research on Cancer of the World Health Organization – IARC / WHO) pārraudzībā, un tas ir vienīgais šāda veida pētījums Eiropā. Ar tā palīdzību tiek meklētas un attīstītas jaunas gremošanas sistēmas vēža skrīninga, agrīnas diagnostikas un ārstēšanas iespējas. 2023. gadā LU KPMI uzsāka projekta “Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā” (Towards gastric cancer screening implementation in the European Union) jeb saīsinājumā – TOGAS vadību. Tajā Latvijas zinātnieku vadībā vairāk nekā 20 partneri no 14 Eiropas valstīm strādā pie kuņģa vēža skrīninga ieviešanas vadlīnijām un rekomendācijām skrīninga efektivitātes izvērtēšanai. Tāpat institūts Latvijā koordinē projektu “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā“ (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia – ICCCS), kura ietvaros vadošie Eiropas un pasaules vēža jomas eksperti izvērtē Latvijas vēža aprūpes praksi un sniedz rekomendācijas tās uzlabošanai, kā arī citus ar veselības profilaksi, ārstniecību un aprūpi saistītus

Dalīties

Saistītais saturs

LU KPMI zinātnieki konferencē iepazīstina ar uzkrāto zinātību par kuņģa vēža profilaksi
11.09.2023.

LU KPMI zinātnieki konferencē iepazīstina ar uzkrāto zinātību par kuņģa vēža profilaksi

LU KPMI piedalās visaptverošas vēža infrastruktūras veidošanā Eiropā
25.05.2023.

LU KPMI piedalās visaptverošas vēža infrastruktūras veidošanā Eiropā

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā
30.03.2023.

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā

Latvijas vēža pacientu aprūpē gaidāmas pārmaiņas
09.03.2023.

Latvijas vēža pacientu aprūpē gaidāmas pārmaiņas

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā
27.02.2023.

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā