LU Zinātņu māja. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

21. aprīlī pulksten 10.00 Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājā notiks konference “ChatGPT un izglītības transformācijas: tehnoloģija, ētika, jēga”, kurā humanitāro un eksakto jomu eksperti diskutēs par mākslīgā intelekta radītajiem izaicinājumiem augstākajā izglītībā.

Sarunu bota ChatGPT publiskošana 2022. gada novembrī ne tikai lika visai pasaulei apjaust ģeneratīvā mākslīgā intelekta negaidīti vispusīgās spējas, bet arī radīja virkni izaicinājumu ar intelektuālu un radošu darbu saistītās jomās. LU organizētās konferences eksperti diskutēs par to, kā mākslīgā intelekta attīstība transformējusi mūsu izpratni par mācīšanos un mācīšanu, kā arī pārskatīs autorības un plaģiātisma jēdzienus ģeneratīvā MI rīku kontekstā.

“Vairāki neseni pētījumi liecina, ka ChatGPT spēj sacerēt tik pārliecinošus pētījumu aprakstus, ka pat zinātniekiem bieži vien ir grūti tos atšķirt no savu kolēģu veikuma. Ģeneratīvais mākslīgais intelekts radīs neatgriezeniskas pārmaiņas izglītībā, darba tirgū, politiskajos procesos un sabiedrībā kopumā”, norāda konferences organizētāja, LU Vēstures un filozofijas fakultātes docente Līva Rotkale.

Konferenci atklās LU rektors Indriķis Muižnieks un LU prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā Ina Druviete. Diskusijā piedalīsies Accenture Baltics vadītājs Maksims Jegorovs, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore Zanda Rubene, LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska, LU Akadēmiskā departamenta Akadēmiskās politikas nodaļas vadītājs Didzis Elferts, LU Vēstures un filozofijas fakultātes docente Līva Rotkale, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās attīstības departamenta Digitālās pētniecības pakalpojumu vadītāja Anda Baklāne, LU Filozofijas un socioloģijas institūta eksperte Marta Valdmane un LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes students Toms Rostoks. Diskusiju moderēs LU Vēstures un filozofijas fakultātes docenti Artis Svece un Igors Gubenko.

Konferenci organizē LU Vēstures un filozofijas fakultāte sadarbībā ar LU Filozofijas un socioloģijas institūtu. Pasākumu atbalsta LU Zinātniskās darbības atbalsta programma un LZP fundamentālo un lietišķo pētījumu projekts “Cilvēciskāki čatboti: komunikācijā balstīti risinājumi lietotāju pieredzes uzlabošanai”.

Konferences programma.

Konference notiks 21. aprīlī plkst. 10.00–14.00 Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, Omega auditorijā. Interesentiem, kuri vēlas piedalīties konferencē klātienē, lūgums pieteikties, rakstot uz e-pastu liva.rotkale@lu.lv.

Konferences tiešraidei varēs sekot LU YouTube tiešraižu kontā, LU.lv tiešraižu sadaļā un LU Vēstures un filozofijas fakultātes Facebook lapā.

Dalīties