LU galvenā ēka Rīgā, Raiņa bulvārī 19

Latvijas Universitāte (LU) uzskata akadēmisko godīgumu par darbības pamatvērtību un nosoda jebkādus akadēmiskā godīguma pārkāpumus. Īpaši stingri Universitāte iestājas pret plaģiātismu un autortiesību neievērošanu. Atbilstoši LU Senāta pieņemtajiem noteikumiem akadēmiskā godīguma pārkāpumus izskata un soda balstoties uz LU Akadēmiskās ētikas komisijas lēmumu. Ja kāda no akadēmiskā godīguma pārkāpumā iesaistītajām personām nepiekrīt Akadēmiskās ētikas komisijas lēmumam, to var apstrīdēt likumā noteiktajā kārtībā.

Attiecībā uz žurnālā “Ir” neseno publikāciju par plaģiātu Universitātes mācībspēku zinātniskajos rakstos, informējam, ka jau pagājušā gada rudenī par šo gadījumu ir veiktas visas Universitātes noteikumos paredzētās un šajā brīdī iespējamās darbības situācijas izmeklēšanā un vērtēšanā. Minētais gadījums ir saistīts ar iesaistīto pušu savstarpēji izslēdzošiem viedokļiem, lielu pētījumā iesaistīto personu skaitu un viņu intelektuālā pienesuma nevienlīdzīgu apjomu. Strīds par intelektuālā īpašuma tiesībām, plaģiātu un akadēmiski negodprātīgu rīcību starp iesaistītajām pusēm turpinās un tiek risināts tiesvedības ceļā, kuras ietvaros tiesa noskaidros objektīvo patiesību1, kas ir galvenais mērķis arī žurnālistu Ētikas kodeksā noteiktajos pamatprincipos2.

Universitāte turpina izglītot studējošos un darbiniekus par akadēmiskā godīguma un akadēmiskās ētikas principiem gan studiju procesā, gan zinātniskajā darbībā, atbildīgi pildot savas akadēmiskās saistības un ar cieņu izturoties pret citu personu intelektuālo īpašumu. Jauno tehnoloģiju radītie izaicinājumi akadēmiskā godīguma jomā tiek risināti, modernizējot Universitātes plaģiāta kontroles sistēmu un ietverot tās darbībā aizvien lielāku pārbaudāmo darbu klāstu. Regulāras nodarbības par akadēmiskā godīguma pārkāpumu novēršanu paredz arī Universitātes un LU Studentu padomes vienošanās (noslēgta š.g. februārī) par studiju modernizācijas trešo posmu. Konkrētu akadēmiskā godīguma pārkāpumu un plaģiāta gadījumu analīzei Universitāte plāno diskusiju virkni ar ārvalstu ekspertu līdzdalību.

Visi, kas ir saskārušies ar plaģiātisma gadījumiem Universitatē, aicināti nekavējoties vērsties Akadēmiskās ētikas komisijā, rakstot uz etika@lu.lv. Iesniegtā informācija ir konfidenciāla.

1 Likums “Par tiesu varu” 17.pants

2 AS “Cits medijs” žurnālistu ētikas kodekss

Dalīties

Saistītais saturs

IZM un Latvijas Universitāte pārrunā akadēmiskās ētikas jautājumus
06.04.2023.

IZM un Latvijas Universitāte pārrunā akadēmiskās ētikas jautājumus